IN MEMORIAM Bodola Kinga

Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău este în doliu după ce Bodola Kinga, singurul conservator entomologic al instituţiei, a trecut la cele veşnice, răpusă de o boală nemiloasă. În vârstă de 42 de ani şi mamă a unui copil, Kinga lucra la Muzeu din anul 2000 şi era nepoata colecţionarului zălăuan Takacs Adalbert, cel de numele căruia se leagă colecţia de insecte de la Galeriile „Ioan Sima”.

Copil fiind, Kinga îşi însoţea bunicul pe teren în demersurile sale de cercetare a fluturilor şi gâzelor, moştenind, astfel, pasiunea pentru acest interesant şi colorat domeniu. Mai apoi, s-a specializat în entomologie şi asigura ghidajele în expoziţia cu cele aproape 13.000 de exemplare de insecte adunate de Takacs Adalbert. În acelaşi timp, s-a implicat într-un mod activ şi creativ în activităţile de profil pe care le coordona la Muzeu. „Este o mare pierdere pentru noi. Kinga a fost un om foarte creativ, mai ales în expoziţiile pe care le organiza. În ultimii ani a coordonat atelierele din oferta educaţionale a instituţiei, în cadrul cărora elevii erau iniţiaţi în tainele conservării insectelor. Lucra foarte bine cu copiii, a fost foarte implicată şi le-a oferit aplicaţii practice”, a spus Corina Bejinariu, managerul MJIA Zalău, potrivit căreia, atelierele Kingăi au înregistrat, anul trecut, peste 500 de participanţi.

„Drum lin, Bodola Kinga! La puţin peste 40 de ani chiar sunt de prisos cuvintele, chiar nu merită să te pierzi în detalii spunând ce a făcut şi cât de bun om a fost, fiindcă oricum nu contează. Singurul lucru care contează e că a fost un suflet pentru care soarele nu mai răsare, fluturii, pe care i-a iubit, nu mai zboară, gândacii pe care i-a îngrijit nu mai zumzăie. E banal, e trist e … doar moarte, nedrept venită, imposibil de evitat că doar, nu-i aşa, cu o moarte toţi suntem datori! Sigur, nu mai contează că nu la 40 de ani, că mai avea timp în faţă pentru multe lucruri şi mai ales pentru a fi mama unui copil, că a încăput prea multă suferinţă în acest destin! Nu mai contează că n-am reuşit să fim prea buni cu ea, că poate ea n-a ştiut să fie aşa cum am vrut noi. Contează doar că un om s-a stins când încă nu era timpul!”, au scris colegii săi pe pagina de Facebook a Muzeului.

Înmormântarea va avea loc miercuri, ora 15, în Zalău.

Leave a Comment