Decapitat intr-un accident de munca

Decapitat intr-un accident de munca

Un barbat de 33 de ani, din Turda, ce lucra pe santierul soselei de centura a Zalaului, si-a pierdut viata, miercuri seara, intr-un tragic accident de munca. Barbatul lucra la o adancime de 3,5 metri, cand un mal de pamant s-a surpat peste el, ingropandu-l. Cu toate ca se aflau in apropiere, colegii muncitorului nu au putut face nimic pentru a-l salva, totul petrecandu-se in doar cateva fractiuni de secunda.

Accidentul s-a petrecut miercuri seara, pe santierul de la Aghires, unde mai multe firme lucreaza la realizarea soselei de centura a Zalaului. Barbatul de 33 de ani lucra intr-un sant de 3,5 metri adancime, la montarea unui tub de dren, cand un mal urias de pamant s-a prabusit peste el, acoperindu-l. Cum muncitorul statea aplecat, pamantul cazut pe cap cu o forta naucitoare l-a decapitat.

Cu toate ca au ajuns de urgenta la fata locului, nici medicii de pe ambulanta si nici echipele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Salaj nu au mai avut ce face. De altfel, nici ceilalti muncitori nu au putut face nimic sa-l salveze, cu toate ca se aflau la cativa metri de santul ce le-a ingropat colegul.

Intrucat este vorba de un accident de munca, Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Salaj a demarat in acest caz o ancheta, pentru a se stabili exact imprejurarile in care s-a produs moartea barbatului. Directorul ITM Salaj, Teodor Balajel, a declarat ca ancheta va fi incheiata in cinci zile si ca deja a fost solicitat SC 3M AGC Construct Cluj Napoca proiectul dupa care lucra, pentru a se vedea daca acesta a fost respectat. Azi s-au reluat cercetarile la fata locului si a fost solicitat firmei sa ne prezinte proiectul, pentru a vedea daca acesta a fost respectat. Deocamdata, nu l-au adus, dar speram sa vina cu el curand, pentru ca este vorba de un accident de munca mortal si trebuie sa finalizam ancheta in cinci zile, potrivit legislatiei in vigoare. Ce s-a constatat pana acum e ca muncitorul lucra la o adancime de 3,5 metri, ceea ce impunea obligatoriu o asigurare a malului de pamant cu panouri metalice, a declarat Teodor Balajel.

Acesta a spus ca, daca nu avea panouri, asa cum a declarat miercuri seful de santier, Ioan Marisca, firma trebuia sa se asigure ca malul de pamant este taluzat la un unghi de 40-50 de grade, lucru care ar fi impiedicat prabusirea argilei peste muncitori. Acolo se lucreaza cu utilaje mari, cu excavatoare, fapt ce ar putea slabi si mai mult malul de pamant, care se poate disloca astfel mai usor. In aceste conditii, trebuie sa se lucreze cu foarte mare grija si totul trebuie asigurat. Mai bine lucrezi doua, trei zile in plus, decat sa risti viata oamenilor, a declarat directorul ITM Salaj.

Trupul muncitorului a fost scos de sub malul de pamant in cursul noptii de echipajele ISU Salaj, dar cautarile au fost reluate ieri, cand a fost scos de sub pamant si capul barbatului. Legistii din cadrul Institutului de Medicina Legala Salaj se vor pronunta in cazul decesului, concluziile lor urmand sa fie incluse in dosarul final al anchetei. Vom mai face schite ale zonei si fotografii si toate vor fi incluse in dosar, a declarat directorul ITM Salaj, adaugand ca dupa ce dosarul va fi finalizat, in termen de cinci zile, ITM Salaj il va trimite la Bucuresti, spre analiza, dar si procurorilor salajeni.

Graba strica treaba!?

Muncitorul era angajat al SC 3M AGC Cluj Napoca, firma subcontractoare a constructorului Kemna Bau Andreae GmbH&Co.KG din Germania (care a castigat, prin licitatie, realizarea centurii Zalaului). Barbatul decedat era casatorit si avea o fetita de 4 ani.

Pe santierul soselei de centura a Zalaului, programul de lucru a fost prelungit, in aceste zile, astfel incat investitia sa fie finalizata la timp si Primaria Zalau sa nu piarda finantarea de 5 milioane de euro din fonduri Phare.

Leave a Comment