Hidrologii avertizează! Pericol de inundaţii şi viituri

Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Someş-Tisa informează că din cauza cantităților mari de precipitații din ultimele 24 de ore s-au produs scurgeri importante de pe versanți și creșteri de niveluri pe cursurile de apă în Sălaj. Astfel, astăzi – 21 mai, la ora 07.00, a fost atinsă cota de pericol pe râul Zalău, la stația hidrometrică Borla, din județul Sălaj. La această oră, nivelul cursului de apă este în scădere și nu se mai înregistrează depășiri ale cotelor de apărare, iar personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Sălaj intervine preventiv în localitatea Sărmășag, la podul CFR, pentru asigurarea secțiunii de scurgere a apei. Potrivit sursei citate, astăzi, până la ora 16.00, este în vigoare ”Avertizarea hidrologică pentru fenomene imediate – Cod portocaliu” emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).
Hidrologii avertizează că, din cauza percipitaţilor înregistrate în ultimele ore, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de inundaţie pe râurile mici din bazinele hidrografice: Crasna – afluenții aferenți sectorului amonte S.H. Craidorolț, județele Sălaj și Satu Mare. ”Personalul SGA Sălaj monitorizează în teren evoluția evenimentelor și este pregătit pentru intervenții pe cursurile de apă în vederea asigurării secțiunii de scurgere”, se arată într-o informare emisă de Administraţia Naţională Apele Române.
De asemenea, specialiștii ABA Someș-Tisa solicită populației să nu traverseze cursurile de apă și să nu desfășoare activități în zonele adiacente albiilor acestora, în perioadele în care sunt emise coduri meteorologice și hidrologice.

Alte articole

Leave a Comment