Bătălia pentru apărarea cetății Báthory din Șimleul Silvaniei continuă în acest week-end

Mult așteptatul festival medieval Báthory Fest, organizat de Primăria Șimleu Silvaniei, se va desfășura în perioada 30 iunie – 2 iulie.

Báthory Fest 2023 – Cultură, istorie şi educaţie europeană este un proiect complex, finanţat cu fonduri ale Uniunii Europene în cadrul Programului Cetăţeni, Egalitate, Drepturi şi Valori, Angajarea şi participarea cetăţenilor.

Proiectul îşi propune să reunească anual în cetate specialişti în cercetarea istoriei naționale și internaționale și să răspundă provocărilor moderne ale societății în care trăim, găsind acele elemente și metode inedite prin care să aducă în atenția publicului larg pasiunea pentru aventură, cercetare și demersuri de reconstituire istorică. Totodată, acest eveniment are la bază și un caracter educațional nonformal. Ruinele cetății medievale Báthory stârnesc curiozitatea iubitorilor de istorie și nu numai. Ele fac parte din filonul identitar al arhitecturii renascentiste din Transilvania. Cadrul de poveste cuprinde un castel rezidențial, alcătuit din două incinte fortificate, cu alură modernă.

Cea de-a VI-a ediţie a festivalului medieval de reconstituire istorică Báthory Fest vine cu elemente de noutate. Organizatorii promit trei zile şi trei nopţi de poveste, aducând în faţa publicului larg numeroși actori specializaţi în reconstituire istorică. Pe lângă costumele deosebite, armele diverse și caii care atrag de fiecare dată atenția celor prezenți, atmosfera va fi animată și de trupe binecunoscute de muzică. Vor urca pe scenă Bosquito, Bere Gratis și Crimson Haze.

Cei prezenți vor putea admira și spectacole de foc precum şi o serie de efecte pirotehnice inedite, însoțite de salve de tun. Cei interesați vor putea participa la o serie de competiţii sportive şi cu caracter gastronomic, iar cei mai pricepuți vor fi chiar recompensaţi.

Programul propus de organizatori pentru această nouă ediție este unul divers și deosebit de atractiv. Vineri, începând cu ora 19, vor avea loc demonstrații cu arme medievale, iar de la ora 21.30 cei prezenți vor putea admira o paradă cu făclii. Sâmbătă, începând cu ora 16.30, se dă bătălia mult așteptată, ocazie cu care are loc prima parte din asediul cetății. Bătălia se continuă duminică, începând cu ora 13, iar două ore mai târziu va avea loc o demonstrație cu cai susținută de Vulturii din Țara Calatei.

Programul complet al acestei ample manifestări poate fi studiat pe bathoryfest.ro. Cu siguranță veți găsi suficiente motive să participați, în acest sfârșit de săptămână, la noua ediție Báthory Fest.

Leave a Comment