Cu alcoolul la bord și fără permis de conducere, pe drumurile sălăjene

Poliţiştii sălăjeni au continuat în această perioadă, în județ, activităţile pentru supravegherea traficului rutier, ocazie cu care au întocmit trei dosare penale pentru infracțiuni la regimul circulației rutiere.

Nici în zilele acestui început de februarie, sălăjenii certați cu legea și imuni la pericolele la care se expun, nu au făcut rabat de la încălcarea normativelor în vigoare. Poliţiştii din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Jibou au oprit pentru verificări, luni, 4 februarie, în jurul orei 19, un autoturism care circula pe Drumul Comunal 9A, prin comuna Sălăţig. La volan a fost identificat un bărbat de 42 de ani, din localitate. Testarea cu alcooltestul a evidențiat o alcoolemie de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Altă faptă de alcoolemie a fost constatată în noaptea de luni spre marţi (4/5 februarie), la ora 1.30, de către polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Zalău. Un tânăr de 30 de ani, din comuna Agrij a fost depistat în timp ce conducea autoturismul prin localitate cu o alcoolemie de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Conducătorii auto au fost conduși la spital pentru recoltare de mostre biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. În ambele cazuri, polițiștii continuă cercetările pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Sînmihaiu Almașului au depistat în trafic, luni, 4 februarie a.c., la ora 18.30, un adolescent de 20 de ani, din comuna Românaşi, care se deplasa cu autoturismul pe Drumul Judeţean 108A, fără a deține permis de conducere.

În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Pentru a preveni astfel de fapte, polițiștii rutieri atenționează ferm conducătorii auto să nu conducă autovehiculele dacă au consumat băuturi alcoolice înainte de urcarea la volan sau dacă nu dețin permis de conducere, întrucât aceste fapte sunt considerate infracţiuni şi se pedepsesc. În plus, pericolele la care se expun, atât ei înșiși și cele la car e îi expun pe ceilalți participanți la trafic, sunt  uriașe și pot avea consecințe dramatice.

Potrivit Codului Penal, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani, iar conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă.

 

 

 

Alte articole

Leave a Comment