Puiul la grill consumat la un restaurant din Jibou a băgat în spital zeci de persoane

Peste 30 de persoane au ajuns la spital după ce au mâncat la un restaurant din Jibou săptămâna trecută. Potrivit datelor oferite de directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică a Județului Sălaj – dr. Ligia Marincaș, „situația se cunoaște încă din data de 3 noiembrie, reprezentanți ai instituției au ajuns la restaurantul în cauză și au ridicat mai multe probe. În prezent se realizează o evaluare amănunțită. În data de 6 noiembrie o nouă echipă s-a deplasat în teren”. Cetățenii intoxicați după ce ar fi consumat pui la rotisor alterat au ajuns de urgență la spital, mai multe persoane aflate în stare foarte gravă fiind internate la Spitalul Județean de Urgență Zalău, la boli infecțioase, diagnosticul stabilit de medici fiind toxinfecție alimentară. Directorul executiv al DSP Sălaj ne-a confirmat că, în urma analizelor de laborator efectuate, s-a constatat că este vorba despre pui contaminat cu salmonella, astfel încât situația este una gravă. Ca un rezumat al situației în acest moment, din comunicatul instituției reiese că totul a avut loc „ca urmare a consumului cărnii de pasăre preparată și servită în data de 2 noiembrie, sub forma „Pui la rotisor”, la o unitate de alimentație publică din orașul Jibou. Un număr de 24 persoane s-au prezentat în intervalul 2 – 3 noiembrie la Camera de Gardă din cadrul Spitalului Orășenesc Jibou „Dr. Traian Herța” prezentând simptomatologie specifică de toxiinfecție alimentară, s-a instituit medicație simptomatică cu evoluție favorabilă pentru majoritatea pacienților fără a necesita internare. Cu ocazia controlului oficial efectuat în unitatea respectivă de inspectorii sanitari din cadrul DSP Sălaj, au fost recoltate probe alimentare, rezultatul analizelor  confirmând existența Salmonellei în preparatul incriminat. Ca urmare a evoluției la această dată sunt internați și se află sub tratament de specialitate în Secția Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău 15 persoane, acestea prezentând forme ușoare și medii ale bolii. Administratorul societății comerciale care a preparat și servit preparatul neconform a fost sancționat cu amendă contravențională conform prevederilor HG nr. 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice, cu modificările și completările ulterioare. Evoluția focarului este favorabilă, în ultimele 24 ore s-a internat un singur pacient. Focarul este supravegheat în continuare de specialiștii DSP Sălaj,  până la stingerea lui”.

Legat de acest caz, l-am contactat și pe comisarul șef adjunct în cadrul CJPC Sălaj – Dorel Fechete care ne-a declarat că „începând cu data de 6 noiembrie începem o acțiune de control la restaurantul din Jibou unde s-a transmis o alertă de contaminare cu salmonella. În primă fază, vom proceda la oprirea temporară a activității prestatorului de servicii în cauză. Vom demara operațiunile de control care se impun în acest caz cu maximă responsabilitate și operativitate. Din ceea ce cunoaștem până în acest moment se pare că unitatea respectivă ar fi achiziționat pui întreg de la o firma Macromex, aceasta importând carnea respectivă. Se pare că ar fi vorba despre mai multe loturi de carne contaminată”.

4 Thoughts to “Puiul la grill consumat la un restaurant din Jibou a băgat în spital zeci de persoane”

 1. […] Peste 30 de persoane au ajuns la spital după ce au mâncat la un restaurant din Jibou în acest sfârșit de săptămână. Potrivit datelor oferite de directorul DSP Sălaj – Ligia Marincaș, „situația se cunoaște încă din data de 3 noiembrie, reprezentanți ai instituției au ajuns la restaurantul în cauză și au ridicat mai multe probe. În prezent se realizează o evaluare amănunțită. În data de 6 noiembrie o nouă echipă s-a deplasat în teren, în jurul prânzului urmând ca noi să avem și rezultatele analizelor efectuate”. Cetățenii intoxicați după… Citeste mai mult […]

 2. alex

  Care restaurant???

   1. Anonim

    De care restaurant e vb?

Leave a Comment