Presa respiră, dar nu trăiește cu aer

Citeam, cu un sentiment de tristețe, zilele trecute, comentariile unor cititori care ne urecheau pentru faptul că în paginile ziarului nostru apar, mai nou, articole ce fac parte din categoria celor de campanie electorală. Nu sunt puțini cei care ne trag sistematic castane pentru faptul că îndrăznim să ne asigurăm existența postând și astfel de materiale, evident, cu respectarea strictă a criteriilor și a normelor legate de aceste articole.

Nu ne supărăm pe nimeni, cititorul nostru este stăpânul nostru și oricât ne-ar întrista unele remarci, suntem conștienți de faptul că fiecare are o opinie, iar această opinie trebuie respectată, nu trebuie judecată atât timp cât nu avem de-a face cu invective sau înjurături ori un limbaj care nu face cinste unui om. Cei care consideră că facem campanie electorală cuiva anume trebuie să știe că întregul spațiu mass media, de la radio, televiziuni și până la presa scrisă, publică și prezintă materiale de campanie în preajma unor alegeri, materiale venite de pretutindeni, din toate părțile politice. În ziarul nostru au avut mereu și au loc, atât timp cât doresc să apară, toate formațiunile politice, fără excepție.

Pentru că cititorii noștri sunt și simpatizanți PNL, USR, PSD sau Pro România și pentru că așa este legal, normal și onest, fiecare partid poate trimite ziarelor mesaje sau afișe electorale. Nu trebuie să se supere nimeni și nimeni nu trebuie să se simtă trădat, lovit sau ofensat, din aceste motive. Vreau ca cei care cred că publicarea acestor materiale are un alt raționament să înțeleagă faptul că 365 de zile pe an citesc și se informează, dacă doresc, din pagina online Magazin Sălăjean, absolut gratuit. Este un adevăr și nu fac o bravadă din asta. Informațiile pe care încercăm să vi le aducem de câteva ori pe zi sunt reale, încercăm să le facem și deosebite și să ne distanțăm astfel  de restul publicațiilor printr-un anumit fel de a prezenta și de a aduce sub ochii voștri subiecte de interes, editoriale, articole diverse legate de sănătate, economie locală, învățământ, divertisment. Articole scrise de noi, dar și de oameni de cultură, materiale unicat despre istoria locurilor în care trăim, articole de calitate pe care le primim cu drag de la publiciști cu talent și dedicație. Aș vrea să cred că reușim, de cele mai multe ori, să fim puțin… altfel decât restul.

Desigur, acest lucru îl stabilește cititorul, nu noi, însă trebuie să știți că dacă citiți, uneori, și articole (mai ales cele legate de campania electorală) care nu sunt pe placul vostru, acest lucru face parte din normalitate. Este inutil să reamintesc cuiva faptul că noi, o mână de oameni care venim în fața dumneavoastră atât cu sufletele, cât și cu creierul și stiloul pline de intenții bune, trăim și funcționăm prin ceea ce producem. Nu avem niciun sprijin financiar din partea nimănui, nu suntem sponsorizați, susținuți financiar de nimeni, nu primim bani pentru a scrie pentru ceva ori altceva. O redacție, chiar și una mică, dar inimoasă, așa cum este redacția Magazin Sălăjean, nu poate funcționa cu aer, nici exclusiv cu laude ori critici – toate trei, evident, necesare și ele.

Într-o țară în care statul nu dă doi bani pe presă sau atunci când dă, pe “șestache”, vine și cu pachetul de directive în colectivul redacțional, într-o țară așa cum puține mai sunt prin lumea asta în care cea mai mare autoritate – statul – nu sprijină sub nicio formă jurnalismul, mai ales ce de calitate, într-o țară plină de evenimente, gale și festivități în care jurnaliștii nu au primit niciodată niciun premiu din partea vreunei autorități (nici nu vânăm așa ceva) noi trebuie ca în fiecare zi să facem tot posibilul să supraviețuim, tocmai pentru a fi prezenți, inclusiv în weekend, cu știri și informații noi, la cald, să vă ținem la curent cu ceea ce se întâmplă în județul nostru, dar și în țară. Nu vreau să creadă cineva că ne plângem. Dacă am face-o, următoarea acțiune firească ar fi să punem lacătul pe redacție și fiecare dintre noi să ne găsim ceva mai bun și mai bănos chiar, de făcut. Însă, pentru că ne place ceea ce facem, pentru că ideea că ne citiți, ne apreciați, ne dați sugestii dar ne și criticați constructiv de multe ori, ne face să putem merge mai departe chiar dacă nu avem sprijinul financiar al nimănui și de multe ori ne întrebăm dacă mâine mai putem continua.

Desigur, există anunțurile pe care și dumneavoastră le plătiți – la prețuri decente, îndrăznesc să spun, dar și instituțiile, când se mai gândesc să ne trimită câte unul ori partidele politice în scurta perioadă a unei campanii electorale, care își plătesc, cu sume mai mult decât decente, campania, toate acestea ne ajută să putem funcționa și să ne gândim ceva mai puțin la numeroasele probleme pe care le întâmpinăm zi de zi. Cei care nu cred, pot veni aici, în redacție, oricând.

Ne puteți întreba orice, ne puteți vedea, ne puteți număra – vă ajung degetele de la o mână. Noi, redacția acestui cotidian care face eforturi foarte mari să rămână lângă voi, suntem deschiși oricând în fața cititorilor prin orice demers, orice idee, orice problemă.

Vă reamintesc fiecăruia că rubrica “Opinia cititorului” vă stă oricând la dispoziție. Asta înseamnă că aproape o jumătate de pagină de ziar poate fi a dumneavoastră în orice zi, absolut gratuit, indiferent de problema pe care o ridicați, indiferent la cine se referă, indiferent dacă lovește ori nu în cineva “sus pus”. Important este ca informațiile să fie reale, iar răspunderea asumată. Mai departe… nici noi nu știm ce va fi.

Pentru că așa cum spuneam, într-o țară în care o mare parte din presă a ajuns nu doar un mijloc de manipulare în masă și o sursă abjectă de fake news, într-o țară în care cel care mănâncă semnele de punctuație, cratima și alte reguli, în loc să le așeze pe hârtie, autointitulându-se jurnalist, într-o țară în care calitatea și-a luat câmpii iar corectitudinea actului jurnalistic a devenit o raritate, noi, aici, așa cum suntem, suntem alături de voi și încercăm să vă oferim zi de zi lucruri care să vă sprijine, să vă îndrume dacă o pot face, să vă bucure. Atât cât putem. Totul fără să cerem vreodată ceva. Sunt suficiente atenția, loialitatea și faptul că, uneori, comentariile voastre, cele mai multe absolut geniale, rămân ca o dovadă că nu am rămas singuri și că voi ne oferiți de fapt cel mai mare sprijin, precum și unul dintre motivele reale și puternice pentru care mai venim la job în fiecare zi.

Alte articole

3 Thoughts to “Presa respiră, dar nu trăiește cu aer”

  1. Angela

    Educatie, nivel de cultura si intelegere a unor fenomene care ne macina. Bun simt. Discretie. Talent, corectitudine. Modestie, mereu si o ascutita modalitate de a ataca o gramada de subiecte. Multe ziare din tara ar fi mandre sa aiba asa un colectiv. Va felicit, Magazin salajean, nu doar pentru aceste lucruri ci pentru multe altele, care nu se vad, indeosebi. Si da, sunteti ALTFEL.

  2. Anonim

    Bingo, raspuns correct. Diferenta dintre dictatura si democratie este ca, in democratie, presa e platita de mai multe partide nu de unu singur !

  3. Anonim

    De aceea, presa e mai interesanta in democratie, ca sa fie correct pana la capat!

Leave a Comment