Din cei opt sălăjeni cu probleme la ANI, doar deputatul Iuliu Nosa va fi „salvat” de modificarea legii

Comisia juridică a Senatului a votat un raport de admitere, luni, pentru controversata propunere legislativă iniţiată de deputatul PSD Florin Iordache de modificare a Legii ANI. În forma votată de senatorii juriști, se clarifică mai mult textul adoptat de Camera Deputaților, precizându-se că de prevederile proiectului beneficiază foștii și actualii parlamentari, nu și aleșii locali.

În aceste condiţii, singurul ales sălăjean care va beneficia de prevederile actului normativ va fi deputatul PSD Iuliu Nosa, care, în legislatura 2008-2012, a încheiat un contract civil şi un contract individual de muncă prin care şi-a angajat fiul în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractelor încheiate, fiul deputatului Nosa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 35.971 Lei, la care se adaugă indemnizaţia pentru creşterea copilului pe care a primit-o timp de un an, începând cu data de 20 martie 2012.

Textul iniţial al proiectului urma să fie în avantajul a 675 de parlamentari, primari, preşedinţi de consilii judeţene şi consilieri care au ajuns în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate. Printre aceştia, şi opt sălăjeni: deputatul Iuliu Nosa, fostul primar din Crasna, Pop Emeric, actualui primar al aceleiaşi comune, Bogya Miklos, viceprimarul din Crasna, Alexandru Torma, viceprimarul Zalăului, Fazakaş Nicolae, fostul consilier municipal Eugen Pop, ex-viceprimarul Zalăului, Daniela Coţa, şi consilierul local din Şărmăşag, Berki Edith.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, Fazakaş Nicolae, viceprimar al Zalăului, a fost declarat incompatibil de către ANI după ce în perioada 23 iulie 2012 – 26 august 2013, a deţinut simultan funcţia de viceprimar şi calitatea de reprezentant al municipalităţii în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul operatorului de transport în comun, Transurbis SA.

Ex-primarul comunei Crasna, Pop Emeric, în prezent administrator public al judeţului, ajuns în vizorul Agenţiei în iulie 2015, fiind acuzat de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă. Inspectorii ANI susţineau că în perioada exercitării mandatului de primar, a emis acte administrative, a încheiat acte juridice şi a emis dispoziţii care au produs un folos material atât pentru sine, cât şi pentru soţia şi fiul său.
Şi actualul edil al comunei, Bogya Miklos, a avut probleme cu ANI, acesta fiind găsit în stare de incompatibilitate în martie 2017, pentru că perioada 20 iunie 2012-6 august 2014, când era viceprimar, a deţinut simultan funcţia amintită şi calitatea de persoană fizică autorizată la “Bogya N. Miklos PFA”.

Incompatibil a fost declarat şi un alt viceprimar al aceleiaşi comune, Alexandru Torma, după ce, spun inspectorii, în perioada 16 septembrie 2010-20 iunie 2012, a deţinut, simultan cu funcţia de viceprimar, şi calitatea de reprezentant al Consiliului Local Crasna în Adunarea Generală a Asociaţilor la S.C. Crasna Serv S.R.L. (societate comercială la care Consiliul local deţinea calitatea de asociat unic).
Alesul Eugen Pop a fost găsit în incompatibilitate întrucât în perioada exercitării mandatului de consilier local, Compania de Apă Sucursala Zalău, societate comercială cu capital integral de stat (capital deţinut de unităţi administrativ teritoriale, printre care şi Municipiul Zalău) pe care o conducea, a încheiat şi derulat contracte de execuţie de lucrări firma Citadin, înfiinţată de către Consiliul Judeţean Zalău.

În vizorul ANI a ajuns şi fostul viceprimar al Zalăului, Gabriela Daniela Coţa, care, în perioada 30 iulie 2008-28 octombrie 2013, simultan cu funcţia de viceprimar al Municipiului Zalău, a deţinut şi funcţia de reprezentant al unitătii administrativ – teritoriale Zalău în AGA la trei societăţi comerciale de interes local: Transursib, Citadin şi Uzina Electrică. Procesul a fost câştigat definitiv şi irevocabil de către Agenţie.
Lista sălăjenilor care au avut probleme cu ANI este încheiată de Berki Edith, ales local în comuna Şărmăşag, care s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada deţinerii calităţii de consilier local, întrucât S.C. Gospodarie Comunala Şărmăşag S.R.L., societate al carei administrator era soţul persoanei evaluate, a încheiat cu Consiliul Local contracte de servicii în valoare de peste 260.000 de lei.

Alte articole

Leave a Comment