Astăzi la muzeu: „Monumente 3D. Digitizarea patrimoniului imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea

Beciul Cultural al Muzeului Județean de Istorie și Artă (MJIA) Zalău vă găzdui astăzi, de la ora 14,  expoziția „Monumente 3D. Digitizarea patrimoniului imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea”.  Aceasta propune o incursiune virtuală în patrimoniul cultural imobil din România.
După cum a explicat dr. Horațiu Cociș, cercetător științific, în ultimii ani, MJIA Zalău a derulat printre programele sale un amplu demers de digitizare a clădirilor de patrimoniu în stare de precolaps sau colaps, atât de pe teritoriul județului Sălaj, cât și din restul țării. În prezent instituția derulează un proiect co-finațat de către Asociația Fondului Cultural Român (AFCN) intitulat Monumente 3D. Digitizarea patrimoniului imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea (2022), prin care își propune salvgardarea patrimoniului imobil în format digital. „Expoziția prezentă este o primă diseminare spre publicul larg a rezultatelor acestui proiect. Publicul vizitator va avea acces virtual prin intermediul echipamentelor VR la o serie de opt clădiri de patrimoniu, scanate prin metoda fotogrammetrică, având ocazia să interacționeze direct cu modelele 3D realizate de noi”, a precizat dr. Horațiu Cociș, cercetător științific la MJIA Zalău.

One Thought to “Astăzi la muzeu: „Monumente 3D. Digitizarea patrimoniului imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea”

  1. […] Beciul Cultural al Muzeului Județean de Istorie și Artă (MJIA) Zalău vă găzdui astăzi, de la ora 14,  expoziția „Monumente 3D. Digitizarea patrimoniului imobil din Transilvania Citeste mai mult […]

Leave a Comment