Premieră pentru urologia sălăjeană: intervenţie laparoscopică 3D – prostatectomie radicală

Premieră pentru urologia sălăjeană. În cadrul celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ a avut loc luni – 7 octombrie prima intervenție laparoscopică 3D, pentru o afecțiune oncologică a prostatei – ”postatectomie radicală laparoscopică 3D – live surgery”. Pacientul este un zălăuan în vârstă de 69 de ani care a fost operat de o echipă de specialişti: profesor universitar dr. Ioan Coman – şeful Catedrei de Urologie, prorector Universitatea Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj- Napoca, susținător al laparoscopiei şi chirurgiei robotice urologice în România și fostul său student, rezident, actual medic specialist urolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Zalău –  dr. Ioan Bogdan Juravle.

Din noiembrie acest tip de intervenţie, disponibil pentru pacienţi

De luna viitoare, acest tip de intervenție specifică chirurgiei laparoscopice, minim invazive, destinată patologiei benigne și maligne a tractului urinar, cancer prostatic, renal și vezical, va fi disponibilă pentru pacienții SJU din Zalău. Echipamentul medical, un sistem complet turn laparoscopie cu sistem video HD 3D, inclusiv componentele specifice, cu o valoare de peste 797.000 de lei, aproximativ 169.000  de euro, fiind achiziționat în acest sens. Potrivit reprezentanţilor SJU  Zalău, în ultimii doi ani, aproximativ o treime din pacienţii spitalizaţi la Compartimentul de Urologie din cadrul celei mai mari unităţi spitaliceşti au fost încadraţi în sfera patologiei benigne și maligne a tractului urinar menţionat. Cu o importanță deosebită, mai ales în chirurgia urologică minim invazivă, echipamentul medical menționat, sistem complet turn laparoscopie cu sistem video HD 3D, aduce atât pacientului, dar și medicului, multiple beneficii care se referă pe de o parte, la o mai mare siguranță și precizie a intervenției chirurgicale (medicul având posibilitatea vizualizării organelor asupra cărora intervine într-o a treia dimesiune, fiind preluate imagini video ale acestora, cu atât mai important fiind acest beneficiu cu cât spațiul în interiorul corpului uman aferent sitemului urinar – micul bazin – este mult restrâns față de cele ale altor sisteme sau organe). Pe de altă parte, echipamentul permite o intervenție chirurgicală puțin invazivă, iar timpul necesar intervenției este mult redus față de intervențiile clasice, pacientul având astfel beneficiile unei recuperări post operatorii mult mai rapide, un avantaj, de altfel și în reducerea costurilor de spitalizare pentru unitatea spitalicească. În ultimii doi ani, 2018-2019, la nivelul SJU Zalău, urologia a avut o tendință continuă de dezvoltare, diversificare și îmbunătățire a serviciilor medicale destinate pacienților unității spitalicești. Investiții importante în dotarea cu aparatură și echipamente medicale moderne au fost realizate sau încă sunt în curs de realizare. Compartimentul de Urologie din cadrul SJU Zalău are o echipă medicală formată din trei medici specialiști: dr. Alb Alexandra, dr. Hodor Tudor și dr. Ioan Bogdan Juravle şi  13 asistenți medicali și îngrijitori. De asemenea capacitatea secţiei este de 20 de paturi.

Zilele Urologiei Sălăjene – prima ediţie

Intervenția laparoscopică 3D de Zalău a avut loc cu ocazia primei ediţii a Zilelor Urologiei Sălăjene – eveniment cu o participare de anvergură a specialiștilor din domeniu, la Zalău, în cadrul manifestării Toamna Medicală Sălăjeană, aflată la cea de-a XIX a ediție. Printre participanţi amintim: conf. dr. Petruț Bogdan – şef de lucrări , dr. Stanca Vasile Dan – asistent universitar dr. Todea Ciprian, dr. Feciche Bogdan, dr. Rusu Cristian şi dr. Mihaly Zoltan.

4 Thoughts to “Premieră pentru urologia sălăjeană: intervenţie laparoscopică 3D – prostatectomie radicală”

 1. Anonim

  Tot respetul pentru mediciitineri și promițători ai Zalaului

 2. Péter Stefan

  Felicitari si mult respect,pentru medicii tineri di sectia urologie ,al spitalului judetean salaj, pentru toata daruirea cunostintele profesionale si respect cu care trateaza pacientii ,le doresc multa sanatate putere de munca si múlt succes,cu stima si respect un pacient al sectiei Péter Stefan

 3. Anonim

  Felicitari tinerilor doctori si conducerii spitalului pentru sustinerea unor asemenea investitii in sanatate.
  Multe succese in continuare!

 4. Czondi Stefan

  Felicitari colectivului de medici tineri de la sectia Urologie ! Tot respectul si mii de multumiri domnului pr.dr.Ioan Coman care m-a operat cu cancer prostatic in anul 2014 si ma simt bine si in ziua de azi !

Leave a Comment