Mii de ortodocşi sălăjeni s-au închinat la moaştele Sfântului Nectarie

Peste 5.000 de credincioşi ortodocşi, întreaga suflare preoţească din judeţ, dar şi oficialităţi şi oameni politici au urcat, sâmbătă, dealul pe care se află sediul Episcopiei Sălajului, pentru a asista la liturghia oficiată de mai marele BOR şi pentru a se închina moaştelor Sfântului Nectarie, aduse de la Patriarhie special pentru acest eveniment.
Anterior liturghiei, Patriarhul Daniel a oficiat slujba de sfinţire a paraclisului „Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca” de la Centrul Eparhial din Zalău.
„Vizita canonică pe care o înfăptuim în această tânără eparhie a Bisericii noastre ne oferă prilejul să constatăm la faţa locului că priorităţile prezentate de Preasfinţitul Părinte Episcop Petroniu, cu prilejul întronizării sale în 13 aprilie 2008, au început să prindă contur. Rezultatul cel mai vizibil al activităţilor edilitar-gospodăreşti desfăşurate în eparhie sub îndrumarea directă a Episcopului Petroniu este finalizarea sediului Centrului eparhial. Acest edificiu are şi scopul de a deveni un mijloc de întărire a comuniunii şi unităţii dintre ierarh şi membrii administraţiei eparhiale, dintre clericii şi credincioşii eparhiei”, a precizat Patriarhul Daniel.
Înaltul ierarh a mai spus că participarea sa la acest eveniment este dată de faptul că „edificarea noului sediu al Centrului Eparhial este în primul rând rodul eforturilor multiple ale clerului şi credincioşilor sălăjeani, iar apoi al ajutorului venit de la unele eparhii, de la autorităţile publice ale administraţiei centrale şi locale sau de la unele persoane particulare”.
„În semn de preţurire pentru activitatea liturgică şi pastorală” a lui Petroniu Florea, Preafericitul i-a oferit un set episcopal, format dintr-o cruce şi un engolpion, iar pentru paralisul de la Episcopie, o Evanghelie ferecată cu argint şi email şi un set de vase sfinte din argint, filigran şi email, toate realizate la Tipografiile şi Atelierele Patriarhiei Române, special pentru eparhia sălăjeană.
Doi preoţi sălăjeni – Vasile Rus, vicar eparhial şi Ionuţ Pop, inspector eparhial – au fost distinşi cu „Crucea Patriarhală” pentru clerici, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române, pentru că „s-au ostenit în mod deosebit cu lucrările de construire şi dotare a Centrului eparhial”.
Pe toată durata liturghiei şi până spre seară, moaştele Sfântului Nectarie au putut fi venerate de către enoriaşi, aceştia primind pliante tipărite special pentru sălăjeni, tot la Tipografia Patriarhiei, dar şi iconiţe.
Vizita canonică a Patriarhului Daniel pe meleaguri sălăjene va continua duminică, 15 septembrie, când acesta va sfinţi Biserica „Sfântul Prooroc Daniel” din Jibou. Capul BOR va părăsi judeţul în cursul zilei de luni.

Alte articole

22 Thoughts to “Mii de ortodocşi sălăjeni s-au închinat la moaştele Sfântului Nectarie”

 1. Anonim

  sa-mi fie iertata indrazneala , da pop ionut pentru ce a primit crucea patriarhala ???? cu ce anume s-a ostenit el ???? episcopia nu tine cont si de cazier ?????? nu ca ar merita cineva , dar prin comparatie sunr altii mult mai meritorii !!!!!! pacat ca au buzele reci , mult mai reci decat ale lui pop ionut .

 2. Patrupop Zamfir

  Cristian Popa si preotul Zaha sunt cei care s-au „ostenit”cu adevarat de la inceputul constructiei pana la finis,”vacarul”Rus,ce mai,a cules doar roadele!…

 3. fratele lui balint

  coruptia in biserica ortodoxa romana si fariseismul o intrece pe cea a politicienilor

  1. ass

   tare banuiesc ca ai dreptate

 4. anonim

  Pacat pentru toti cei care au putina inteligenta si au ales in continuare sa traiasca in Romania, o tara in care niste oase si trei rugaciuni aduna oameni, ce ma bucura este ca sunt convins ca Guta ar fi adunat mai multi oameni. Incep sa apreciez maneaua si imi dau seama ca manelisti sunt o scara evolutiva superioara fata de toti cei prezenti acolo. Plecati din Romania este indemnul catre toti cei care s-au indignat la citirea acestui articol. Rusinos pentru o natiune ce aduce premii la olimpiada sa permita astfel de manifestari. Daca ar exista Dumnezeu ieri i-ar fi omorat pe toti, dar din pacate El exista, dar ne-a cam parasit.

 5. Anonim

  acesta este rezultatul comportamentului lacom si corupt al popilor ortodocsi din Romania: departarea de religie. Priviti comentariul de mai sus. si totusi, numai 5000 in zi de sarbatoare (mare sarbatoare), dupa ce ati inchis toate bisericile in Salaj? Si inca: a meritat ca pentru o vizita a patriarhului sa inventati o episcopie intr-un teritoriu care nu isi permite financiar asa ceva? Mai ales cu un asemenea episcop?

 6. Anonim

  Am fost sa vad cum sau cheltuit milioane de euro pe aceasta hardughie de episcopie(inainte aveau sediul intr-un apartament la parterul unui bloc si s-au descurcat iar acum tot personalul de acolo nu este suficient sa faca curatenie in aceasta asa zisa episcopie care de fapt este un palat nesimtit construit din banii nostrii cind altii mor de foame)rusine sa va fie.ps.Ar trebui sa se organizeze ziua portilor deschise sa vedeti ce dormitoare ce incaperi sa nu m-ai zic de gareje care sunt ticsite cu ML-uri si masini foarte scumpe.

 7. Anonim

  MLeu frate cu petroneleu si cu Danieleu! Amin!

 8. ass

  amu poate sa trasneasca Dumnezeu aceea cladire sa o faca una cu pamantul cu tot cu cei care se adapostesc in ea
  ar trebui sa fie pusa o pancadra pe ea: ” AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRA !! „

 9. anonim

  Oare pentru cati bani s-a ostenit soborul sa vina in Salaj?

 10. anonim

  priviti portretul lui PS si cum arata el acum cu barba vopsita etc. oare de ce nu a fost pictat cu barba neagra si in portret poate asa pare mai intelept???

  1. ass

   cauta pe net :
   patriarhul-daniel-dezvaluie-cat-valoreaza-viata-moartea-nunta-si-botezul-unui-om

 11. anonim

  Deci suntem toti in acord ca acesti indivizi nu au nimic in comun cu cele sfinte. Atunci de ce dracu ii mai asculta cineva prin biserici, de ce mai sunt asociati acesti schizofrenici cu mantuirea sufletului, de ce mai merg oamenii cu copiii sa fie botezati de acesti involuati?

  1. hhh

   mai toti de pe aici de pe net sunteti de acord cu stupizeniile pe care le postati. se vede ca nu sunteti dusi pe la biserica, pt ca daca ati fi dusi, ati fi vazut ca sunt pline. sunteti 2-3 amarati care postati impotriva Bisericii si ai lui Dumnezeu, stati linistiti, plata vine… la toti

   1. credinciosu

    deci sunt mai multi prosti si bolnavi decat cei care vad adevarata fata a bisericii
    si nu amesteca credinta in Dumnezeu cu mersul la biserica, de multe ori nu prea mai au lucruri in comun
    e buna vorba” FA CE ZICE POPA, NU CE FACE POPA !!

    1. h

     copiii mici adesea neputand sa zica biserica zic DOAMNE Doamne si la cladire, inocenta copiilor a fost apreciata de Domnul Hristos cand a spus lasati copiii sa vina la Mine, si tot EL a spus Aceaste este Biserica MEA, deci cine jigneste Biserica lui Hristos, pe Hristos Insusi il jigneste. Biserica este comunitatea credinciosilor si preotilor. deci … grija mare , daca dintre credinciosi si preoti sunt oameni nevrednici, isi vor lua plata…

 12. Anonim

  Nectarie, Macarie, Sofronie, Eustachie…si mai tare Teoctist…nume potrivite pt.nou-nascuti…:)

  1. h

   e mai bine oricum ca si ricardo, douglas, roberto-bagio sau mai stiu eu ce nume de prin telenovele. nu crezi?

 13. credinciosu

  nu ma am eu cu credinta, dar sa pupi o cutie, fie ea plina si cu oase de sfant, dup[a ce toti bolnavii si babele si-au lasat balele pe ea mi se pare o dovada de prostie fara seaman
  suntem educati sa ne spalam pe maini, sa spalam orice fruct pe care il mancam, dar da-m pupici/limbi/saruturi/etc la o cutie de tabla plina de microbi, virusi si alte rahaturi

  1. pt credinciosu

   1. te numesti credinciosu, dar spui ca nu am eu cu credinta. deci esti un FALS, dubla personalitate, o fire conflictuala.. mai multe nu zic
   2. cutie cu oase de sfant… daca te-ai fi apropiat vreodata de o asemenea cutie, ai fi vazut ca nu sunt oase ci TRUP NEPUTREZIT, deci daca aici nu se vede puterea lui Dumnezeu… nu stiu unde se vede
   3. nu toti sunt bolnavi si babe… si nu e vina lor ca sunt asa, vezi sa nu ajungi si tu asa candva.. nu ti-ai dori
   4. apropo de virusi, cum iti explici ca nu se transmit bolile? nu e tot puterea lui Dumnezeu? iata un alt exemplu de putere a lui Dumnezeu, acelasi lucru si cu lingurita de la impartasanie, e folosita de preot si nu se imbolnaveste chiar daca mai impartaseste si oameni bolnavi cu ea, o foloseste si el tot pe aceea.
   5. cat despre pupici/limbi/saruturi da-i la ma-ta ca te-a educat bine!!!

   1. Anonim

    nici cu tine nu mi-e rusine.

 14. Anonim

  Din pacate pe zi ce trece BISERICA -PIERDE MULTI ENORIASI prin cele intamplate pana acum….

Leave a Comment