Hoţii de maşini dau iama. În Sălaj, în fiecare lună, cel puţin un autoturism este furat

Nu mai puţin de 14 furturi de autoturisme au fost comise în primele nouă luni ale anului, potrivit unei statistici a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj. Cu excepţia uneia dintre infracţiuni, produse în Zalău, toate celelalte au avut loc în mediul rural.
În urma acţiunilor desfăşurate, poliţiştii au reuşit să îi identifice pe autorii tuturor furturilor, trei dintre ei ajungând în arest preventiv.

Unul dintre furturi s-a produs în 15 martie, în jurul orei 21, pe raza comunei Halmăşd, când o femeie din localitate i-a anunţat pe polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Nușfalău, prin apelul de urgență 112, că persoane necunoscute i-au sustras autoturismul, care se afla parcat în fața locuinței, dar cu cheia în contact. Hoţul, în persoana unui tânăr de 22 de ani, tot din Halmăşd, a fost prins la scurt timp.

Mai mult decât atât, cercetările au stabilit că acesta în timp ce conducea autoturismul, pe raza localității, fără a deține permis de conducere și cu o alcoolemie de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat, a pierdut controlul direcției de deplasare și a intrat într-un cap de pod.
Poliţiştii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului, conducerea unui autovehicul fără permis de conducere, furt în scop de folosință și distrugere, fapte prevăzute de Codul Penal.

Tineri, hoţi şi… piromani

Reprezentanţii Serviciului de Investigaţii Criminale au documentat activitatea infracţională a patru persoane cu vârste cu prinse între 15 şi 18 ani, bănuite de comiterea unor infracţiuni contra patrimoniului şi la regimul circulaţiei rutiere. Faptele au fost comise pe timp de noapte, în perioada 29 iulie-3 septembrie. Trei persoane au fost arestate preventiv.

Astfel, în noaptea de 29 spre 30 iulie, cei doi minori de 15, respectiv 16 ani au sustras un autoturism care se afla parcat, dar neasigurat (cheile se aflau în autoturism), în faţa unui imobil de pa raza localităţii Lompirt. Aceştia s-au deplasat cu autoturismul până în localitatea Hereclean, unde l-au incendiat.

Anchetatorii au stabilit că în noaptea de 15 spre 16 august, minorul de 15 ani şi un adolescent de 18 ani au deposedat prin violenţă un bărbat de 45 de ani, de autoturismul personal. Fapta a fost comisă între localităţile Bobota-Zalnoc, iar autorii se aflau pasageri în autoturism. După comiterea faptei, cei doi şi-au continuat deplasarea fiind identificaţi în municipiul Bucureşti. Activitatea infracţională a acestora a continuat. Astfel în noaptea de 31 august spre 1 septembrie, cei doi minori, împreună cu unul dintre adolescenţi au mai sustras cinci autoturisme de pe raza localităţilor Sărmăşag, Gîrceiu, Bobota şi Hodod, judeţul Satu Mare. Niciun autoturism nu era asigurat (cheile erau în contact). Trei dintre acestea au fost găsite pe raza localităţii Bobota şi două în comuna Dobrin.

În baza ordonanţei de reţinere emisă de poliţişti, trei dintre persoanele bănuite de comiterea faptelor (minorii de 15 şi 16 ani, şi un adolescent de 18 ani) au fost reţinute, la data de 1 septembrie a.c., şi depuse în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Sălaj. O zi mai târziu ( 2 septembrie a.c.), acestea au fost prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Şimleu Silvaniei cu propunere de arestare preventivă sub aspectul comiterii infracţiunilor de tâlhărie calificată, furt calificat, distrugere prin incendiere şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere. Pe numele acestora, instanţa a emis mandat de arestare preventivă, pentru 30 de zile.
Poliţiştii continuă cercetările pentru documentarea întregii activităţii infracţionale a acestora.

Recomandările poliţiştilor

Pentru a preveni astfel de fapte, poliţiştii sălăjeni vă recomandă:
La coborârea din autoturism, scoateţi cheia din contact, chiar daca veţi lipsi pentru un timp foarte scurt.

Furtul unui autoturism cu cheile lăsate în contact durează doar câteva SECUNDE. Dacă obişnuiţi să parcaţi autoturismul în curte sau garaj, nu lăsaţi cheile în contact atunci când coborâţi pentru deschiderea porţilor.

Certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate ale autoturismului NU trebuie păstrate în acesta.
Parcaţi autoturismul astfel încât să fie vizibil din locuinţa dumneavoastră şi pe cât posibil în locuri iluminate şi cât mai circulate.

În situaţia în care aţi devenit victima unui furt de auto, iar autorii v-au contactat cu propunerea de a plăti o sumă de bani în schimbul recuperării, nu vă angajaţi în acest schimb pe cont propriu.
Apelaţi la poliţiştii specializaţi, care vor acţiona profesionist pentru recuperarea autoturismului şi prinderea autorilor. În caz contrar, riscaţi atât pierderea banilor, cât şi să nu recuperaţi autoturismul.

Alte articole

Leave a Comment