Condamnări într-un amplu dosar de contrabandă cu ţigări

11 persoane trimise în judecată la începutul anului 2017 au fost condamnate miercuri, 11 octombrie, de către magistraţii Judecătoriei Şimleu Silvaniei, într-un dosar de contrabandă. Dosarul a fost instrumentat de către poliţiştii Serviciului de Investigatii Criminale, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului Şimleu.

Cercetările au evidenţiat că în perioada 2014-2016, inculpaţii au comercializat pe raza judeţului Sălaj circa 15.000 de pachete de ţigări de contrabandă, prejudiciind bugetul statului cu circa 25.000 de euro.
Anchetatorii susţin că gruparea infracţională avea o organizare de tip piramidal, lider fiind Sorinel Varga, care se aproviziona cu ţigări din judeţele Maramureş şi Satu Mare, după care le transporta, atât direct, cât şi prin intermediari, în Zalău. În reşedinţa de judeţ îşi formase o reţea de distribuţie, ţigările fiind vândute în Zalău, Sîg, Horoatu Crasnei, Hida sau Mirşid fie consumatorilor finali, fie unor revânzători. Un pachet cumpărat din judeţele vecine cu circa 3-4 lei era comercializat consumatorului final cu 9-10 lei, după ce fiecare dintre cei implicaţi îşi adăugau propriul comision.

Inculpaţii au primit pedepse cuprinse între un an cu suspendare şi şapte ani, trei luni şi 26 de zile cu executare în regim de detenţie. Judecătorii au aplicat cea mai mare pedeapsă lui Varga, pentru deţinere, transport, depozitare şi vânzare a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă, în formă continuată, fapte comise în stare de recidivă postcondamnatorie.

Cele şapte persoane pentru care judecătorii au dispus pedepse cu suspendare au fost obligate să presteze câte 60, respectiv 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul primăriilor din localităţile de domiciliu sau al parohiilor din Episcopiei Sălajului. De asemenea, instanţa a mai stabilit ca fiecare dintre cei 11 inculpaţi să achite câte 400 de lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

Magistraţii şimleuani au admis acţiunea civilă formulată în cauză de către Fiscul sălăjean şi i-au obligat pe cei 11 să plătească aproape 25.000 de euro, reprezentând contravaloarea taxelor vamale, a accizei, TVA-ului şi impozitului pe venit aferent.

Soluţia pronunţată de către Judecătoria Şimleu poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Alte articole

Leave a Comment