Campania „10 PENTRU SIGURANȚĂ” a ajuns la final

Sub sloganul „10 PENTRU SIGURANȚĂ”, polițiști, jandarmi, pompieri și specialiști Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Sălaj, sub coordonarea Instituției Prefectului, s-au întâlnit pe parcursul a două săptămâni, la debutul noului an școlar, cu circa 2.000 de elevi, dar și cu părinți și profesori, pentru a le împărtăși din experiența lor și a-i ajuta cu recomandări preventive.

Campania de informare și prevenire ”10 PENTRU SIGURANȚĂ” a fost desfășurată atât în mediul urban cât și în rural.

Efortul de informare și prevenire a faptelor antisociale în școli s-a materializat prin derularea a 64 de activități, prin care elevii au putut afla cum să acționeze atunci când sunt puși în situații dificile pe stradă, la școală, când sunt singuri sau folosesc internetul.

Lecții de siguranță au fost interactive, recomandările făcute celor mici fiind transmise într-o manieră mai puțin formală, prin joc, aplicații practice și metode interactive.

Printre temele abordate au fost prevenirea traficului de persoane, a consumului de droguri, a victimizării din infracțiuni și situații de urgență, precum și siguranța rutieră.

De asemenea, minorii au fost sfătuiți ca, pe drumul lor spre școală sau casă, să evite să folosească telefonul mobil și să fie foarte atenți la ce se întâmplă în jurul lor, să nu intre în vorbă cu necunoscuții și să nu plece nicăieri împreună cu aceștia, să nu consume alcool sau tutun și să nu cadă în capcana consumului de substanțe interzise.

Cadrele didactice prezente la întâlnirile tinerilor cu specialiștii în prevenire au întărit mesajul acestora și s-au arătat deschiși pentru un stil de comunicare flexibil, astfel încât problemele cu care s-ar putea confrunta elevii să fie identificate imediat și găsite soluții pentru înlăturarea pericolelor de victimizare a acestora.

Nu în ultimul rând, reprezentanții structurilor Ministerului Afacerilor Interne au discutat, în cadrul evenimentelor publice la care au fost prezenți, și cu părinții copiilor, în legătură cu situațiile de risc în care pot ajunge cei mici și cu modul în care aceste situații pot fi evitate.

Alte articole

Leave a Comment