Cazul pedofilului german prins la Şimleu va fi rejudecat pentru a treia oară

Cetăţeanul german Wendt Mayco Norbert, trimis în judecată de către procurorii DIICOT Sălaj pentru pedofilie, se va întoarce în sala de judecată a Tribunalului Sălaj, pentru a treia rejudecare a cazului său. Curtea de Apel Cluj a invocat o eroare de procedură a instanţei din Sălaj.

Magistraţii Curţii de Apel Cluj au desfiinţat în întregime sentinţa instanţei sălăjene şi au întors la Tribunalul Sălaj, pentru rejudecare, dosarul de pedofilie al omului de afaceri neamţ. Bărbatul fusese condamnat la începutul lunii februarie, la cea de-a doua rejudecare a procesului, la trei ani de închisoare pentru pornografie infantilă în forma continuată (nouă acte materiale) şi agravată şi la şase ani de închisoare pentru săvârşirea în formă continuată (opt acte materiale) şi agravată a infracţiunii de act sexual cu un minor care nu a împlinit vârsta de 13 ani. În plus, i s-au interzis, timp de cinci ani de la data executării pedepsei principale: dreptul de a se afla pe teritoriul României, drepturile părinteşti, dreptul de a fi tutore sau curator şi dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme. Instanţa a stabilit că inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea, de şase ani, la care se adaugă un spor de un an, urmând ca neamţul să facă şapte ani de închisoare. În plus, el a fost obligat să plătească victimei sale, acum în vârstă de 16 ani, daune morale în valoare de 50.000 de euro.
Ceilalţi doi inculpaţi din dosar, Ramona Rostaş, sora băiatului, şi Augustin Rostaş, soţul ei, despre care procurorii susţin că l-au oferit, în repetate rânduri pe minor pedofilului, au primit câte opt ani de închisoare pentru trafic de minori.

Germanul a ieşit din arest
La prima judecare, în 2014, Wendt Mayco Norbert a fost condamnat la şase ani de închisoare.
De asemenea, Curtea de Apel Cluj a decis ca inculpatul german, dar şi cumnatul băiatului să scape de arestul preventiv, după aproape doi ani petrecuţi după gratii. Cei doi au fost plasaţi sub control judiciar şi obligaţi să respecte mai multe obligaţii, respectiv să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi, să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei şi să se prezinte la organele de poliţie desemnate cu supravegherea: în cazul inculpatului Augustin Rostaş – Poliţia Şimleu Silvaniei, iar în cazul inculpatului Wendt Mayco Norbert – Poliţia Măerişte, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. În plus, ei nu au voie să depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei şi nici să se apropie de persoana vătămată şi de martori.
Sora victimei va rămâne în arest preventiv.

Comunitatea din Giurtelecu Şimleului este revoltată
Eliberarea din arest a pedofilului german a pus pe jar comunitatea din Giurtelecu Şimleului, comuna Măerişte, acolo unde bărbatul a ales să locuiască până la pronunţarea unei sentinţe definitive. Neamţul se află în sat încă de la sfârşitul săptămânii trecute, sosirea lui punându-i pe jar pe săteni. Autorităţile locale s-au autosesizat de îndată şi au făcut o vizită bărbatului a cărui casă îl găzduieşte pe inculpat, dat fiind faptul că acesta are un copil minor. „Viceprimarul şi asistenţii sociali din Primărie s-au deplasat la locuinţa din Giurtelec şi au încheiat cu gazda cetăţeanului german un raport privind riscurile la care acesta şi fiul său se expun primindu-l în spaţiu pe inculpat. Proprietarul casei a semnat pe proprie răspundere că se va asigura că fiul său să nu aibă de suferit în vreun fel”, ne-a declarat primarul din Măerişte, Vasila Lazăr.
Viceprimarul Lucian Chiş susţine că autorităţile locale au luat legătura atât cu avocatul lui Wendt Mayco, cât şi cu cei de la poliţia comunală pentru a identifica modalităţile prin care cetăţeanul german se poate muta din sat. „Nu este deloc bine că ne-am pricopsit cu el în comună. Noi ne-am autosesizat imediat ce am aflat, i-am explicat săteanului situaţia în care se află, iar acesta a semnat pe proprie răspundere că nu i se va întâmpla nimic copilului. Oricum, situaţia nu poate continua astfel, aşa că i-am atras atenţia bărbatului că dacă germanul nu pleacă din sat, vom solicita celor de la Protecţia Copilului să îl preia pe minor, pentru siguranţa lui”, precizează Chiş.
Potrivit spuselor sale, oamenii din sat sunt revoltaţi pe situaţia creată şi speră să scape cât mai repede de musafirul nepoftit. „Ce caută la noi în sat? Să plece în altă parte, să se mute la Şimleu Silvaniei, la hotel, numai să scăpăm de el. Copiii noştri nu mai sunt în siguranţă pe uliţele satului câtă vreme omul acesta stă în Giurtelec”, şi-a arătat îngrijorarea o femeie din localitate, mamă a doi copii.

Minor vândut pentru raporturi sexuale
Reamintim că neamţul a intrat în vizorul anchetatorilor în luna martie a anului 2014, în urma informaţiilor furnizate de către ofiţerii din cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI). Patron al unei firme de construcţii din Germania şi a două societăţi din Sibiu şi Cluj-Napoca, Norbert Wendt Mayco a început să vină în Şimleu Silvaniei în 2011, la diferiţi parteneri de afaceri. Cu prilejul unei astfel de vizite, în iunie 2011, inculpatul l-a cunoscut în parcarea unui supermarket din Şimleu pe minorul trimis la cerşit de către soţii Rostaş.
Mai întâi a tatonat terenul, oferindu-i băiatului diverse cadouri şi bani, plimbându-l cu maşina prin ţară şi vizitându-i pe tutori. După ce a efectuat câteva vizite la locuinţa minorului şi a celor doi soţi, bărbatul a transportat şi cazat minorul în diferite pensiuni şi hoteluri de pe raza judeţului Sălaj. De asemenea, le-a propus soţilor ca acesta să întreţină în repetate rânduri acte sexuale cu minorul, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 100 şi 1.000 de lei. Cei doi Rostaş au fost de acord ca băiatul să fie exploatat sexual, încasând banii înainte de consumarea actelor sexuale.
Inculpaţii au ajuns în arest la finele lunii mai 2014, iar băiatul a fost preluat în regim de urgenţă de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj.

Alte articole

Leave a Comment