Lege valabilă de joi: cei care au lucrat în condiții speciale se vor pensiona mult mai devreme

Reducerea vârstei de pensionare va fi posibilă mult mai devreme, în curând, pentru mai multe categorii de persoane care au lucrat în condiții speciale, printre care se numără lucrătorii din subteran, însoțitorii de bord, parașutiștii profesioniști, instructorii de zbor șamd. Așa prevede o lege care se va aplica de joi.

Este vorba despre Legea nr. 221/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care a apărut luni în Monitorul Oficial și care se va aplica începând de joi.

Concret, documentul stabilește reguli separate, de reducere a vârstei de pensionare, pentru anumite categorii de persoane care au lucrat în condiții speciale. Listele persoanelor cărora li se aplică aceste noi prevederi sunt prevăzute în anexele 1, 2 și 3 ale Legii pensiilor, pe care le găsiți în fișierul anexat la articolul de față. Printre alte persoane, este vorba despre: personalul navigant pe avioanele clasice de transport public; însoțitorii de bord din aviație; parașutiștii profesioniști; instructorii de zbor; cei care au lucrat în subteran la construcții hidrotehnice de tuneluri, de galerii și de centrale electrice subterane, la exploatări din cariere prin tuneluri și galerii; cei care au făcut lucrări subterane de construcții, întreținere și reparații de tuneluri, de căi ferate, drumuri, dar și la galeriile aferente, cu adâncimi mai mari de 8m; cei care au lucrat pe platforme marine; cei care au lucrat în exploatări forestiere.

Noile reguli vor introduce o reducere unică a vârstei-standard de pensionare pentru aceste persoane care au lucrat cel puțin 25 de ani în condiții speciale – o reducere de 13 ani. În prezent, aceste categorii de persoane au parte de o reducere a vârstei-standard de pensionare cu 12 ani și șase luni pentru 25 de ani lucrați legal în condiții speciale. Pentru cei care au lucrat de la 26 de ani în sus, reducerea este de 13 ani.

În plus, s-a stabilit exact că stagiul complet de cotizare este de 25 de ani în condiții speciale, dar că aceste persoane nu se pot pensiona mai devreme de vârsta de 50 de ani (femei), respectiv 52 de ani (bărbați). Din oficiu, stagiul complet de cotizare de 25 ani, stabilit prin noua lege pentru persoanele indicate mai sus, se va aplica și persoanelor care s-au pensionat deja între 1 ianuarie 2011 și 2 august 2018.

În lipsa unui stagiu complet de cotizare personalizat, stagiul complet standard este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Asta înseamnă că persoanele vizate de noua lege se pot bucura mult mai repede de reducerea vârstei-standard de pensionare.

Persoanele care ating stagiul complet de cotizare (adică anii de muncă legală ceruți de Legea pensiilor pentru reducerea vârstei de pensionare) se pot pensiona mai devreme decât ar trebui, mai ales dau au lucrat în condiții mai dificile.

Alte articole

One Thought to “Lege valabilă de joi: cei care au lucrat în condiții speciale se vor pensiona mult mai devreme”

  1. Anonim

    Un nou abuz marca marca PSD. Această dublare a pensiilor nu a fost prevăzută în buget iar banii au fost luaţi de la indexarea pensiilor pe 2018 care nu se mai face. Milioane de pensionari au fost furaţi de indexarea prevăzută de lege, pentru ca să le dubleze pensia la ăştia care, de voie, de nevoie, au lucrat în mizerie. Lua-v-ar dreaqu !

Leave a Comment