Încă o biserică de lemn salvată de Ambulanța pentru Monumente Sălaj

Voluntarii cuprinși în programul „Ambulanța pentru Monumente Sălaj” au dus la bun sfârșit încă un proiect salvator, cel de punere în siguranță a bisericii de lemn din Bocșița, comuna Hereclean.

Pentru voluntari, această a fost probabil cea mai dificilă de până acum. Ca și în alte cazuri, pregătirile pentru această intervenție au debutat cu luni înainte. „În acest context am reușit să datăm dendrocronologic bisericuța: aceasta a fost construită din arbori tăiați în intervalul de timp 1754-1763, turnul fiind realizat, cel mai probabil, ulterior. Tot mai pe urmă, biserica a suferit câteva modificări: a fost prelungită spre vest, a fost desființat peretele dintre naos și pronaos, iar pe acoperiș, pe laturile de sud și de nord au fost amplasate câte o lucarnă. Șindrila a fost realizată de către meșterul de șindrilă Andrei Ianc din localitatea Măguri, comuna Măguri-Răcătău (CJ). În data de 17 iulie 2022 am început efectiv lucrările. Prima etapă a reprezentat-o decopertarea acoperișului. Pe lângă șindrila distrusă am înlăturat și foliile puse în ultimii ani de către comunitate pentru a proteja structura acoperișului. A urmat lețuirea acoperișului de peste naos și de peste altar. Cu acoperișul de peste pronaos am avut mai mult de furcă, datorită stării sale de conservare. În tot acest răstimp, am avut bucuria de a revedea sau, după caz, de a întâlni oaspeți de seamă: P.S. Virgil Bercea, Episcopul Eparhiei de Oradea Mare (Episcopia Greco-Catolică de Oradea) și Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj”, este o parte din mesajul coordonatorilor proiectului Ambulanța pentru Monumente. Lucrările au continuat cu baterea șindrilei, activitate așteptată de voluntari. Timp de patru săptamâni au lucrat alături de ajutoare venite din toate părțile țării. Lucrările mai minuțioase au fost realizate ulterior de către meșterul Vasile și de către cele două ajutoare ale sale Adrian Katona și Arni Revai. Lucrările au constat cu refacerea celor două lucarne, baterea șindrilei pe coiful turnului dar și acoperirea turnului cu scândură sau rezolvarea colțurilor învelitorii de șindrilă. Datorită complexității intervenției dar și vremii nefavorabile, intervenția de punere în siguranță a acestui monument s-a finalizat abia în luna octombrie 2022.

Localnici primitori

În timpul șederii la Bocșița, voluntarii au stat la căminul cultural din sat. „Mulțumim primăriei comunei Hereclean pentru că am putut folosi pe parcursul intervenției noastre acest edificiu. Prin grija părintelui paroh Vasile Aciu am primit saltele și pături pentru dormit dar și masa zilnică. Mulțumim pentru tot sprijinul și efortul său și al familiei sale! De asemenea, ținem să mulțumim părintelul paroh ortodox Silviu Silaghi și familiei lui pentru ospitalitatea arătată și pentru ajutorul acordat. Pentru ajutorul acordat în vederea bunei desfășurări a lucrărilor de la Bocșița, mulțumim Anamariei Babici, Viorel Aciu, Mariei Aciu și tuturor membrilor comunității din Bocșița care ne-au fost alătură în acest demers”, au precizat oficialii programului. Intervenția nu era posibilă fără sprijinul financiar acordat parohiei greco-catolice din localitate de către Consiliul Judeţean Sălaj, prin intermediul programului de finanțare „Protecția monumentelor istorice de pe raza administrativ – teritorială a județului Sălaj”. Voluntarii implicați în această intervenție au fost Geta Siedmiogródka, Sara Maria, Vero Musteata, Ioana Mîndru, Sofia Șerb, Alesutan Anca, Tudor Bonta, Eugen Vaida, Horia Lungescu, Andrei Zaraf, Sergiu Silivestru, Alexandra Focşa, Radu Prundeanu, Ada Răboj, Stefan Nastasa, Bogdan Botoi, Sebastian Bandici, Tania Mirela Criste, Mátyás Eduárd, Ana Alexandra Gherghe, Radu Marian Gabriel , Ana Sisoi, Sinziana Stanese, Grecu Lukas, Ioana Gheorghita, Harasim Stefania, Delia Bostan, Ramona Martis, Alexandra Moise, Andra Necula, Paul Burzo, Diana Andra Lucaciu, Rodica Gabriela Chira, meșterul Vasile Pop și ucenicii Adrian Katona și Arni Revai. Echipa Ambulanța pentru Monumente Sălaj este alcătuită din Valeria Lehene, Bogdan C Pintea, Corina Caraba, Bogdan Ilieș și Madalina Varga. Ambulanţa pentru Monumente este un proiect sprijinit de ASR Prinţul de Wales prin The Prince’s Foundation, proiectul fiind inițiat de Asociația MONUMENTUM și coordonat în județul Sălaj de Asociația ARHAIC.

2 Thoughts to “Încă o biserică de lemn salvată de Ambulanța pentru Monumente Sălaj”

  1. […] Voluntarii cuprinși în programul „Ambulanța pentru Monumente Sălaj” au dus la bun sfârșit încă un proiect salvator, cel de punere în siguranță a bisericii de lemn din Bocșița, comuna Hereclean. Pentru voluntari, această a fost probabil cea mai dificilă de până acum. Ca și în alte cazuri, pregătirile pentru această intervenție au debutat cu luni înainte. „În acest context am reușit să datăm dendrocronologic bisericuța: aceasta a fost construită din arbori tăiați în intervalul de timp 1754-1763, turnul fiind realizat, cel mai probabil, ulterior. Tot mai pe urmă, biserica a… Citeste mai mult […]

  2. […] Voluntarii cuprinși în programul „Ambulanța pentru Monumente Sălaj” au dus la bun sfârșit încă un proiect salvator, cel de punere în siguranță a bisericii de lemn din Bocșița, comuna Hereclean. Pentru voluntari, această a fost probabil cea mai dificilă de până acum. Ca și în alte cazuri, pregătirile pentru această intervenție au debutat cu luni înainte. „În acest context am reușit să datăm dendrocronologic bisericuța: aceasta a fost construită din arbori tăiați în intervalul de timp 1754-1763, turnul fiind realizat, cel mai probabil,  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment