Mare atenție, șoferi! Ce se întâmplă cu amenzile de circulație 

Mare atenție, șoferi! Polițiștii au încă un câștig în legislație. Acestora li se oferă un nou drept în ceea ce privește amenzile de circulație.

Aceștia vor avea dreptul de a încheia un nou proces verbal cu caracter de titlu executoriu, în urmă căruia amenzile de circulație pot fi achitate la jumătate în termen de 48 de ore până la 15 zile lucrătoare. Sistemul a fost aplicat până acum doar că proiect pilot și doar în cazul amenzilor de circulație, dar de acum vor deveni cu executare ”de indata”.

Instituirea unui sistem electronic și a unui cont unic de plată a tuturor amenzilor la nivel național urmează abia a fi aprobată la nivel de hotărâre de Guvern. Termenul de 48 de ore poate fi considerat nerezonabil pentru asigurarea conformării cetățeanului, pus în situația de a identifică rapid anumite sume de bani”, motiva Guvernul necesitatea prelungirii tremenului de achitare la jumătate a amenzilor. Excepții de la această regulă vor putea fi stabilite prin legi speciale numai dacă termenele de plată vor fi mai mari de 15 zile. Nouă lege mai prevede că procesul-verbal de contravenție constituie și înștiințare de plată, fără a mai fi necesară întocmirea unui document distinct, având în vedere că actul de constatare conține suficiențe date pentru efectuarea plătii.

Procedura a fost utilizată încă de anul trecut în ”sistem pilot” pentru amenzile contravenționale la regimul circulației pe drumurile publice aplicate conducătorilor de autovehicule. Noul model al procesului-verbal de consulare și sancționare a contravenției nu mai cuprinde mențiuni cu privire la comunicarea înștiințării de plată

Alte articole

One Thought to “Mare atenție, șoferi! Ce se întâmplă cu amenzile de circulație ”

  1. Daca nu se specifica altfel

    Tare mi-e ca in tacerea legii cele 15 zile sunt calendaristice, nu lucratoare.

Leave a Comment