Agenții economici cu impact asupra mediului riscă să rămână fără autorizație

Agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în baza unei autorizaţii de mediu sunt obligaţi să îşi vizeze anual acest document, conform unui Ordin emis recent de Ministerul Mediului. Teoretic, prin intermediul acestei măsuri guvernanţii încearcă să se asigure că societăţile comerciale respectă regulile referitoare la protecţia mediului înconjurător. Cine nu se conformează, rămâne fără autorizaţie şi riscă să primească sancţiuni drastice din partea Gărzii de Mediu. Agenţia pentru Protecţia Mediului avertizează agenţii economici vizaţi de noua prevedere legislativă să acţioneze din timp pentru a nu ajunge în situaţia de a fi sancţionaţi. Problema este că aplicarea respectivului Ordin de Ministru implică un volum de muncă foarte mare, inclusiv pentru Agenţia de Mediu, care trebuie să verifice în teren, odată pe an, fiecare firmă în parte.

“Agenţia pentru Protectia Mediului Sălaj informează toţi titularii/deţinătorii de autorizaţii de mediu/autorizaţii integrate de mediu, despre apariţia Ordinului nr.1171/05.11.2018 privind aprobarea procedurii de aplicare a vizei anuale a autorizaţiei de mediu şi autorizaţiei integrate de mediu, publicat în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 967/15.11.2018.

Procedura menţionată reglementează condiţiile de solicitare, de aplicare sau de respingere a vizei anuale a autorizaţiei de mediu şi autorizaţiei integrate de mediu, în acord cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195/2005 din 22 decembrie 2005 privind protecţia mediului, aprobată prin Legea nr. 265/2006 cu modificările şi completările ulterioare.

Având în vedere faptul că Autorizaţia de mediu şi Autorizaţia integrată de mediu îşi păstrează valabilitatea atât timp cât beneficiarii lor deţin viza anuală valabilă, toţi titularii/deţinătorii de autorizaţii de mediu/autorizaţii integrate de mediu trebuie să solicite viza anuală la Agenţia pentru Protecţia Mediului în fiecare an cu minim 60 de zile înainte de ziua şi luna în care a fost emisă autorizaţia de mediu sau autorizaţia integrată de mediu.

Pentru derularea procedurii de aplicare a vizei anuale nu se percep taxe sau tarife”, arată sursa amintită.

Alte articole

Leave a Comment