„Dezbrăcaţi” de echipament, poliţiştii pregătesc proteste în stradă

Poliţiştii sălăjeni se pregătesc să participe la mişcările de protest anunţate la nivel naţional de sindicaliştii din sistem, nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit norma de echipament aferentă pentru anul în curs. Deşi lucrătorii de poliţie trebuiau să încaseze, până cel târziu la sfârşitul lunii septembrie, în jur de 2.000 de lei fiecare pentru reînoirea uniformei, până acum le-a ajuns în buzunare mai puţin de 10 la sută din suma totală.

Oamenii legii, spre deosebire de alte categorii de bugetari, primesc în fiecare an o sumă de bani pentru achiziţionarea echipamentului. La aproximativ 2.000 de lei se ridică această normă de echipament care se alocă, personal, fiecărui angajat. Deşi trebuiau să aibă deja în conturi aceşti bani, până la această dată poliţiştii au primit mai puţin de zece procente din suma totală. Nemulţumiţi de întârzieri, poliţiştii se pregătesc de proteste.
Preşedintele Biroului Teritorial al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) Sălaj, Daniel Lazăr, a declarat, marţi, că norma de echipament trebuia achitată până cel târziu la sfârşitul lunii septembrie. „La fel ca în fiecare an, se întârzie cu plata normei pentru achiziţionarea echipamentului. Sumele aferente acestui an trebuiau acordate poliţiştilor până cel târziu în luna septembrie, însă, până la această dată, s-a alocat doar o tranşă de 9 la sută din norma de echipament”, ne-a declarat Daniel Lazăr.

O altă tranşă, luna aceasta

Potrivit acestuia, ultimele discuţii între conducerea sindicală şi reprezentanţii ministerului Ministerului Administraţiei şi Internelor s-au încheiat cu promosiuni de acordarea unei noi tranşe din norma de echipament. „În urma discuţiilor la nivel central s-a stabilit ca poliţiştii să primească încă 12 la sută din norma de echipament. Banii ar urma să fie alocaţi până cel târziu la finele lunii în curs”, a afirmat liderul sindical.
Această a doua tranşă nu acoperă, însă, nici o pătrime din norma de echipament, ceea ce ar putea scoate în stradă oamenii legii chiar săptămâna viitoare. „Nemulţumirile legate de neplata normei de echipament ar putea conduce la acţiuni de protest până când toate drepturile poliţiştilor vor fi respectate. Dacă nu se va ajunge în curând la un acord pentru plata integrală a acestor drepturi băneşti cuvenite, există posibilitatea ca în data de 19 noiembrie să fie organizată o acţiune de protest în Capitală. În acest caz, vom participa şi noi la mişcările de protest”, ne-a spus preşedintele Biroului Teritorial al SNPPC Sălaj.
Potrivit sursei citate, la această dată sunt înscrişi în această structură sindicală aproximativ 300 de poliţişti din întreg judeţul.

Banii pot rămâne în buzunarele poliţiştilor

Norma de echipament se alocă astfel încât fiecare angajat din poliţie să îşi cumpere uniforma de serviciu pentru a avea o prezenţă decentă în timpul programului de lucru. Cu toate acestea, oamenii legii nu sunt obligaţi să folosească întreaga sumă pentru cumpărarea unui noi echipament. „Fiecare poliţist este obligat să aibă ţinuta curată şi îngrijită atunci când se prezintă la serviciu. Această normă de echipament se acordă pentru ca această obligaţie să fie respectată iar poliţistul să poată avea o prezenţă decentă în timpul serviciului”, a declarat Daniel Lazăr.
Potrivit acestuia, sumele acordate în contextul acestei norme sunt fixe, însă diferă. Pentru ofiţerii este o anumită sumă, iar pentru agenţii de poliţie o altă valoare. Aceste sume au fost ţinute, însă, la secret de reprezentantul sindical.
În realitate, poliţiştii pot opta să nu cheltuie niciun leu din norma de echipament pentru a-şi reînnoi vestimentaţia de serviciu. Dacă uniforma este în stare bună, oamenii legii pot cheltui norma în scop personal. Pot să folosească această sumă pentru plata ratelor bancare, pentru concediu sau orice alte destinaţie pentru uzul personal.

Celelalte venituri, achitate la timp

Cei aproximativ 2.000 de lei acordaţi în fiecare an pentru norma de venit este singura care nu a fost acordată la timp poliţiştilor. Norma de hrană, în valoare de aproximativ 700 de lei, ajunge la timp în fiecare lună. Un alt beneficiu pe care îl au poliţiştii este compensaţia pentru chirie. Dacă un poliţist este detaşat în interes de serviciu în altă localitate decât cea de domiciliu, acestuia i se asigură locuinţă de serviciu sau i se decontează chiria, în limita a 50 la sută din salariul de bază al angajatului.
În afară de aceste drepturi, lucrătorii din poliţie mai primesc, lunar, diverse sporuri, cum ar fi sporuri de periculozitate, confidenţialitate, fidelitate, în funcţie de fişa postului fiecăruia. Aceste sporuri se adaugă salariului de bază şi înseamnă o majorare de 10 până la 50 la sută a veniturilor lunare.

La ultima rundă de negocieri

Ultima acţiune privind nemulţumirea legată de neacordării drepturilor de echipament a avut loc în 6 noiembrie. La data respectivă, un grup de agenţi de poliţie, lideri şi membrii ai Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie s-a deplasat în faţa sediului Ministerului Administraţiei şi Internelor cu speranţa că va primi un răspuns din partea celor care se află la conducere şi care au putere de decizie în ceea ce priveşte gestionarea şi repartizarea fondurilor ministerului. În momentul sosirii ministrului, agenţii de poliţie prezenţi au fost chemaţi la negocieri. Discuţiile au avut ca subiect principal plata către poliţişti a drepturilor de echipament pe anul 2012. Solicitarea liderilor sindicali a fost ca achitarea drepturilor respective să fie efectuată integral sau cel mult în două tranşe în cursul acestui an sau cel târziu la începutul anului viitor, deoarece poliţiştii se bazează şi pe acesti bani atunci când se pune problema achitării ratelor la bănci şi a celorlalte datorii pe care le au.

Alte articole

13 Thoughts to “„Dezbrăcaţi” de echipament, poliţiştii pregătesc proteste în stradă”

 1. nelu

  Cred ca politistii sunt asemanatori cu padurarii si vamesii.Ar trebui sa aduca bani de acasa echivalenti cu salariul, numai sa fie lasati sa activeze in politie.

 2. Anonim

  Nu toti politistii isi permit sa aduca bani de acasa numai ca sa fie lasati sa activeze in sistem.Sant si astfel de politisti dar sant putini.Majoritatea traiesc din salariu.

 3. Anonim

  lazare,du-te la prietenul tau nelu mocanu ca va da el norma de hrana.

 4. Rambo

  Lazarii si biris,echipa castigatoare,sunt la fel

 5. Anonim

  Dar profesorii nu trebuie sa aiba tinuta curat si corespunzatoare locului de munca?
  Ei nu au nevoie de bani pentru imbracaminte sau hrana?
  La felul cum arata unii politisti le trebuie mai multi bani pentru material…

 6. lazzar.....

  VAND UN TIR SI DAU LA TOTI BANI DE TOALE!!!!!!!!!!!!

 7. Semacca

  Mai Anonimus de la 4 si 17 partz!
  Profesorii iau salar,dau ore in particoler,au vacanta cam 3 luni pe an si mai primesc aproape oficial cadouri ba de 8 martie,ba de sfarsit de an,ba de inceput de an.
  Asa ca nu te puta grija ca nu umla in curu’ gol si nici cu jeburile fluturand in vant!

 8. Mai Semacca...

  Te pomenesti ca toti politisti aia de au firme de transport sau iau spaga de la nenorociti sa nu le taie amenda sunt in curu gol…
  Ti-i spun eu pe politistii care vin la serviciu numai ca sa nu stea acasa, ca oricum banii vin din alta parte?!
  Sau ca sunt unii care fac ab(uz) de uniforma ca sa rezolve o problema personala?! Cred ca ii stii si singur…Incep eu lista, cica sunt niste frati la Simleu, la altul frate-su ridica masini din Zalau in draci, etc.

 9. Oare cine o sa asigure ordinea la protestul politistilor?!

  Ma intreb si eu ca un cetatean responsabil….
  Probabil ca jandarmii sau chiar politistii, prin rotatie…

 10. Zeus

  Priviti cati intra si ies de la serviciu din sediul politiei si o sa observati ca jumatate functioneaza in civil, dar banu sa il dea statu ca de nu face greva. Casa de sanatate separata, baze de odihna separate pensionare la varsta maturitatii si ce pensii (speciale) ca deh nu sunt muritori de rand, sunt din Olimp si apara politicienii.

 11. gigi

  Daca ar fi oricare dintre voi in locul politistilor si ati avea drepturi de incasat si cu toate acestea sa nu ai bani sa platesti ratele nu ati mai fi asa de ingaduitori cu saracul guvern. situatia cu banii de haine nu este de anul asta, anul asta s.a umplut paharul, pe langa politisti mai sunt pompierii si jandarmii dar astia din urma nu au gura sa vorbeasca. Asa ca draga domnilor nu radeti de aproapele vostru, urmatorii puteti fi voi

 12. ionut

  Cand politistii, jandarmii si pompierii erau la -15 grade in strada, prin intersectii, aplicatii, interventii, carand ajutoare in spate de 30 kg cate 15-20 de km prin sate pentru sinistrati, majoritatea dintre cei care au postat aici cred k erati la caldura in casa. Cand din timpul liber te cheama la defilari, inmormantari, asigurat meciuri si concerte, paza sectii de votare, voi iar erati in casa. Cand colegii mei s au intoxicat cu fum la fabrica de cauciucuri si au ajuns la spital, iar unii au murit, inclusiv la explozia de la Mihailesti, profesorii cred k s au intoxicat cel mult cu praf de creta. Si voi iy comparati q noi? K sa nu mai vb de profesori care poate dadeau meditatii in casa, deci va intreb si eu acum, chiar vi se pare ca suntem asa de privilegiati?

 13. iorag

  Haide-ti sa va explic de ce ar trebui date aceste drepturi(pt cei ce nu inteleg, si cred ca e un moft pt politisti sa-ti ceri dreptul tau cuvenit prin lege) :in primul rand vorbesc in calitate de poltist de frontiera. de ceva vreme s-a redus cota de combustibil drastic la aceasta arma si am ajuns de unde am plecat,mai exact se patruleaza cate 10-15 km zilnic in frig,ploaie,ceata,burnita si altele,si credeti-ma ca nu-i usor deloc. daca este un drept ce mi se cuvine de ce sa nu mi-l cer. nu cersesc nimic de la nimeni,a nu se intelege gresit. statul daca imi aloca acesti bani, nu inseamna ca imi face vreun favor ci doar isi respecta niste angajamente. i-as invita, pe cei ce mai comenteaza in necunostinta de cauza, o zi la munca in locul meu(si credeti-ma ca nu-i ca-n bancul cu vamesul de ziua lui -:)) ).

Leave a Comment