Valorile şi campionii de mâine

În România s-a vorbit tot mai des în ultima perioadă despre relansarea sportului. Un prim pas ar fi, de fapt, readuerea acestuia pe linia de plutire, deoarece, în acest moment, vorbim despre o pantă cât se poate de descendentă pe care se află sportul la nivel naţional.
Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a precizat că „sportul din România este ca un sac fără fund”, iar problema ar trebui remediată în cel mai scurt timp posibil.
Toţi cei care fac parte din fenomenul sportiv sunt conştienţi de faptul că lucrurile nu se îndreaptă, de ani buni, în dicrecţia corectă, dar, atâta timp cât situaţia nu se schimbă la vârf, federaţiile şi cluburile îşi urmăresc, în continuare propriile interese. Putem spune că avem parte chiar de un sport „anormal”, având în vedere că în Liga Naţională de Baschet se intonează imnul naţional la toate jocurile, iar majoritatea echipelor au în componenţă foarte mulţi jucători străini.
Vorbim despre un sport naţional, invadat, însă, de „mercenari” din străinătate, dornici, mai degrabă, să-şi umple „tolba” decât să facă performanţă pentru cluburile la care evoluează.
Vineri, la Palatul Victoria, s-a discutat de un program prin care Ministerul Tineretului şi Sportului doreşte să relanseze sportul. „Campionii României în şcoli, licee şi universităţi” este denumirea proiectului prin care se doreşte revigorarea sportului din România.
Avem în faţă un proiect din care vor face parte cei mai consacraţi antrenori şi sportivi români, cei care vor avea menirea de a-i convinge pe copii, elevi şi studenţi că sportul, pe lângă faptul că este cel mai bun ambasador, este şi hrana sănătăţii. Nu ştim, însă, peste câţi ani sau dacă vom avea vreodată în faţă şi un sportiv cu performanţe la nivel naţional şi internaţional care să spună: eu am fost descoperit şi promovat prin programul „Campionii României în şcoli, licee şi universităţi”.
Despre astfel de iniţiative şi proiecte s-a mai discutat la nivel naţional, dar, de cele mai multe ori, acestea nu au fost puse în aplicare, iar rezultatul este cel pe care astăzi îl vedem cu toţii: echipele din primele ligi în componenţa cărora se află doar sportivi români pot fi numărate pe degete.

Leave a Comment