Acțiunea ”Toxcontrol”: zeci de kilograme de deşeuri periculoase confiscate de polițiști

Aproape 60 de kilograme de produse de protecţie a plantelor și substanțe utilizate în igiena și sănătatea publică, la dezinfecție, dezinsecție și deratizare au fost ridicate în urma unei acțiuni de verificare a activităților operatorilor economice înregistraţi/autorizaţi să desfăşoare operaţiuni cu astfel de substanțe. Polițiștii din cadrul Biroului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase desfășoară până la finalul anului, la nivel județean, o acțiune pentru prevenirea și sancționarea faptelor de natură penală și contravențională la regimul produselor de protecție a plantelor și al substanțelor utilizate în igiena și sănătatea publică, la dezinfecție, dezinsecție și deratizare. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sălaj, acțiunea se desfășoară în scopul creșterii siguranței cetățeanului, protejării vieții și integrității corporale ale oamenilor, prin verificarea activităților societăților comerciale și persoanelor fizice care efectuează operațiuni în aceste domenii, a modului de autorizare la organele competente și a respectării legislației aferente. Pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite și verificarea tuturor aspectelor prevăzute și sancționate de legislația incidentă acestor domenii se acţionează împreună cu specialiști din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sălaj şi Direcția de Sănătate Publică Sălaj.

Zece fapte de natură penală

Polițiștii de la structura de profil au efectuat, ân perioada 21 noiembrie -19 decembrie, 46 de controale la agenţi economici autorizaţi/neautorizați să desfăşoare operaţiuni cu substanțe utilizate pentru igiena și sănătatea publică, la dezinfecție, dezinsecție și deratizare sau cu produse de protecţie a plantelor. În urma activităţilor desfăşurate, au fost constatate zece fapte de natură penală, în cauzele penale instrumentate fiind cercetate șapte persoane. Au fost indisponibilizate, în vederea confiscării 68 de litri și 58 kg de substanțe și deșeuri periculoase. Tot în cadrul acţiunii, pentru alte nereguli constatate, cu pericol social redus, au fost aplicate de către instituțiile participante la acțiune trei sancţiuni contravenţionale, în valoare de 2.000 de lei.

Activitățile continuă în perioada următoare

Polițiștii împreună cu reprezentanţii din cadrul instituţiilor menţionate au efectuat în crsul zilei de 28 noiembrie verificări la punctul de lucru al unei societăți comerciale din Zalău, care în activitatea de dezinsecţie foloseşte substanţe toxice şi produse biocide insecticide. Astfel, s-a constatat că societatea nu este notificată la Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj, pentru deţinerea şi utilizarea de substanţe toxice. În cauză a fost înregistrat dosar penal şi se continuă cercetările pentru infracţiunile de trafic de produse sau substanţe toxice, respectiv infracţiunea de neluarea măsurilor de eliminare totală ecologică a deşeurilor periculoase, fiind indisponibilizată cantitatea de 26 de litri produse biocide şi deşeuri periculoase.

Alte articole

Leave a Comment