Traim cum am votat

Analizand la rece, bilantul lui Traian Basescu, prezentat de curand in plenul Parlamentului, realizezi ca nu este nici pe departe atat de spectaculos pe cat a incercat sa-l prezinte presedintele, insa nici atat de drastic pe cat au incercat unii sa-l picteze. De fapt, trebuie sa recunoastem ca este vorba de un bilant mult sub asteptari si promisiuni, cu mai multe proiecte luftate, decat reusite. Ce este destul de trist are legatura cu meteahna tuturor politicienilor romani, astfel ca si Traian Basescu si-a alcatuit o lista cu succesuri, lista care include tot ce s-a intamplat bun in ultimii 5 ani, insa multe dintre subiecte nu au nici cea mai mica legatura cu atributiile prezidentiale. De exemplu, presedintele nu prea are treaba cu cresterea economica. De acest lucru se ocupa, insa, guvernul. E de-a dreptul penibil sa-ti atribui meritele unui guvern, pe care l-ai hulit nu cu mult timp in urma. Basescu, printre altele, laudandu-se cu o parte dintre realizarile Executivului Tariceanu.

Cand vine vorba de esecuri, presedintele este extrem de rezervat, fiind gata sa le imparta cu oricine. Aici am aminti de nereformarea statului si, in special, starea justitiei. Astfel, chiar daca le aminteste la capitolul esecuri, presedintele le pune una pe seama guvernului Tariceanu, alta pe seama judecatorilor. Ajungem astfel la concluzia ca, atunci cand vine vorba de politicieni, indiferent de doctrina pe care acestia o imbratiseaza, aproape toti sunt o apa si-un pamant.

Pana una, alta, Traian Basescu sustine ca nu a facut compromisuri cu sistemul ticalosit. Pardon? Ce cauta ticalosii social-democrati, azi, la Guvernare. A cui binecuvantare au primit-o?

In cele din urma, nereusita care umbreste mandatul lui Traian Basescu este legata de incapacitata acestuia de stabiliza mediul politic, astfel incat sa isi poata duce la indeplinire proiectele de pe hartie. Este clar pentru toata lumea ca degeaba ai intentii bune, daca nu poti sa le pui in practica si, mai ales, nu ai tact pentru a face asta. Din nefericire insa, nici macar la aceasta ora, presedintele nu si-a constientizat greselile. Fara doar si poate, Traian Basescu este un personaj incorigibil. Si-atunci?

Leave a Comment