Amenzi mai mari pentru sălăjenii care își deranjează vecinii în timpul orelor de liniște

Cei care tulbură liniștea vecinilor în mod repetat vor avea de achitat amenzi mai mari decât în prezent, potrivit unei legi care a fost azi promulgată de președintele statului.

Persoanele care vor tulbura în mod repetat liniștea publică și își vor deranja vecinii cu zgomote puternice în orele de liniște și cu muzică la volum mare vor fi amendați sau li se va impune să presteze ore de muncă în folosul comunității, conform Legii nr. 192/2019, aprobată azi de președintele statului. Tot ce mai trebuie acum e ca ea să fie publicată în Monitorul Oficial, însă prevederile sale vor intra în vigoare, în majoritatea lor, peste 90 de zile de la publicare.

Concret, legea aduce modificări în ceea ce privește valoarea amenzilor pentru tulburarea liniștii publice. Totodată, ea aduce un regim sancționator mai dur pentru cei care, în 24 de ore, sunt iar reclamați pentru gălăgie.

Mai exact, cei care își deranjează în mod repetat vecinii (asta înseamnă, conform legii, „repetarea contravențiilor (…) într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte”) vor primi amenzi cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei. Această sancțiune se va aplica celor care deranjează în timpul orelor de liniște, respectiv între orele 22:00 și 8:00 și orele 13:00 și 14:00. Mai mult decât atât, legea nouă stabilește ca alternativă la această amendă sancțiunea muncii în folosul comunității: între 70 și 120 de ore de muncă.

Tot cu o amendă mai mare (între 3.000 și 6.000 de lei) sau cu ore de muncă în folosul comunității (între 100 și 150) vor fi pedepsiți și cei care vor organiza petreceri private și care vor folosi aparaturi muzicale care pot tulbura liniștea locuitorilor (fie că petrecerile au loc în corturi, în spații neacoperite sau în alte amenajări din apropierea locuințelor sau a imobilelor cu caracter social din orașe). Și această sancțiune se aplică tot în cazul în care fapta se repetă într-un interval de 24 de ore.

Cu același gen de sancțiune va fi pedepsită și săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare sau amenințări cu acte de violență. Și de această dată, proiectul legislativ se referă la repetarea acestor acțiuni, repetare pedepsită cu o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. Alternativa la această amendă va fi prestarea a 50 – 100 de ore de activități în folosul comunității.

Legislația în vigoare nu prevede sancționarea mai dură a faptelor care se repetă pentru niciuna dintre acțiunile enumerate mai sus. În prezent, în cazul în care o persoană săvârșește aceeași faptă de mai multe ori într-o zi poate fi amendată cu aceeași sumă prevăzută în legislație pentru fapta pe care a comis-o.

Actualmente, amenda pentru nerespectarea orelor de liniște e între 500 și 1.500 de lei, prevăzută de Legea nr. 61/1991, cea care va fi modificată prin această nouă lege.

Alte articole

Leave a Comment