Nadiș, noptea de Înviere și focul de pe deal

Tinerii din localitatea sălăjeană Nadiș păstrează un obicei inedit. În noaptea de Înviere, tinerii din sat urcă pe dealul din apropiere, aprind un foc mare, iar apoi strigă: Hristos a Înviat! La biserica din sat rămân persoanele mai în vârstă care le răspund: Adevărat a înviat! Apoi, tinerii coboară de pe deal și se duc la biserică unde participă la slujba de Înviere.

Obiceiul este considerat unul deosebit și destul de rar întâlnit în Sălaj. Reprezentanții comunității locale spun că obiceiul focului din deal este unul aparte și îl apreciază ca fiind și o modalitate de socializare, de închegare a comunității locale. „Este un obicei foarte frumos și îl păstrăm de câte ori putem. Ne simțim bine împreună, facem focul în deal, râdem, ne bucurăm împreună și asta este foarte important”, ne-a declarat telefonic un localnic din Nadiș.

 

One Thought to “Nadiș, noptea de Înviere și focul de pe deal”

  1. […] Tinerii din localitatea sălăjeană Nadiș păstrează un obicei inedit. În noaptea de Înviere, tinerii din sat urcă pe dealul din apropiere, aprind un foc mare, iar apoi strigă: Hristos a Înviat! La biserica din sat rămân persoanele mai în vârstă care le răspund: Adevărat a înviat! Apoi, tinerii coboară de pe deal și se duc la biserică unde participă la slujba de Înviere. Obiceiul este considerat unul deosebit și destul de rar întâlnit în Sălaj. Reprezentanții comunității locale spun că obiceiul focului din deal este unul aparte și îl apreciază… Citeste mai mult […]

Leave a Comment