Aproape 100 de persoane pensionate pe caz de boală de către medicul şpăgar Mircea Paşca şi-au pierdut pensia

Peste 200 de persoane suspectate că ar fi fost pensionate pe caz de boală după ce au dat mită au fost chemate la comisia de la Bucureşti pentru reevaluare, la propunerea procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. Anchetatorii au solicitat specialiştilor de la Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (INEMRCM) reevaluarea a 227 de persoane care au fost pensionate pe motiv de invaliditate de către medicul şpăgar Sorin-Mircea Paşca. Acesta a fost găsit vinovat de luare de mită şi condamnat definitiv, în iunie 2015, la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare şi interzicerea dreptului de a exercita funcţia de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală Sălaj aparţinând de Casă Judeţeană de Pensii Sălaj, pe timp de un an după executarea pedepsei principale
Potrivit anchetatorilor, Paşca a primit şpagă sume cuprinse între 100 şi 500 de lei, în funcţie de motivul pentru care i se adresau pacienţii, fie că era vorba despre persoane îndreptăţite să primească o astfel de pensie, fie că erau doar nişte „bolnavi închipuiţi”. Sumele erau mai mari în situaţiile în care pacientul cerea încadrarea într-un grad de handicap şi mai mici dacă cerea reexaminarea periodică a gradului de invaliditate în cazul celor pensionaţi deja ori prelungirea concediilor medicale în situaţia în care acestea depăşeau durata de 90 de zile.
Cercetările au scos la iveală că în perioada 2 decembrie 2013-15 ianuarie 2014, specialitul a luat mită de 199 de ori, încasând, astfel, de la pacienţi peste 17.000 de lei şi 800 de euro pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu.
„Aveam bănuieli că o parte dintre pacienţi au fost pensionaţi pe caz de boală după ce au dat mită. Cercetările au scos la iveală că în unele cazuri, deşi meritau pensia de invaliditate nu o primeau decât dacă îi dădeau mită medicului expert Sorin-Mircea Paşca. În aceste condiţii, am cerut reevaluarea a peste 200 de pensionaţi, pentru a ne lămuri dacă aceştia aveau sau nu dreptul la pensia pentru care dădeau mită”, a precizat Crin Bologa, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.
Conform datelor ce ne-au fost furnizate de către oficialii INEMRC, aproape 100 din totalul celor 227 de sălăjeni chemaţi pentru reevaluare au fost lăsaţi fără pensie de boală. Asta după ce 21 nu s-au prezentat la convocare pentru internare, astfel că le-a fost suspendat automat, pe durată nedeterminată, dreptul la pensie. Alţi 76 au fost depensionaţi, prin urmare „nu au mai fost încadrate într-un grad de invaliditate întrucât s-a constatat că au capacitatea de muncă refăcută”, iar 14 au fost trecute într-un grad inferior de invaliditate, „deoarece starea lor de sănătate s-a îmbunătăţit”.
Şi-au păstrat gradul de invaliditate doar 51 dintre cei pensionaţi, iar o persoană a fost trecută într-un grad superior, după ce starea ei de sănătate s-a agravat. „Restul de dosare au fost transmise Casei Judeţene de Pensii Sălaj, cu precizarea că persoanele sunt beneficiari ale unor pensii pentru limită de vârstă şi, potrivit prevederilor legale, nu mai sunt expertizate medical sau că există documente medicale relevante privind corectitudinea încadrării în grad de invaliditate, fără a mai fi necesară internarea”, au mai spus oficialii Institutului.

6 Thoughts to “Aproape 100 de persoane pensionate pe caz de boală de către medicul şpăgar Mircea Paşca şi-au pierdut pensia”

 1. Dan

  Și câți ar mai trebui verificați !

 2. Anonim

  ASTIA DE LA PENSII IS NUMAI CU INVARTELI, BUT SI STANCIU IMPART CASCAVALUL!

 3. Daca s-ar verifica toti pensionarii pe caz de boala , s-ar constata ca 50% dintre „bolnavi” sunt sanatosi tun si ca multi lucreaza, bineinteles la negru.

  1. Anonim

   CINE SA-I VERIFICE STANCIU SI BUD DORM!

 4. Anonim

  Pai astia bolnavi trebuie sa umble pe la Bucuresti sa demonstreze ca nu s a produs „minunea”,adica nu s au vindecat iar spagarii lucreaza dincolo cu pensia „binemeritata”
  Trist !

Leave a Comment