„Captură” importantă de braconieri pe râul Someş

În urma unei acţiuni de prevenire şi combatere a braconajului piscicol, care a avut loc miercuri, 08 februarie, jandarmii sălăjeni din cadrul plutonului Jibou au prins în flagrant patru bărbați care pescuiau ilegal în râul Someş prin metoda „greblare”. Aceștia aveau asupra lor undiţe de pescuit echipate cu mulinete, iar pe firele monofilament erau montaţi plumbi şi ancore triple, folosite pentru braconaj.

Primii braconieri au ajuns în mâinile jandarmilor în zona localităţii Băbeni. D. C. de 30 ani şi M. A. de 31 ani,  ambii domiciliaţi în localitatea Dej, judeţul Cluj, au reuşind, până la sosirea echipajului de jandarmi, să captureze cinci specimene de „somn” de aproximativ 70-80 cm, peștii fiind eliberați ulterior în mediul său natural.

A doua „capură” a jandarmilor sălăjeni a avut loc în zona localităţii Cheud, unde R. D. de 20 ani şi T. C. de 31 ani, ambii domiciliaţi în localitatea Chelinţa, judeţul Maramureş, au fost surprinți că pescuiesc ilegal prin aceeaşi metodă – „greblare”. Din fericire, echipajul de jandarmi i-a suprins înainte ca aceştia să se mândrească cu vreo captură.

Pe numele celor patru s-au întocmit acte de sesizare privind săvârşirea infracţiunii de braconaj piscicol în condiţiile art. 64 lit. „j” din O.U.G. nr. 23 din 2008, respectiv „pescuitul cu japca, cu ostia, suliţa, ţepoaica şi cu orice alte unelte înţepătoare sau agăţătoare, prin greblare sau harponare”. Uneltele folosite la săvârşirea infracţiunii au fost ridicate în vederea confiscării conform art. 66 din Ordonanţa amintită mai sus.

Jandarmii sălăjeni fac cunoscut că acest gen de acţiuni vor continua şi în perioada următoare, protejarea fondului piscicol fiind o permanentă preocupare a autorităților.

Leave a Comment