Cod portocaliu: Sălajul, amenințat de ploi torențiale și vijelii

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică, în primă fază valabil din această seară până sâmbătă dimineață în șapte județe din vest și sud-vest, iar ulterior, până duminică la ora , în alte zece județe din partea de nord-vest, sud și centru.
În același timp, meteorologii au instituit Cod galben de ploi și vijelii, începând de sâmbătă dimineața, până duminică la ora 10, în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor din Muntenia, Dobrogea și Moldova, unde este în vigoare o atenționare de caniculă și disconfort termic.
Potrivit ANM, în intervalul 16 iulie, ora 15, până în 17 iulie, ora 6, va fi în vigoare un alt Cod portocaliu de fenomene meteo extreme, în județele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Sibiu, Gorj, Vâlcea, precum și în zona de munte a județului Arad. În zonele atenționate, ploile vor avea caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși local 60 — 70 litri/metrul pătrat.
Prognoza de specialitate arată, de asemenea, că, în intervalul 15 iulie, ora 10,00 — 16 iulie, ora 10,00, va fi Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată în jumătatea de vest a țării. Vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, grindină și intensificări de vânt cu aspect de vijelie, iar cantitățile de apă vor depăși 25 — 30 litri/metrul pătrat și, izolat, 50 de litri/metrul pătrat. Lista județelor atenționate cuprinde: Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud, Suceava, Mureș, Alba, Sibiu, Brașov, Vâlcea, Argeș și Olt.

Alte articole

Leave a Comment