Restricții în Sălaj pentru tăierea lemnelor din pădure

Ultimele informaţii privind evoluţia şi măsurile de control şi eradicare a pestei porcine africane (PPA) la nivelul judeţului Sălaj au fost prezentate marţi, 14 august, de  prefectul judeţului Sălaj, Florin Florian, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la sediul instituţiei.

„La nivelul judeţului Sălaj rămânem, astăzi, 14 august, doar în mediul silvatic cu pesta porcină. Avem identificate două focare. Nu avem suspiciuni în alte zone decât cele infectate”, a precizat prefectul Florin Florian.

Acesta a subliniat faptul că în cadrul Comitetul de Combatere a Bolilor (CLCB) au fost luată măsura de împuşcare a tuturor mistreţilor de pe fondurile de vânătoare afectate, o altă decizie importantă fiind aceea de a permite tăierea de arbori din fondul forestier din zona infectată, cu respectarea unor condiţii stricte de biosecuritate.

„Din punct de vedere al măsurilor care le-am luat în Comitetul de Combatere a Bolilor – CLCB, două sunt esenţiale, din punctul meu de vedere. Una din măsuri care spunem că este importantă e aceea că în zona afectată se intenţionează a se recolta toţi mistreţii, nu oricum, ci la pândă şi dibuire. Gestionarii fondurilor de vânătoare din zona afectată au înţeles această măsură şi nu avem avem o problemă cu asta. De asemenea, pentru populaţia din judeţ care se încălzeşte cu lemne, am suspendat decizia interzicerii tăiatului de lemne din zona infectată, dar pentru că unul din vectorii importanţi de propagare a PPA este omul, am adoptat în CLCB nişte măsuri asiguratorii, cu ajutorul Direcţiei Sanitar Veterinare, Direcţiei Silvice şi reprezentanţii administraţiei locale, respectiv nişte centre de dezinfecţie, pe unde tăietorii de lemne să treacă în mod organizat, după ce ies din pădure. Dorinţa noastră, a CLCB este aceea de a încerca să ţinem virusul în mediul silvatic. Nu ne dorim ca el să ajungă în gospodăriile populaţiei”, a afirmat prefectul Florin Florian.

Prefectul Florin Florian a adăugat că porcii mistreţi vânaţi nu sunt destinaţi consumului, ei fiind incineraţi şi îngropaţi, conform normelor sanitar-veterinare în vigoare, administratorii fondurilor de vânătoare fiind despăgubiţi.

În ceea ce priveşte măsurile de prevenire a răspândirii bolii, cu ajutorul administraţiilor locale şi al DSVSA au fost diseminate în rândul populaţiei o serie de informări şi regulamente cu privire la dezinsecţie.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, prefectul Florin Florian a declarat că, în ceea ce priveşte alunecările de teren de pe drumul E81, de la Ieşire din Zalău, din informaţiile pe care le deţine, Compania Naţională de Autostrăzi şi Infrastructură Rutieră va demara lucrările de refacere şi consolidare a infrastructurii rutiere, cel mai probabil, în acest an.

Prefectul a făcut referire şi la cele două biserici de lemn, din Poarta Sălajului şi Lozna, afectate de intemperiile din toamna anului trecut, menţionând faptul că dacă parohiile care le au în administrare vor finaliza la timp dosarele cu proiectele de restaurare, ele vor putea primi finanţare la următoarea rectificare bugetară a Guvernului.

Un alt aspect la care a făcut referire prefectul judeţului Sălaj a fost situaţia Castelului Bay, pentru care, la solicitările comunităţii locale, primăria Treznea face demersuri pentru declasarea lui de pe lista monumentelor istorice. Florin Florian şi-a exprimat regretul că monumentul se află în stare avansată de degradare şi, cu toate că ar fi fost de preferat un proiect de restaurare, în ultimii 29 de ani nu s-a făcut niciun demers şi nu s-au găsit resurse financiare pentru o astfel de iniţiativă. În acest context, singura soluţie rămâne declasarea castelului şi demolarea acestuia.

Alte articole

Leave a Comment