Ani grei de închisoare pentru autorii crimei din Ortelec

Adrian Bărburaş, Casiu Lingurar şi Adrian Micz, autorii tâlhăriei din Ortelec, ce s-a soldat cu moartea colonelului Ioan Gherman, au primit pedespe cu închisoarea cuprinse între 24 şi 30 de ani. Soluţia a fost pronunţată, în după – amiaza zilei de luni, 23 februarie, de către magistraţii Tribunalului Sălaj. Hotărârea nu este una definitivă, aceasta putând fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.
Astfel, potrivit informaţiilor primite de la purtătorul de cuvânt al instanţei sălăjene, judecător Cristina Ştef, cea mai mare pedeapsă, respectiv 30 de ani de închisoare, a fost primită de Adrian Micz. „Inculpatul a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 30 ani închisoare, formată din pedeapsa de 27 ani închisoare aplicată pentru comiterea infracţiunii de omor calificat, la care s-a adăugat un spor obligatoriu de o treime din totalul pedepselor aplicate pentru celelalte infracţiuni pentru care a fost trimis în judecată, respectiv tâlhărie calificată şi două infracţiuni de furt calificat”, a explicat magistratul.
Pentru Casiu Lăcătuş pedeapsa rezultantă a fost de 26 de ani, trei luni şi zece luni de închisoare, formată din pedeapsa de 15 ani închisoare aplicată pentru comiterea infracţiunii de omor calificat, la care s-a adăugat un spor obligatoriu de o treime din totalul pedepselor aplicate pentru celelalte infracţiuni pentru care a fost trimis în judecată, respectiv tâlhărie calificată, zece infracţiuni de furt calificat şi o infracţiune de tentativă la furt calificat.
Adrian Bărburaş a fost condamnat la 24 ani şi două luni de închisoare, formată din pedeapsa de 15 ani închisoare aplicată pentru comiterea infracţiunii de omor calificat, la care s-a adăugat un spor obligatoriu de o treime din totalul pedepselor aplicate pentru celelalte infracţiuni pentru care a fost trimis în judecată, respectiv tâlhărie calificată, cinci infracţiuni de furt calificat, o infracţiune de complicitate la furt calificat şi o infracţiune de tentativă la furt calificat, precum şi o pedeapsă de un an şi patru luni de închisoare a cărei suspendare condiţionată a fost revocată.
Reamintim că inculpaţii au fost reţinuţi în 8 octombrie 2014, după aproximativ o săptămână de la săvârşirea tâlhăriei din Ortelec. Potrivit anchetatorilor, în urma informaţiilor obţinute de la Adrian Bărburaş, conform cărora victima, în vârstă de 81 de ani, locuieşte singură într-un imobil situat în municipiul Zalău, strada Cetăţii, unde deţine sume mari de bani, având şi o pensie mare, precum şi lucruri de valoare, după o înţelegere prealabilă cu ceilalţi doi inculpaţi, au pătruns în noaptea de 27 spre 28 septembrie în locuinţa acestuia. Cei trei au escaladat gardul împrejmuitor au pătruns în curte, după care au dislocat sticla dintr-un geam pe unde au pătruns fără drept în locuinţa bătrânului şi au început să caute bunuri, folosind pentru iluminat lanterne tip brichetă. Au căutat în câteva din cele 13 încăperi ale locuinţei, fiind surprinşi de victimă în momentul în care încercau să pătrundă în camera în care aceasta locuia efectiv. “În acel moment au exercitat acte de violenţă asupra acesteia prin lovire repetată cu pumnii în zona feţei şi picioarele în zona capului şi a toracelui, precum şi o curea peste braţe, provocându-i astfel numeroase leziuni, constând în fractură la nivelul arcadei zigomatică dreapta şi perete lateral sinus maxilar dreapta, fracturi costale VII, X şi XI, colecţie pleurală dreapta, contuzie pulmonară, fracturarea osului zigomatic, în urma cărora victima şi-a pierdut cunoştinţa”, au explicat procurorii.
Inculpaţii au stropit-o cu apă până şi-a revenit, după care au continuat să-i aplice alte lovituri, cu unicul scop de a le spune unde ţine ascunşi banii. După circa o oră, tinerii au legat victima de mâini şi picioare, pentru a o împiedica astfel să anunţe vecinii sau organele de poliţie, după care au abandonat-o, luând cu aceştia un inel aflat pe degetul victimei, un aparat foto digital, un ceas de buzunar şi o medalie. Victima a fost găsită în stare de comă în 30 septembrie şi transportată la spital, unde a decedat după câteva ore.
În urma necropsiei, s-a stabilit că moartea colonelului Gherman a fost violentă, aceasta a fost cauzată de leziunile meningo-cerebrale (hemoragie leptomeningeală, hematom subdural, contuzii corticosubcorticale şi hematom intraparenchimatos), în cadrul unui politraumatism, leziuni ce s-au putut produce prin loviri active repetate cu corpuri dure, şi prin legarea victimei, acestea putând data din noaptea 27 spre 28 septembrie.

One Thought to “Ani grei de închisoare pentru autorii crimei din Ortelec”

Leave a Comment