Magistraţii jibouani cer păstrarea Judecătoriei şi a Parchetului

Magistraţii Judecătoriei Jibou şi ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Jibou au transmis un memoriu Ministerului Justiţiei prin care îşi manifestă îngrijorarea faţă de decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a densfiinţa instituţiile amintite din oraşul de pe Someş. Alături de Judecătoria şi Parchetul Jibou, pe „lista neagră” au fost cuprinse alte 29 de instanţe judecătoreşti şi parchete din ţară, raportul ce prevede desfiinţarea acestora aflându-se, în acest moment, la Ministerul Justiţiei, în vedere iniţierii unui proiectului de lege.

Povară pentru cetăţeni
După cum reiese din raportul CSM, atribuţiile celor două instituţii ar putea fi preluate de către Judecătoria Şimleu Silvaniei, respectiv de Parchetul de pe lângă Judecătoria Şimleu.
Cei patru judecători şi cei trei procurori jibouani care au semnat memoriul susţin, însă, că „desfiinţarea celor două instituţii ar avea efecte grave asupra buzunarului cetăţenilor, iar plimbarea lor la Judecătoria Şimleu ar fi o nouă povară pe umerii contribuabililor, mai ales pe cei din comunele Ileanda, Rus, Şimişna, Lozna, Gîlgău şi Poiana Blenchii, care ar trebui să parcurgă peste 100 de kilometri până la instanţa din Şimleu Silvaniei”.
Ba mai mult, precizează magistraţii, sediul Judecătoriei de sub Măgura nu are capacitatea de a funcţiona cu un personal mai numeros, clădirea aflându-se într-o stare avansată de degradare, necesitând renovare capitală cu multe cheltuieli băneşti şi în timp îndelungat. De cealaltă parte, imobilul ce adăposteşte Judecătoria şi Parchetul Jibou este o clădire nouă, pentru construcţia căreia s-au investit peste două milioane de euro. Întrucât amplasamentul dispune de multe spaţii libere, pe lângă ce 16 şi-ar mai putea desfăşura activitatea încă cinci judecători şi 20 de grefieri.

Nici vorbă de economii
În ceea ce priveşte argumentele invocate de către CSM în favoarea desfiinţării celor două instituţii sălăjene, semnatarii memoriului le desfiinţează pe rând. Astfel, explică ei, cheltuielile materiale şi cele cu personalul vor rămâne, având în vedere că vor fi preluate de Judecătoria Şimleu. În plus, vor creşte cheltuielile cu personalul ca urmare a decontării suplimentare a cheltuielilor de transport pentru cele şase persoane care vor face naveta de la Jibou la Şimleu.
Referitor la „trendul european”, un alt argument invocat, magistraţii de la Jibou vin cu replica: „Statistica arată că raportat la suta de mii de locuitori, România are un coeficient de 19 judecători, ceea ce ne situează într-o vecinătate rezonabilă a unei medii europene. La nivelul celor 46 de state membre ale Consiliului Europei intrate în baza de cercetare, media de judecători la suta de mii de locuitori este de 20,1, iar sub aspectul numărului de instanţe raportat la 100.000 de locuitori, România pare a se încadra într-o medie europeană”.

Propunere de rearondare
Pentru evitarea desfiinţării Judecătoriei şi a Parchetului Jibou, semnatarii memoriului vin cu propuneri de reorganizare şi rearondare a competenţei teritoriale a instanţei. „Ca urmare a punerii în funcţiune a Judecătoriei Jibou, s-a creat o decongestionare cu peste 20 la sută a activităţii Judecătoriei Zalău. Acest procent ar putea fi mărit prin extinderea circumscripţiei teritoriale a instanţei jibouane şi asupra altor localităţi din circumscripţia teritorială a Judecătoriei Zalău, respectiv oraşul Cehu Silvaniei şi comunele Sălăţig, Dobrin, Românaşi, Agrij, Sînmihaiu Almaşului, Zimbor, Cuzăplac, Almaşu, Fildu de Jos, Agrij şi Buciumi”, se arată în expunerea scrisă înaintată Ministerului Justiţiei.
Prin rearondarea amintită, ar fi reechilibrată activitatea între instanţele din Jibou, Şimleu şi Zalău, în ceea ce priveşte încărcătura pe instanţă şi pe schemă/judecător. Judecăria Jibou urmând să deservească aproximativ 75.000 de persoane, de la 47.000 de persoane în prezent.
Ca o ultimă soluţie, magistraţii propun ca Judecătoria din oraşul de pe Someş să devină sediu secundar pentru instanţa zălăuană, care, din cauza spaţiului insuficient din cadrul Tribunalului Sălaj, este pusă în situaţia de a-şi căuta un alt spaţiu.
În aceste condiţii, „soluţia închiderii Judecătoriei Jibou apare ca o soluţie absolut neraţională. O astfel de măsură nu are nici motivaţie economică şi nici nu va asigura un act de justiţie de mai bună calitate, ci va genera costuri mai mari atât pentru administrarea justiţiei, dar mai ales pentru cetăţean, în slujba căruia este justiţia ca serviciu public”, au conchis magistraţii.

În componenţa teritorială, peste 100 de localităţi
Judecătoria Jibou a fost înfiinţată în 1 decembrie 2008, printr-un ordin al ministrului Justiţiei, tocmai pentru a asigura accesul mai uşor la justiţie al locuitorilor de pe Valea Someşului, care erau obligaţi să schimbe două mijloace de transport pentru a ajunge la instanţa din Zalău. În componenţa sa teritorială intră oraşul Jibou şi comunele Băbeni, Bălan, Benesat, Creaca, Cristolţ, Dragu, Gâlgău, Gârbou, Hida, Ileanda, Letca, Lozna, Năpradea, Poiana Blenchii, Rus, Şimişna, Someş-Odorhei, Surduc şi Zalha, deservind peste 47.000 de cetăţeni din 119 localităţi.

Reorganizare pentru eficientizare
Propunerile de desfiinţare a 30 de instanţe şi a parchetelor de pe lângă acestea, precum şi de menţinerea în funcţiune concomitent cu mărirea razei teritoriale a altor 25 de instanţe şi parchete au fost făcute în urma unei analize efectuate de Grupul de lucru interinstituţional al CSM, Ministerul Justiţiei şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Raţionalizarea instanţelor şi parchetelor prin desfiinţare sau rearondare de localităţi urmăreşte eficientizarea activităţilor instituţiilor, în condiţiile restricţiilor bugetare cu care se confruntă România şi având în vedere trendul asemănător din ţările Uniunii Europene.

Alte articole

5 Thoughts to “Magistraţii jibouani cer păstrarea Judecătoriei şi a Parchetului”

 1. Anonim

  sa se inchida si sa se scape de ala mic si chel care da sentinte dupa muschii lui,ala care o fost militian in bucale capitala miticilor

 2. anonim

  ar-fi deosebit de bine sase inchida pentru ca se dau sentinte cu dedicatie iar cheltuielile sant mult mai mari necesitand recursuri la fiecare sentinta data de jibou se cheltuiesc banii contribuabililor de pomana sa fie desfintarea intrun cea bun…..

 3. ass

  Haos la finantele salejene, totul e varza !!
  nimeni nu stie ce face, ce functie are, cine ii e seful si toti is speriati ca nu stiu ce cur sa pupe, altii mai descurcareti, le pupa pe toate din obisnuinta, astia fiind in general vechii si actualii sefii, plus pupincuristi consacrati din finantele salajene
  interesant este ca fosti sefi, au ramas sefii, s-au gasit locuri pentru fiecare, chiar si pe jos la adminisratia locala, unii dintre ei deja sunt plecati la „cursuri de specializare” prin tot felul de statiuni de recuperare, cica se duc boi si se intorc vaci
  au ajuns sefi la servicii si birouri, in care nici nu au ideie cu ce se ocupa, dar sunt SEFII !! in locul lor semneaza tot inspectorii de rand, deoarece sefii ori nu sunt acolo, ori nu stiu ce semneaza, si incep sa se balbaie in fata contribuabililor, cautand tot felul de scuze care mai de care mai puerile,
  ce e interesant este faptul ca majoritatea acestor sefi nici macar nu sunt cu masa in biroul in care sunt sefi, ei avand tot vechile birouri undeva pe la etajele superioare, unde sunt mai feriti de realitate, dar mult mai aproape de curul lui butirii
  daca astepti o hartie, ai de asteptat, mai ales daca trebuie semnata si de butirii, ori nu e la servici (99% din timp fiind „retinut” cu tot felul de probleme existentiale), ori nimeni nu stie cum trebuie redactata acea hartie si se incearca mai multe variante, pana ce se spera sa fi reusit varianta ceea buna
  daca ai o problema la finante, trebuie sa ai timp si nervi, pentru a intelege toate brambureala condusa si orchestrata de seful mare, ex-securist, butirii
  gresesc, daca ai fost securist, securist ramai pana la moarte

  1. Anonim

   hallo domnu, vezi ca in articol nu e vorba despre finante, ca de judecatorie……..

   1. Anonim

    tot un drac e !
    aceasi Maria, cu alta palarie

Leave a Comment