Vidul și covidul

Ce vremuri trăim! Oare ne-am gândit, acum 30 de ani, când frumoși, tineri și liberi, ne pregăteam să cucerim lumea, că peste trei decenii vom fi mai rău decât eram atunci? A cui e vina? A noastră, dar și a celor pe care am pus ștampila, plini de speranțe și iluzii, de fiecare dată când pliantele, pozele editate din afișe și minciunile electorale ne-au scos din casă. Și tot de fiecare dată, aproape degeaba! Asemenea unor maimuțe agresive, insistente, dar care își cunosc extrem de bine scopul și calcă, mușcă din orice pentru a ajunge la râvnitul fruct al Puterii, actualii (dar și foștii, hai să nu ne facem că uităm) oameni din fruntea acestei țări, dar și cei de la nivel regional ori județean, au ajuns, nici noi nu știm exact cum (dar sigur cu sprijinul nostru) să conducă un popor care nu a fost niciodată nici prost, nici leneș și nici ignorant. Cu toate acestea, încet, cu pași mărunți sau, spune o vorbă “pas cu pas”, am ajuns să trăim în cea mai tristă și săracă țară din întreaga Europă. Cea mai furată, batjocorită, prostită, murdărită. O țară în care valorile sunt puse la zid și în care manelismul, fățărnicia și prostia sunt acum la rang de virtute. Mai nou, suntem și “ciumații” Europei, pentru că rând pe rând, atât prin nesimțirea și ignoranța unora dintre noi, cât și prin „eficiența” măsurilor luate de-a lungul acestei pandemii, am dovedit că ne merităm locul și merităm pe deplin ca celelalte țări să se ferească de noi și, rând pe rând, să ne trântească ușile în nas.

Zi de zi îi vedem, îi ascultăm, indiferent că suntem pe la locurile de muncă fie că suntem în mașină, acasă ori în alt loc, îi auzim, îi vedem, îi simțim, le auzim imperativele. Mai mult decât atât, îi vedem cum, în loc să pună capul și brațele la muncă, pentru că de aceea se presupune că sunt conducători, zilnic este exclusiv despre ei și soarta lor. Până și o pandemie, o nenorocire care se abate asupra lumii, a fost  la noi o sursă de profit, de hoție pentru mulți. Dincolo de faptul că trebuie să conștientizăm fiecare dintre noi pericolul acestui virus, că trebuie să ne luăm singur măsurile elementare pentru a nu ne îmbolnăvi, rămân pe mai departe golurile din acest lanț al autorităților care demonstrează că gestionează această pandemie cum nu se poate mai ineficient. Așa este, suntem, mulți dintre noi, neglijenți, nu ne mai interesează, pe de altă parte suntem și sătui, și slăbiți, mai ales financiar, de această nenorocire. Însă la noi, gura bate măsura. Trâmbițăm, intoxicăm în fiecare minut populația, prin toate mijloacele mass-media, din minut în minut, băgăm spaima în bătrâni, terorizăm populația cu anunțuri și cifre apocaliptice iar efectul cel bun se lasă așteptat.

Și cu încrederea în autorități stăm tot mai prost. În veridictatea informațiilor și în ceea ce se prefigurează, totul sună apocaliptic, însă doar la noi. Cum să mai ai încredere, când știm cu toții cum s-au ascuns cifrele reale, timp de aproape o lună, în martie-aprilie, atunci când toți cititorii ne înjurau de parcă noi, jurnaliștii, eram vinovați pentru că autoritățile tăceau ca mortul în cucuruz? Ce să fi făcut, să fi inventat cifre și statistici? Întrebat recent, la Zalău, de ce a fost dat atunci acel ordin absurd, pe care l-am și publicat de altfel, prin care toate prefecturile aveau interzis, prin Ordin (scris, numerotat, înregistrat) să comunice orice dată ori cifră pandemică la nivel județean, Ludovic Orban a spus “- Păi… perioada aceea a trecut!”. Bun răspuns.  Unde dai și unde crapă! Ar fi multe de spus despre felul în care este gestionată la noi această pandemie, cert este faptul că suntem jalnicii Europei. Și din vina noastră, și din vina celor care conduc și sunt responsabili pentru acest rezultat dezastruos. Timp în care noi avem vreme de ridicat steaguri, de zile în care să ne manifestăm cel mai ipocrit patriotism, ziua imnului, ziua drapelului și alte zile în care aproape niciun român nu mai are puterea să creadă, dar mai ales să simtă ceva, cu adevărat, așa cum ar fi normal.

Simți doar silă, lehamite, dezamăgire. Simți că vrei să fugi, oriunde, numai să fugi cât mai repede. Avem timp de campanii electorale, de lupte oribile între clasele politice, de plătit polițe, de interese și alte lucruri care, desigur, ne lasă descoperiți în fața pandemiei. Oamenii ăștia trăiesc într-o lume paralelă, ei cred că românii, loviți nu doar de sărăcie, de pierderea locurilor de muncă, de măsurile care strâng zi de zi tot mai mult lanțul în jurul gâtului, se mai pot gândi la alegeri, la politicieni, mai poti privi afișele electorale sau pe candidații care, și aceia vai de ei, mai au încă energia și tupeul să promită ceea ce au promis și acum 12 ani, și acum opt sau patru ani, fiecare cum i-a venit rândul la sfântul ciolan. În rest, de când ne știm, ne hrănim cu aceleași promisiuni, două-trei reparații pe ici pe colo și în rest, pustiu și nimic. Despre asta este vorba, de fapt, în această poveste românească, această amestecătură din care oamenii nu mai înțeleg nimic – un amalgam amar de sărăcie, lipsă de viitor, prostie, durere, boală, ignoranță și mai adăugați dumneavoastră ceea ce fiecare mai aveți pe liste, în viețile voastre “românești”. Mai precis, în acest “vid” uriaș care umple ceea ce ar trebui umplut cu evoluție, cu speranță, cu bine. Cu șansă pentru viitor. 

14 Thoughts to “Vidul și covidul”

 1. Anonim

  Un articol excepțional care reflecta realitatea in care trăim, in care am ajuns!!! Vina este a noastra a tuturor!!! Si peste putin timp iar vom păcătui cand vom pune ștampila de vot pe o hârtie in care numele celor care apar sunt niste nemernici, mincinoși, escroci, Lăudăroșilor, etc!!! Păcatul deopotrivă e si al nostru si al lor, dar mai de cu seama al acestor nemernici care ne vor încropea incet si sigur in cei patru ani care urmeaza!!! Restul …. sunt povesti!!! Si bunul Dumnezeu a obosit si nu ne mai intelege !!!

 2. Prieten

  Ce faci Florin Negoita? Intoarce timpul si pune stampila pe Dancila!

  1. Adriana

   Era mai buna, asa cum era,chiar si pt faptul ca ii lipsea URA fata de poporul asta.

 3. cetatean

  Sute de specialisti din lumea intreaga au bajbait, din martie pana azi, pentru ca nu s-au mai intalnit in viata lor cu atfel de virus. Ce te asteptai ca sistemul nostru sanitar absolut precar sa faca fata cu brio? De ce nu spui ca din 2012, sa zicem, nimeni n-a dat doi bani pe sanatate? Simt nuanta partinica, Florin Negoita. Articolul produce dezbinare, din pacate. De ce nu spui ca doua institutii importante baga bete in roate? CCR si Avocatul Poporului (Care popor?).

  1. Anonim

   Este un editorial: reprezinta, prin genul jurnalistic, parerea autorului cu privire la o stare de fapt. Nuanta partinica mentionata nu e relevanta in acest caz. In articole, daca o gasiti, da! Cat despre cele scrise (si dupa cum vad, dovedite cu subiect si predicat) sunt in mare parte de acord, cu parere de rau, recunosc.

 4. Anonim

  ROMANIA, DEZASTRU EPIDEMIOLOGIC! 30 IULIE: 1.356 de noi cazuri depistate în ultimele 24 de ore, un nou record absolut!
  CAUZE PRIMARE :
  1. DECIZIILE CCR, urmare a sesizarilor Avocatului Poporului pesedist
  2. PSD SI PROPAGANDA PSD

  RECHIZITORIU COMPLET:

  1. DECIZII ALE CCR date in plina pandemie, urmare a unor sesizari din partea Avocatului Poporului:
  – Dupa ce a fost in vigoare 21 de ani, articolul 28 din OUG 1/1999 privind Starea de Urgenta (amenzi si alte sanctiuni pentru incalcarea starii de urgenta) a fost declarat neconstitutional pe 7 mai 2020!
  -Dupa ce a fost in vigoare 16 ani, OUG 21/2004 privind Starea de Alerta a fost declarata neconstitutionala pe 13 mai 2020, de aici a rezultat vidul legislativ de trei zile de dupa 15 mai!
  – Dupa ce a fost in vigoare 14 ani, articolul 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006, care stabileste „măsurile privind prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență generate de epidemii” a fost declarat neconstitutional pe 25 iunie 2020!

  Deciziile CCR au dezarmat Guvernul in lupta cu pandemia

  Dupa Decizia CCR din 25 iunie, publicata pe 2 iulie, si pana pe 20 iulie cand noua lege a intrat in vigoare, Romania a fost SINGURUL STAT DIN LUME in care :
  – Bolnavii de Covid au putut pleca din spitale, atat pacientii simptomatici / foarte contagiosi, cat si cei asimptomatici / mai putin contagiosi. In perioada de vid legislativ, peste 950 de pacienți au cerut externarea și peste 3500 de români gasiti pozitivi nu au vrut sa se interneze in spital. 4500 de contagiosi au fost liberi sa imprastie virusul, contaminand alte ZECI DE MII!
  – Nu a mai existat izolare si carantina. Pe 25 iunie erau peste 1000 de persoane in carantina si peste 72000 de persoane în izolare la domiciliu. Dupa decizia CCR au plecat TOTI cei aflati in carantina si nu s-a mai putut impune nici izolarea la domiciliu, nici carantina

 5. 14:15 continuare

  2. PROPAGANDA PSD a difuzat catre romani urmatoarele mesaje impotriva portului de masca drept mijloc de protectie si de prevenire a pandemiei:
  – se imbolnavesc daca poarta masca,
  – masca nu e eficienta impotriva contaminarii,
  – masca e botnita, semn de sclavie

 6. Silviu

  Subscriu la comentariile anterioare, nu la primul de la 11.23, cu „articolul exceptional”.

 7. Ana

  „Trâmbițăm, intoxicăm în fiecare minut populația, prin toate mijloacele…, din minut în minut, băgăm spaima în bătrâni, terorizăm populația cu anunțuri și cifre apocaliptice iar efectul cel bun se lasă așteptat.” Da, pentru ca avem cel putin 2 categorii de cetateni, civilizati si necivilizati, cu carte si fara carte, oameni care sunt responsabili si iresponsabili. Pentru aceasta ultima categorie, exista o singura cale: constrangerea, aplicarea legii, amenzi usturatoare. Dar, ce te faci ca avem 2 institutii deosebit de „responsabile”: CCR si Renate Weber, asa -zis avocat al poporului, o adevarata „patrioata”?

 8. Anonim

  Bine punctat Ana !

 9. Anonim

  Incompetenta crasa a autoritatilor,de la presedintele care a capatat o boala deja cu pesedeul si pesedeii, Orban – total pe dinafara pana la CCR si DSP uri. Am ajuns acolo unde ne este locul, primii la nr de decese la suta de mii de locuitori, in EU. Presedintele a spus ca nu gaseste nici macar o vina a autoritatilor pt acest dezastru. Da, si oamenii sunt de vina, dar tot prin lipsa masurilor si sanctiunilor eficiente ce trebuiau date de autoritati! Vinovate pana in maduva oaselor!!! Si le mai arde de alegeri… pai sa nu i blestemi??? Ordinari!

 10. Mihai

  Anonimule, de la 16:47, partidul tau se bucura de decese, sa fie cat mai multe, sa poata critica. Personal, as vrea sa treaca motiunea, sa-i vedeti „la treaba” pe hoti. Vai de oamenii fara scoala! Vai de voi! Vedeti cronologic ce zice cel de la 14:15!

 11. Noi crime liberale

  Felicitări pt acest articol incisiv, în guvernarea liberală s-au produs adevărate crime. Unu din trei români testați pozitiv covid sunt, de fapt, sănătoși, ministrul liberal al sănătății a declarat că testele PCR au o eroare de 30 %. A interna un om sănătos în spital covid este o crimă demnă de gulagurile sovietice, trebuie să apară și la noi un Soljenițîn să demaște crimele liberale !

 12. Anonim

  Nu se poate sa arunci la nesfarsit vina pe un alt partid politic! Nu se poate! Esti preseditele tuturor romanilor, nu presedintele unui partid! Trebuie sa veghezi la binele natiei,al poporului,nu sa invoci la nesfarsit, obsedant, aceleasi vine aruncate catre PSD. Nu le iau apararea nici lor- alti incompetenti- dar ceea ce se intampla acum este noaptea mintii! Alegeri??? Nici nu stii daca sa razi sau sa plangi.

Leave a Comment