Documentele pacienților din Cristolț, aruncate într-o grămadă de moloz la marginea localității

Mai multe registre medicale, rețete, dar și alte documente care conțin date cu caracter personal au fost aruncate, recent, în apropierea unui podeț din comuna sălăjeană Cristolț. Locul arată  ca o rampă de gunoi.

Pe lângă zecile de documente aruncate la voia întâmplării , care, în mod normal, ar trebui să se afle într-o arhivă sau să fie distruse, a fost ”depozitat” și molozul rezultat în urma unor lucrări efectuate în comună.  ”Niște poze primite de la concetățenii noștri arată cum cinstește primarul și firma care face lucrări în comună mediul înconjurător. Printre gunoaiele luate din școala veche și aruncate lângă podețul dinspre Valea Vacilor, se află registre de consultații cu datele personale ale cetățenilor din comună, rețete medicale și altele”, scrie pe rețeaua de socializare un locuitor al comunei Cristolț. O altă persoană  atrage atenția și asupra unei posibile încălcări a Legii 16/1996 – Legea Arhivelor naţionale. ”O bătaie de joc la adresa mediului și o posibilă încălcare a Legii 16/1996. În plus, să nu uităm că, legea GDPR General Data Protection Regulation – date cu caracter personal are în centru său un element primordial: persoana fizică. Datele persoanei fizice trebuie protejate prin măsuri adecvate. Registrul nașterilor și alte documente medicale, din câte reiese din poze, în loc să stea într-o arhivă, zac aruncate pe câmp”, a scris acesta.

De cealală parte, edilul comunei Cristolţ, Ioan Cheşeli spune că sunt documente fără valoare. ”Sunt documente vechi, fără valoare care  au fost depozitate de zeci de ani într-o încăpere a şcolii, unde acum se fac lucrări de amenajare a unei săli pentru activităţi sportive. Actele au fost duse mai demult, de la cabinetul medical în clădirea şcolii. Acum la şcoală se fac lucrări de amenajare şi odată cu molozul s-a transpoartat cu buldoexcatorul şi actele respective. Sunt vechi, nu au nicio valoare”, a menţionat Cheşeli.

Sursa foto: Facebook Cristolţ, Sălaj, România

Alte articole

One Thought to “Documentele pacienților din Cristolț, aruncate într-o grămadă de moloz la marginea localității”

  1. Anonim

    LIGIA MARINCAS SA CITEASCA LEGEA ARHIVELOR INCA SA DEA DECLARATII DE DISTRUGEREA DOCUMENTELOR

Leave a Comment