Cate ceva din trecutul Samfest Rockului

Sa vorbim despre rock? Nu! Sa-l lasam sa vorbeasca el despre noi. Sa spuna tuturor ca el este iubit in Ardeal, sa spuna ca an de an vine la noi si este primit cu bratele deschise. S-a convins ca de cativa ani buni il promovam, ca avem grija de el sa se simta confortabil in orasul nostru. An de an ne-a multumit si la plecare totdeauna ne spune: „Voi veni si la anu’“.

Si uite ca se tine de cuvant, se reintoarce cu mai mult aplomb, foarte diversificat si cu putere de convingere sporita.

Da, aceasta poate fi o introducere a ceea ce s-a intamplat de cativa ani incoace. De ce doar de cativa ani? Este o intrebare cat se poate de naturala. Doar acest festival exista din 1990! Este adevarat, dar eu doresc sa subliniez perioada de cand pe scenele acestui festival au inceput sa apara masiv trupe din strainatate, trupe care au saltat acest eveniment in ierarhiile culturale ale orasului Satu Mare.

Incepuse parca prin 2007. Samfest Rockul se tinea in acea perioada la Teatrul de Vara. Se anuntase ca ar veni Manticora, Ravencult si Rotting Christ (trupe din Danemarca, respectiv Grecia). Mai si sa vezi vorbe, sa vezi iures, sa asculti comentarii cum ca asa ceva este pentru prima data si oare este adevarat? Si-a fost! Se inghesuisera iubitorii stilului, se inghionteau si nu le venea sa creada ce au pe scena. Am retinut atunci o imagine care nu-mi da pace pana in ziua de azi: parinti cu copii de mana, rockeri pe care nu-i mai vazusem pana atunci, toti incantati de initiativa din acel an. Mi-am spus increzator ca rockul va dainui in Satu Mare, ca generatiile vor fi numeroase si corect educate de catre parintii lor.

Cine a pus in scena acest start international al Samfest Rockului? Simplu. Un grup de oameni care au luat initiativa, care au sprijinit in permanenta manifestarile de acest gen, un grup de oameni care au si o titulatura juridica: Centrul Cultural G.M.Zamfirescu.

Sprijiniti solid de catre Primaria Satu Mare, Consiliul Local Satu Mare si Consiliul Judetean Satu Mare, au promis raspicat ca nu vor lasa rockul in paragina. Au pus umarul la promovarea lui prin zeci de concerte live, prin aducerea in viitor a altor trupe de calibru european.

Sa vedeti ca s-au tinut de cuvant. In 2008, de data aceasta la Strandul Municipal Satu Mare („la Piramide“), au anuntat cap de afis Crematory si Lake of Tears (trupe din Germania respectiv Suedia). Mai sa nu sara tara in capul nostru cu replici de genul: daca acele doua trupe merg in Satu Mare, atunci eu ajung presedinte, senator… pacat de ei. Ceea ce s-a intamplat in fata scenei a fost de nedescris. Canta publicul mai tare decat trupele, s-a incins o atmosfera despre care rockerii satmareni inca si in ziua de azi pomenesc pe la mese. Acel an, 2008, le-a dat organizatorilor increderea ca Satu Mare poate aparea fara nicio grija pe harta concertelor rock din Romania.

Urmatorii trei ani a fost o desfatare generala la adresa numelor trupelor ce au pasit pe scenele festivalului. Spun scene deoarece s-a schimbat locatia Samfest Rock si se pare ca s-a gasit o solutie permanenta, securizata si fara probleme fonice spre miezul noptii. De doi ani, festivalul este gazduit de Aeroclubul Satu Mare, o oaza enorma de verdeata, locuri suficiente de campare si spatiu la discretie pentru ascultatorii rockului.

Ca sa reamintesc cateva din trupele ce au pasit pragul orasului, m-as referi la Graveworm (Italia), Agathodiamond (Germania), Evergrey (Suedia), PAIN (Suedia), Moonspell (Portugalia), Bonfire (Germania), Netherbird (Finlanda), Catamenia, Ektomorf… sunt nume cu care ne mandrim, sunt nume care ne-au adus satisfactii in materie de rock. An de an vin in Satu Mare oameni din toate colturile tarii, rockeri care la plecare au bucuria de a fi trait un festival frumusel, bine organizat si crescut valoric anual. Eforturile nu au fost mici, organizatorii au dus adevarate lupte in vederea cooptarii acestor trupe. Rasplata insa a fost pe masura eforturilor depuse. Oameni incantati, multumiti de ceea ce au vazut si ascultat.

Incepand cu anul 2011, organizatorii s-au gandit si la interactivitatea din timpul zilei, atunci cand publicul este angrenat in diverse actiuni in arealul festivalului. Fie ca e vorba de concursuri de frumusete de motociclete, fie ca este vorba de fotbal intre echipe de rockeri si cele ale Jandarmeriei si Politiei Locale, toate aceste actiuni au animat si mai mult festivalul, au dat culoare si diversitatea necesara pana la intrarea trupelor pe scena.

Intr-o idee mai restransa, Samfest Rockul reprezinta un mod original de a ne promova cochetul oras, de a ne inscrie pe lista festivalurilor cu profil rock din Romania, de a incepe sa concuram cu unele dintre ele. Avem de castigat moral de pe urma acestui festival, facem ceva pentru rockerii din aceasta zona a tarii si de ce sa ne ferim sa spunem: culturalizam pe acest segment iubitorii genului.

Multumiri aduse din adancul sufletului celor care au incredere in aceasta manifestare, celor care aloca finante si timp organizarii Samfest Rockului. Nu uitati, in materie de rock, acest festival este cel mai longeviv din Romania.

Ceea ce se va intampla in acest an… in articolul urmator.

Keep rocking and follow the signs of rock.

(P)

Leave a Comment