Fostul primar jibouan Eugen Bălănean rămâne sub control judiciar

Scos de sub control judiciar de către magistraţii Judecătoriei Jibou, fostul primar al oraşului de pe Someş, Eugen Bălănean a intrat din nou sub incidenţa aceastei măsuri preventive.

Magistraţii Tribunalului Sălaj au admis contestaţia formulată de procurori împotriva deciziei judecătorilor jibouani de a revoca măsura controlului judiciar în cazul lui Eugen Bălănean, fost edil al oraşului de pe Someş.
Astfel, instanţa sălăjeană a desfiinţat în totalitate încheierea din 9 mai a Judecătoriei Jibou şi rejudecând cauza, a constatat legalitatea şi temeinicia măsurii controlului judiciar dispusă faţă de inculpat. Lui Bălănean i s-a permis să părăsească limitele teritoriale ale României, dar va trebui să se prezinte la Poliţia Oraşului Jibou conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. Să nu comunice cu persoanele vătămate, cu părţile civile, cu martorii şi coinculpaţii din dosar sau cu membrii de familie ai acestora şi să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă.
Fostului primar i s-a atras atenţia că în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau arestul preventiv. Soluţia Tribunalului Sălaj este definitivă.
Reamintim că Eugen Bălănean a fost trimis în judecată pentru comiterea a trei fapte de abuz în serviciu, asimilat faptelor de corupţie, conflict de interese şi purtare abuzivă. Pe parcursul cercetărilor, inculpatul a stat, o lună, în arest la domiciliu, pentru ca la finele lunii iunie 2015, el să fie plasat sub control la domiciliu.
Anchetatorii susţin că Bălănean, în calitate de primar, a dispus plata unor lucrări de întăbulare pentru un teren de 28 de hectare, aflat în proprietate privată, teren pe care ulterior l-a achiziționat.
Ulterior, folosindu-se de autoritatea sa ca președinte al comisiei de fond funciar, a schimbat amplasamentul terenului într-o altă zonă decât cea reală, însușindu-și astfel terenuri pentru care dețineau titluri de proprietate mai mulți cetățeni din localitatea Cuceu, cărora le-a provocat un prejudiciu total în sumă de peste 350 000 de lei. În plus, spun procurorii, pentru respectivul teren, fostul edil a solicitat și obținut, în mod ilegal, o subvenție pentru agricultură de circa 630 000 lei.
Eugen Bălănean mai este învinuit că a înregistrat ca bun de utilitate publică un drum de 450 de metri, pe care îl amenajase cu resurse proprii, pentru a asigura accesul la cariera de exploatare a nisipului deschisă de o firmă la care era acționar pe terenul menționat. O altă acuzaţie ce i se aduce vizează purtarea abuzivă, după ce la o ședință de consiliu local, în 2014, a întrebuințat expresii jignitoare și amenințări la adresa unui consilier.
Bălănean şi-a pierdut fotoliul de primar în urma unei condamnări penale. El a primit un an de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei, pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, după ce a semnat contracte de furnizare a cornurilor pentru elevi cu o brutărie din oraş, la care fiul său era acţionar.

Alte articole

Leave a Comment