Generalul Teofil Dreptate, preşedintele veteranilor sălăjeni, a încetat din viaţă

 

Preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război Filiala Sălaj, generalul de brigadă în rezervă Teofil Dreptate, a decedat la venerabila vârstă de 93 de ani.

Teofil Dreptate s-a născut în 10 iunie, 1923, în localitatea Chiochiş, pe atunci în judeţul Cluj, în prezent, în judeţul Bistriţa-Năsăud, într-o familie de oameni modeşti, dar care aveau dorinţa ca odraslele lor să înveţe carte şi să reuşească în viaţă, scria, anul trecut, în revista „Caiete Silvane”,  istoricul Marin Pop, cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

A studiat la Academia de Înalte Studii Economice şi Comerciale din Braşov, după absolvirea primului an fiind încorporat şi trimis la Şcoala de Ofiţeri în Rezervă, pentru că România avea nevoie de ostaşi. În timpul războiului, dintr-o neatenţie, a fost luat prizonier. „Eram pe amplasamentul de la școala de ofițeri în rezervă din Arad și acolo am fost trimis în recunoaștere să vedem poziția… știți cum se face recunoașterea militară. Noi tineri cum eram ne-am dus cam hălăduind. Nu ne-am dat noi seama cam ce înseamnă pericolul și dintr-odată am fost înşfăcați. Am fost prinși de către trupele germano-maghiare și escortați. Ne-o tot dus, ne-o tot dus, ne-o băgat într-o pădure, seara noi timorați, nu știam dom`le, nu vorbeam între noi nimic. La un moment dat, seara așe, o fost un popas unde erau trei care ne duceau cu baionetele, zice: – Nu vă temeți… un român. Atâta ne-o spus, o mai trecut o oră ne-o tot dus, o făcut un popas… ce-o fi gândit el, ce-o făcut nu știu, numai la un moment dat ne-o spus: – Întindeți-o! Ne-o dat drumu` și dimineața am ajuns acasă (la unitate –n.n.). Comandantul școlii ne-o dat… le-am povestit… – No, zice, bine că ați venit da puteți să o pățiți și mai rău… Tot norocul, șansa… Puteam să rămânem prizonieri sau multe ale lucruri. Se puteau… Deci, viața-i plină de surprize și omul trebuie să fie atent la tot ce-i în viață, nu numai la bine, ci și la rău”, îi povestea, anul trecut Teofil Dreptate lui Marin Pop.

A condus timp de 25 de ani Uniunea Judeţeană a Pensionarilor, iar în 2007 a devenit preşedinte al Asociaţiei Veteranilor de Război Filiala Sălaj. În 2015 spunea: „Nu mă las până mă țin picioarele și capul, că capul mi limpede, picioarele mai greoi, nu mai salt ca altădată, dar caut să rămân pentru că ştiu că-s de folos. Încă mai cred eu că-s de folos”.

În semn de recunoştinţă faţă de activitatea sa, generalul de brigadă în rezervă a fost decorat, anul trecut, de către preşedintele Klaus Iohannis cu ordinul “Virtutea Militară”, în grad de cavaler. Distincţia i-a fost înmânată de Ziua Eroilor, de către prefectul de atunci, Ionel Ciunt.

5 Thoughts to “Generalul Teofil Dreptate, preşedintele veteranilor sălăjeni, a încetat din viaţă”

 1. Anonim

  Un om minunat! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

 2. Ana D

  A fost, cu siguranta, un om extraordinar. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odhneasca!

 3. Anonim

  Dumnezeu să îl odihnească !

 4. Horia

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace ,Condoleante familiei !

 5. Trahanache

  Un om deosebit !
  Dumnezeu sa-l odihneascain cele vesnice.

Leave a Comment