Regim privat în spital de stat

 

Recent, Ministrul Sănătăţii a lansat noi reforme în dezbatere publică. Astfel, medicii vor putea oferi asistenţă medicală în regim privat în spitalele de stat după programul lor normal de lucru. Deci în acelaşi spital vor fi paturi în regim privat şi paturi în regim de stat. Aşadar cei care doresc servicii de calitate vor putea consulta lista informativă de preţuri de la „privat” şi vor şti cât să plătească, însă vor scăpa de grija „oare cât se dă şpagă”?
Dar până la achitatea servciilor medicale primite, cum va şti pacientul dacă este tratat la stat sau la privat? Doctorii vor putea să trimită pacienţii de la stat la cabinetul lor privat situat în aceeaşi clădire? Cum se va stabili prioritatea la analize şi la utilizarea echipamentelor şi a sălilor de operaţie?
Se pare că, prin reforma anunţată, doctorilor le va fi mai uşor să îşi mute, pur şi simplu, clinicile în spitalele de stat, lipsiţi, probabil, de grijiile antreprenoriatului. Faptul că majoritatea afacerilor clinicilor private din România sunt limitate de lipsa capitalului, iar pacienţii ajungeau tot la stat pentru intervenţii chirurgicale speciale sau costisitoare este cunoscut. Reforma anunţată pare mai mult o încercare de privatizare a sistemului de sănătate, deşi unul dintre motivele invocate este acela de a împiedica de fapt exodul specialiştilor.
După ce s-a anunţat că medicii vor fi plătiţi în funcţie de performanţe, se pare că oficialii şi-au schimbat radical optica. Însă performanţa medicilor, oare unde se va observa, în „privat” sau „în public”, deşi actul medical se va desfăşura în aceeaşi unitate.
Planul anunţat pare unul complicat, la prima vedere, însă, pacientul „învăţăt” va reuşi el să-şi dea seama în ce salon se află, cel de stat sau cel privat, în funcţie de banii pe care a reuşit să-i adune în plic.

 

 

 

 

 

4 Thoughts to “Regim privat în spital de stat”

  1. Zălăuan

    Ministrul Nicolaescu spune numai tâmpenii.
    Medicii trebuie să aleagă, ori la stat, ori la privat.
    Eu care am contribuit zeci de ani la construirea sistemului de sănătate, prin impozite, am ajuns la coplată !
    Cum să folosească medicii gratuit dotările unui spital de stat, cum să ia pacienţii de la stat ?

  2. Anonim

    chiar asa cum sa faca bani la privat in spitalul construit cu banii nostril si cum isi permite nicolaescu (cu n mic) sa I-mi spuna mie ca sa ma duc la privat in conditiile in care eu contribui de 20 de ani la sistemul public de sanatate.
    sa gaseasca solutii sa-mi asigure conditii si mie ca si eu am tacut si am contribuit sau sa-si dea demisia si sa lase oameni competenti care sa gaseasca surse sa-si respecte obligatiile fata de asigurati nu sa faca legi care sa -mi reduca DREPTUL LA SANATATE SI LA BENEFICIUL DE CONTRIBUTOR DE 20 ANI.
    sa recupereze banii de la cei care au luat banii din sanatate. am vreo 8-9 ani erau bani in plus necheltuiti la sistemul de sanatate publica pe care niste guvernanti au decis sa-i mute de acolo la alte destinatii–Acela e FURT din banii contributorilor si trebuie pedepsit pe masura.
    ds li se confiste bunurile personale la cei care au furat banii ce erau ai contributorilor si nu ai statului..

  3. Anonim

    ce smecheri sunt doctorii astia
    in privat vor putea sa vorbeasca frumos si sa consulte serios un bolnav care I-a tinut cu salariu pana acum din contributia obligatorie la sistemul de sanatate publica .
    ce natie mai e si asta a noastra.
    sat fara caini.

  4. Zălăuan

    Sincer vorbind, mie nu mi se pare că medicii o duc chiar aşa de rău. Dovada sunt vilele şi limuzinele de lux.
    Chestia cu emigratul medicilor este o petardă, şi alte meserii sunt căutate .Chiar în acest ziar scrie că în Norvegia sunt căutaţi 175 de ingineri români şi nimeni nu se dă cu curul de pământ să mărească salariul inginerilor.
    Nu trebuie să-i lăsăm să „privatizeze”, pe gratis , spitalele !

Leave a Comment