Majális, pivnițele cu vin și sute de litri de mâncare la ceaun

Sute de localnici din Vârșolț, invitați, prieteni, apropiați, toți au petrecut duminică pe dealul cu pivnițe căruia sătenii îi spun „Golgota”. Mâncarea la ceaun „bográcsos” a fost nelipsită, iar atmosfera a fost completată cu momente artistice susținute la fața locului, pe scena special amenajată.

Evenimentul este unul devenit tradiție în Vârșolț și marchează începerea sezonului de muncă la câmp. „Au fost ani în care am întrerupt acest eveniment din cauza pandemiei, dar l-am reluat în acest an și ne-am bucurat împreună. S-a făcut mâncare gustoasă, sătenii au venit, a fost și un spectacol. Totul s-a bazat pe sponsorizări, pe sprijinul primit din comună”, ne-a declarat primarul comunei Vârșolț, Breda Lajos. A fost nevoie de trei sau patru ore pentru ca mâncarea la ceaun să fie gata. „Avem mai multe ceaune în care am pus ceapă, carne de vită, carne de porc și carne de miel. Am pus ceapă multă înainte, iar la final am adăugat cartofii. Așa facem noi bogrács. Trei ore a fiert la foc mic, veniți și gustați, sunt sigur că o să vă placă”, mi-a spus Denes Attila, un localnic care tocmai ce luase de pe foc un ceaun cu o capacitate de 60 de litri. „An de an venim aici și ne simțim bine împreună, ne bucurăm de vremea frumoasă, bem un pahar cu vin și punem la cale munca. Se apropie vara și este foarte mult de muncă la noi”, a completat Attila.

Sute de pivnițe și o lume de poveste

„Avem aici peste  200 de pivnițe, sunt multe. În partea de sub pământ ținem vinul și uneltele cu care muncim la vie, iar deasupra avem câte o cameră în care ținem patul, soba și masa. Venim la muncă, săpăm în vie, tundem via, o îngrijim, iar seara stăm la o slănină friptă sau punem ceva în ceaun. Așa e la noi”, a mai spus săteanul din Vârșolț. Petrecerea s-a încheiat la lăsarea serii.

One Thought to “Majális, pivnițele cu vin și sute de litri de mâncare la ceaun”

  1. […] Sute de localnici din Vârșolț, invitați, prieteni, apropiați, toți au petrecut duminică pe dealul cu pivnițe căruia sătenii îi spun „Golgota”. Mâncarea la ceaun „bográcsos” a fost nelipsită, iar atmosfera a fost completată cu momente artistice susținute la fața locului, pe scena special amenajată. Evenimentul este unul devenit tradiție în Vârșolț și marchează începerea sezonului de muncă la câmp. „Au fost ani în care am întrerupt acest eveniment din cauza pandemiei, dar l-am reluat în acest an și ne-am bucurat împreună. S-a făcut mâncare gustoasă, sătenii au venit, a fost… Citeste mai mult […]

Leave a Comment