Judecătoria Jibou a decis: Interceptările făcute de SRI în dosarul primarului din Bălan sunt nule

Judecătorul de cameră preliminară al instanţei jibouane a constatat legalitatea rechizitoriului întocmit de către procurori în dosarul primarului comunei Bălan, Isaia Maghiar, şi a dispus începerea judecăţii, primul termen al procesului fiind programat în 13 aprilie. De asemenea, judecătorul a exclus din probatoriu convorbirile telefonice interceptate de către Serviciul Român de Informaţii. Acesta este primul dosar de pe rolul Judecătoriei Jibou în care instanţa pune în aplicare decizia Curţii Constituţională a României privind neconstituţionalitatea interceptărilor făcute de către SRI.
Reamintim că primarul din Bălan este acuzat de către procurorii sălăjeni de săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu asimilate faptelor de corupţie şi o infracţiune de conflict de interese. Potrivit anchetatorilor, în 2013, edilul a contractat în numele Primăriei Bălan, servicii de deszăpezire pentru întreaga perioadă de iarnă cu SC Simtrans SRL Surduc, în valoare de 46.200 de lei, iar în martie 2014, prin act adiţional, a majorat contractul iniţial cu 51.200 lei, cu încălcarea dispoziţiilor legale. În acelaşi an şi în aceeaşi modalitate, a majorat preţul unui contract pentru lucrări de deszăpezire încheiat cu I.I. Pop GM Daniel, cauzând un prejudiciu de 1.000 de lei.
De asemenea, în 2013 cu încălcarea dispoziţiilor legale, în calitate de primar al comunei Bălan nu a perceput penalităţi de întârziere aferente unui contract de execuţii lucrări – reabilitare drumuri raportat la nerespectarea termenului de execuţie, prejudiciul fiind de peste 140.000 de lei. În plus, a acceptat la plată o factură de lucrări în valoare de 4.900 de lei emisă de I.I. Pop GM Daniel – angajat al Primăriei Bălan, în funcţia de consilier al primarului – executantul lucrării aflându-se în raporturi de muncă cu instituţia pe care inculpatul o conducea.
Edilul se află sub control judiciar din 30 decembrie 2015.

Leave a Comment