Noi descoperiri arheologice la Pericei: morminte identificate în interiorul bisericii medievale dispărute

Arheologii Dan Băcueț-Crișan și Timea Keresztes din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă (MJIA) Zalău au efectuat recent, în perioada 21 septembrie – 8 octombrie, a doua etapă de săpături arheologice din anul acesta în situl de la Pericei, strada Góc nr. 668. Rezultatele obținute aduc un plus de informații despre planimetria bisericii medievale – dispărută în urma invaziilor turcești din perioada 1658 și 1660  și identificată arheologic în anul 2020.

Pe lângă traseele unor ziduri, în suprafața cercetată cu această ocazie au fost identificate mai multe morminte medievale. Dintre acestea, patru aveau inventar funerar, fiind păstrate inclusiv textile cu fire de aur și argint, iar unul dintre morminte conținea două schelete (al doilea de acest fel din sit), un matur și un copil. „După cum se cunoaște din datele făcute publice deja, ruinele bisericii medievale descoperite în anul 2020 au fost spoliate încă din perioada medievală, din piatra de aici fiind ridicată (începând cu anul 1668) actuala biserică reformată din Pericei. În această biserică se mai păstrează două lespezi funerare din piatră, una întreagă și una ruptă în bucăți, care redau doi defuncți de sex masculin, întinși pe spate, îmbrăcați în armuri de cavaleri. Cele două lespezi funerare au aparținut unor membri din familia Báthory (ramura de Pericei), înmormântați în vechea biserică medievală dispărută, regăsită arheologic în anul 2020”, a precizat arheologul dr. Dan Băcueţ.

 

Potrivit acestuia, o altă noutate a campaniei de cercetări este faptul că într-o groapă de spoliere a pietrei au fost descoperite mai multe fragmente de sarcofag/sarcofage, cel mai probabil ale celor doi defuncți din familia Báthory (ramura de Pericei).  Artefactele descoperite se află în proces de restaurare și conservare în laboratorul MJIA Zalău, iar datele științifice obținute sunt în curs de prelucrare.

Leave a Comment