Antropologul Vlad Gheorghiu cercetează dezindustrializarea în ruralul sălăjean

Comuna Chieșd din județul Sălaj este una dintre cele șase localități rurale care vor găzdui în această vară opt rezidențe de documentare și scriere în cadrul proiectului „Culese din rural. Rezidențe de documentare și scriere” coordonat de Muzeul Județean de Istorie și Artă (MJIA) Zalău și Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale. După cum au explicat reprezentanții instituției de cultură, pentru proiectul de cercetare din Chieșd, Vlad Gheorghiu intenționează să examineze memoria socială a locuitorilor în încercarea de a înțelege prin ce au trecut în urma transformărilor societății post socialiste și dezindustrializate. În acest sens, va petrece câteva săptămâni în fosta comunitate minieră, în lunile iunie și iulie, unde va locui într-o locuință pusă la dispoziție de către autoritățile locale. Documentarea lui Vlad Gheorghiu va fi completată de o documentare vizuală realizată, timp de o săptămână, de Patricia Marina Toma, urmând ca o parte din fotografiile realizate să ilustreze viitorul text.

 Cine este Vlad Gheorghiu?

 Vlad Gheorghiu este cercetător la University of Aberdeen din Scoția, urmând un program doctoral de cercetare în Antropologie Socială cu un proiect centrat pe mobilitate și dezindustrializare în Hunedoara, România. Vlad a absolvit două programe de Master în Antropologie, unul în România la Școala Națională de Științe Politice și Administrative din București, absolvit în anul 2018, și un al doilea absolvit în anul 2020, cum laude, la Vrije Universiteit din Amsterdam. Vlad Gheorghiu a lucrat la proiecte de cercetare legate de mobilitate, de la migrație, în Hunedoara, România, la mobilitate socială cu proiecte de cercetare în România, Grecia și Albania. Comunitățile în care a desfășurat cercetare sunt foarte variate, de la mediul urban (București, Deva, Hunedoara) la comunități de romi (analizând discursurile identitare ale elitelor rome) sau comunități de aromâni fârșeroti și gramoșteni (atât în România, cât și în Grecia și Albania). În perioada 2016-2020, Vlad Gheorghiu a fost implicat în programul educațional Școala de vară de la Telciu unde a contribuit cu idei, expertiză și activități de cercetare. Vlad Gheorghiu vorbește nativ limba română, curent limba engleză și, la nivel conversațional, limba franceză. De precizat este faptul că proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.

2 Thoughts to “Antropologul Vlad Gheorghiu cercetează dezindustrializarea în ruralul sălăjean”

  1. […] Comuna Chieșd din județul Sălaj este una dintre cele șase localități rurale care vor găzdui în această vară opt rezidențe de documentare Citeste mai mult […]

  2. Anonim

    Locurile de documentare sunt multiple, acum se rade ce-a mai rămas din Armătura. Avem în schimbul Armătura, Emailați, IPL, Integrata, Filatura, democrație !!

Leave a Comment