Mare sărbătoare în creştinătatea sălăjeană: Hramul Sfintei Mănăstiri Voivodeni

Sfânta mănăstire din Voivodeni invită pe toţi ce care doresc să participe la sărbătoarea prilejuită de Hramul „Schimbarea la faţă a Domnului Isus Hristos”, sâmbătă, 6 august, începând cu ora 9.  Stareţul mănăstirii, părintele Ghelasie Spătăcean, împreună cu un sobor de preoţi, va oficia Sfânta Liturghie Arhierească în frumoasa mănăstire, ridicată după sute de ani de aşteptare şi rugăciune. Programul Sfintelor Slujbe va cuprinde slujba vecerniei, sâmbătă, 5 august de la ora 19.30 şi slujba Sfântului Maslu cu dezlegări.

Duminică, 6 august, ora 8, va avea loc sfinţirea apei, iar de la ora 9.45 va fi primit ierarhul. După ora 10 va avea loc la mănăstirea Voivodeni, sfânta liturghie Arhierească. Cei care doresc să participe la această sărbătoare vor avea la dispoziţie două autocare, ce vor pleca sâmbătă la ora 8 din Zalău, unul din Brădet, din faţa bisericii “Sfântul Ştefan”, iar cel de-al doilea, la aceeaşi oră, cu plecare din faţa bisericii “Sfânta Vineri”. La marea sărbătoare creştinească va participa şi Episcopul Sălajului, Preasfinţitul Petroniu Florea. Cei care doresc să sprijine financiar, după posibilitatea şi dorinţa fiecăruia, această mănăstire, pentru terminarea lucrărilor şi pentru pictura ce se execută în interiorul mănăstirii – o lucrare amplă şi costisitoare, o pot face oricând, direct la mănăstire, sau prin părintele stareţ Ghelasie Spătăcean, la numărul de telefon 0740.697.232. Orice sumă, indiferent cât de mică şi orice sponsorizare, sunt binevenite şi în mare măsură apreciate.

Dorinţă împlinită după 300 de ani

“În anul 2002, am purces la credincioşii din zona Voivodeni-Dragu, cu aprobarea Preasfinţiţilor Episcopi Ioan şi  Petroniu Florea, pentru a ridica aici un schit călugăresc. Aprobarea a fost dată încă din anul 2000 de Episcopia de la Oradea, dar abia în 2002 am trecut Carpaţii şi, împreună cu actualii vieţuitori – doi de la Sfânta Mănăstire Frăsinei – Vâlcea şi unul de la Sfânta Mănastire Crişan – Hunedoara, în 13 iulie 2002, am stabilit definitiv amplasamentul şi am început lucrările la Sfântul Schit cu hramul Schimbarea la Faţă, hram care se sărbătoreşte totdeauna în zi fixă, 6 august, în Postul Sfintei Marii. Aşadar, după mai bine de trei sute de ani, Dumnezeu a împlinit dorinţa acestor credinciosi şi, poate, strădania şi jertfa si viaţa foştilor vieţuitori sau a vieţuitoarelor care au fost cândva în aceste locuri. Nu ne-a fost uşor celor care ne-am oferit să venim aici. Nu era deloc uşor sa te urci pe un deal pe care creşteau doar iarba şi mărăcinii. Dumnezeu ne-a chemat însă prin dorinţa acestor credincioşi şi, iată, ne-am găsit patru vieţuitori ca să venim aici dintru început, în frunte cu mine şi avându-i alături, de mare ajutor, pe părintele Maxim, care este economul şi duhovnicul mănăstirii, şi pe părintele Domeţie monahul. Dumnezeu ne-a binecuvântat apoi cu alţi fraţi binevoitori care au dorit să slujească lui Dumnezeu, să se jertfească şi să-şi mântuiască sufletul, iar pe lângă ei, şi neamul lor”, spune Ghelasie Spătăcean, stareţul Mănăstirii din Voivodeni.

Alte articole

Leave a Comment