2016 – anul în care procurorii sălăjeni au tăiat “în carne vie”

Şi în anul 2016, domeniile prioritare ale activităţii derulate de către procurorii sălăjeni au vizat violenţa, corupţia, evaziunea fiscală şi contrabandă, a precizat luni, 13 februarie, în cadrul unei conferinţe de presă, Crin Bologa, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.
Potrivit acestuia, cei 20 de procurori din judeţ au avut de instrumentat 11.433 de dosare penale, cu cinci la sută mai puţine decât în anul precedent, 4.456 fiind soluţionate şi s-a dispus trimiterea în judecată în 551 din cauze, cu un total de 694 de inculpaţi.
„Ne-am propus să identificăm şi să tragem la răspundere toţi autorii din dosarele de violenţă şi mare violenţă. Astfel, am instrumentat 517 cauze, 89 de rechizitorii, cu 132 de inculpaţi. Şapte din aceste dosare au avut ca obiect infracţiuni contra vieţii: tentativă de omor, lovituri cauzatoare de moarte şi omor”, a menţionat Bologa, adăugând că în ultimii 18 ani, instituţia pe care o conduce a reuşit să-i tragă la răspundere pe toţi autorii de infracţiuni contra vieţii.

25 de dosare de evaziune şi 18 de contrabandă

La capitolul combaterea corupţiei şi a infracţiunilor asimilate corupţiei, Parchetul a trimis pe masa judecătorilor zece dosare, în care inculpaţi sunt personaje din administraţia publică locală sau din instituţiile deconcentrate. Acestor cauze li se adaugă cele 25 de dosare de evaziune fiscală şi 18 de contrabandă trimise la instanţă, în care, susţine prim-procurorul, un rol important l-au jucat cele 88 de rapoarte de constatare întocmite de către cei trei inspectori anti-fraudă din cadrul Parchetul Sălaj.
„În 2016, am instituit sechestru asigurator până la concurenţa sumei de 123,8 milioane de lei, faţă de peste 95 milioane de lei în 2015. De asemenea, s-au reţinut prejudicii – numai în dosarele trimise în judecată – de 39,8 milioane de lei şi 121.000 de euro”, a mai spus Crin Bologa.
Printre cele mai complexe dosare pe care procurorii le-au finalizat în 2016 se numără cel al omului de afaceri Ioniţă Cojan, prin care a fost încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpatul, stabilindu-se o pedeapsă de 2 ani şi patru luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru evaziune fiscală. După cum a precizat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Pompilia Stana, purtătorul de cuvânt al Parchetului sălăjean, Cojan a fost acuzat că în perioada 2010-2012 a înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii 63 de facturi fiscale fictive, prejudiciului adus bugetului de stat fiind evaluat la peste 1,1 milioane de lei şi recuperat în întregime.

Printre inculpaţi, primari şi directori

Un alt dosar o are ca inculpată pe Maria Pop, acuzată de contrabandă, ultraj raportat la tentativă de omor calificat, după ce a târât cu maşina, în care transporta peste 6.000 de pachete de ţigări de contrabandă, doi poliţişti şi a fost la un pas să îl omoare pe unul dintre ei. Prejudiciul cauzat de femeie prin infracţiunea de contrabandă a depăşit 70.000 de lei. Inculpata a fost condamnată de către Tribunalul Sălaj, la 15 ani de închisoare.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului a amintit şi de dosarul primarului din Someş Odorhei, Grigore Berinde, care va trebui să dea socoteală în faţa instanţei pentru infracţiunile de fals intelectual şi abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, cu un prejudiciu evaluat la circa 600.000 de lei. În acelaşi dosar este trimis în judecată şi Radu-Liviu Bara, diriginte de şantier, pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.
În vizorul anchetatorilor a intrat şi fostul director al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj, Mircea Martin, care are pe rol un proces în care este acuzat de conflict de interese aflat. Procurorii susţin că în perioada 2010-2012, în calitate de funcţionar public al DSVSA Sălaj, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, inculpatul a încheiat şi a ordonanţat plata primelor de asigurare aferente pentru 32 de poliţe de asigurare, încheiate la Societatea de Asigurare Reasigurare Astra SA. În acest fel, susţin procurorii, societatea Mirvalmar SRL, deţinută de soţia şi socrul lui Mircea Martin, a încasat peste 11.000 de lei.

2 Thoughts to “2016 – anul în care procurorii sălăjeni au tăiat “în carne vie””

  1. Anonim

    ASTEPTAM DOSARUL LUI SEPTI DE LA SIMLEU

  2. Anonim

    Ionescu e in pensie si are timp de scris

Leave a Comment