O nouă mănăstire în Sălaj

Noul așezământ monahal va fi ridicat în zona Ortelec. Duminică, 19 iunie, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie, pe o scenă special amenajată, în locul în care va fi edificată noua biserică a Mănăstirii „Tuturor Sfinților” din Zalău, cu prilejul hramului noului așezământ monahal.

La eveniment a participat un sobor de preoți și arhidiaconi alcătuit din  Preacuviosul Părinte Arhim. Mina Pletosu – exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoş – secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Septimiu Gudea – contabilul Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Grigore Vid – protopopul Zalăului și Preacucernicul Părinte Ciprian Boșca – secretarul Protopopiatului Șimleu Silvaniei. Potrivit Episcopiei Sălajului, au mai fost prezenți numeroși credincioși care s-au adunat, în număr mare, atrași fiind de încărcătura spirituală a acestui loc, dar și de frumusețea zonei.

„La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinția Sa l-a instalat în demnitatea de stareț al Mănăstirii „Tuturor Sfinților” din Zalău pe Preacuviosul Părinte Protos. Rafael Blejan, care este și egumen al Schitului Stârciu. De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit slujba de sfinţire a celor două clopote ale noului lăcaș de cult. Totodată, au fost acordate și diplome de apreciere celor care s-au implicat în activitățile derulate în vederea ridicării noii biserici. În continuare, Preacuvioșia Sa a adresat Preasfinției Sale un cuvânt de mulțumire pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură, precum și un gând de început în noua ascultare încredințată, în care Domnul să rânduiască toate cele de folos spre mântuire pelerinilor care vor vizita și se vor ruga în nou-înființata mănăstire. Mănăstirea de călugări din Municipiul Zalău, închinată „Tuturor Sfinților”, a fost înființată în urma hotărârii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, întrunit în ședință de lucru, în data de 13 februarie 2014, pentru o intensificare a misiunii pastorale, iar grija ridicării acestui lăcaș de cult a fost încredințată de Preasfințitul Părinte Petroniu Preacuviosului Părinte Protos. Rafael Blejan, egumenul Schitului Stârciu”, se arată într-un comunicat de presă al Episcopiei Sălajului.

Piatra de temelie pentru noua biserică a mănăstirii

Biserica cu hramul „Tuturor Sfinților” va fi ridicată în apropierea cartierului Ortelec din Municipiul Zalău, într-un minunat amfiteatru, cunoscut de către localnicii din Ortelec și din localitățile vecine ca „Răpaus”, ca urmare a faptului că la propunerea Preacucernicului Părinte Nicolae Gudea, parohul Parohiei Ortelec la vremea aceea, credincioșii Parohiei Ortelec au donat terenul necesar pentru ridicarea unei mănăstiri, urmând ca actualul loc de amplasare a noului așezământ monahal să fie obținut în urma unei strânse colaborări cu Primăria Municipiului Zalău, care a acceptat schimbul unui teren al primăriei, respectiv locul în care va fi sfințită, ulterior, piatra de temelie pentru noua biserică a mănăstirii, cu terenul Parohiei Ortelec, potrivit Episcopiei Sălajului.

Sursa foto: Episcopia Sălajului

4 Thoughts to “O nouă mănăstire în Sălaj”

 1. […] Noul așezământ monahal va fi ridicat în zona Ortelec. Duminică, 19 iunie, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie, pe o scenă special amenajată, în locul în care va fi edificată noua biserică a Mănăstirii „Tuturor Sfinților” din Zalău, cu prilejul hramului noului așezământ monahal. La eveniment a participat un sobor de preoți și arhidiaconi alcătuit din  Preacuviosul Părinte Arhim. Mina Pletosu – exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, Preacucernicul Părinte Arhid. Ionică Torcoş – secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Septimiu Gudea – contabilul Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Grigore… Citeste mai mult […]

 2. Anonim

  Nu avem gaz, apă curentă, canalizare, dar vom avea mănăstiri ! Bravo primăriei Zalău !

  1. Alin

   Anonim:

   nu ai citit că terenul a fost donat de credincioși și Primăria doar face schimbul de parcele. Ce legătură are un teren viran cu canalizarea ta ?

   din cauza cui nu există gaz, apă și canalizare? Ce, e treaba Bisericii să iti dea ție canaliare? Dar politicienii pe care i ai votat și care ti au cumpărat votul cu mici și bere și eventual cu măriri de salarii ăia nu sunt de vină, nu ? La ăia nu mergi să faci scandal, nu ? Te legi de cei care n au nici o treabă cu canalizarea ta.

   Du te fă anchete, fă plângeri . Ba chiar dacă ai un pic de onestitate sapă o fântână ca pe vremuri să faci și tu un mic bine in loc să cârtești și să injectezi cu ură pe fluxuri. Un pic de bun simț. Mergi la o mănăstire și învață de acolo ce fac ei, că e ca o mică fermă , cultivă și au ateliere unde fac lucruri. Nu stau pe rețele să scuipe pe alți oameni.

   eu mă bucur! deși nu mai stau in Zalău de 30 de ani, bunica mea e din Ortelec și am făcut școala acolo in Porolissum și sunt mândru de originile mele și de imbogățirea spirituală care se face acolo, că nu poți face civilizație doar cu cluburi și mall uri. Uitati vă in Paris că acolo la kilometru zero au inceput cu Notre Dame și cu o manastire, adică au pus inceput bun, de aia au prosperat !

 3. Anonim

  si o gasit VOPSITUL moment, sa nu fie alaturi de Ghiurco 🙂

Leave a Comment