Partidul te vrea supus, sărac și prost

Partidul te vrea supus. Sărac și prost, să stai în banca ta, acolo unde ești, să te mulțumești cu tot mai puțin și să-ți repeți în gând cum că, da, e bine, la alții e mai rău. Să aplauzi, să aprobi, să nu-ți permiți luxul de a nu fi de acord. Să nu încurci socoteli, planuri, să nu strici “mersul”. Asta dacă ești „om de rând”,  cum ne numesc aceste „somități” care ne conduc. Dacă ești specialist, dacă vrei să câștigi pe merit un post bun, pentru care consideri că ești bun și bine pregătit, trebuie să fii înregimentat politic, altfel, nu ai nicio șansă.

Dragi copii, liceeni, studenți născuți și crescuți pe pământ sălăjean,

Viitori presupus-angajați pe piața muncii din județ, viitori părinți și, de fapt, viitorul acestor locuri; vă dau, cu adâncă durere în suflet, un sfat: plecați, când va veni vremea marilor decizii, nu doar din Zalău. Nu doar din Sălaj, ci din țară. Pregătiți-vă încă de pe acum drumul, viitorul, cereți ajutor, înțelegere din partea părinților ori bunicilor, salvați-vă economiile, udați cu grijă și răbdare, la rădăcină, șansa pe care o aveți de a scăpa de mizeria românească! Fugiți de sărăcia și de minciuna care iată, au cuprins și amărâtul nostru județ. Plecați unde vedeți cu ochii pentru că nu mai e nimic de făcut aici, ca să ne fie mai bine.

Da, sigur, asta presupune să vă părăsiți prietenii – dacă ei nu pleacă odată cu voi – locurile dragi, să vă lăsați părinții oftând în ușa casei, și să le oferiți celor care v-au crescut, ca îndeletnicire principală a fiecărei zile, gândul și frământarea către și pentru voi.

Dacă v-ați gândit, așa cum fiecare dintre noi se gândește, că “acasă e mai bine decât oriunde”, lucru care a fost cândva adevărat și care ar trebui să fie și acum adevărat, trebuie să vă scoateți din cap și din inimă acest adevăr perimat. Nu merg cu analiza mai departe de granițele sălăjene, pentru că, până la urmă, dacă uitându-mă la alții mă ia întristarea, când privesc la noi mi se rupe sufletul. Nu mai există nici cea mai mică rațiune pentru care vă puteți gândi la un viitor aici.

În condițiile în care am ajuns unul dintre județele căpușate politic până în cele mai ascunse unghere ale instituțiilor, în condițiile în care posturile scoase la concurs sunt oferite și blocate tot politic, prin băgarea în față în cel mai agresiv și nesimțit mod a nevestelor, amantelor, fiilor și fiicelor, nepoților și ce mai vreți voi pe lumea asta, în condițiile în care se sfidează nu doar bunul simț, munca și experiența altora ci legea însăși, vă rog să vă gândiți la modul cel mai serios să plecați, și să reveniți acasă doar de Paște și de Crăciun, pentru cei dragi.

Ceea ce se întâmplă în județul nostru, ca în toate, de altfel, este deja o boală canceroasă cu efecte ireversibile. Noi nu mai vrem cum să ne revenim vreodată, cel puțin în următoarele decenii. “Ne-ar trebui o mie de ani să reclădim…”, vorba poetului, ceea ce alții au sfărâmat, au ciordit, au căpușat, au profanat. Și abia după aceea, alte zeci de ani să ne apucăm să muncim, eliberați de lanțurile mizeriei politice, și să facem ceea ce conducătorii “lor” – pentru că ai noștri nu sunt în niciun caz – se prefac că “dezvoltă” astăzi.

Dezvoltare, în Zalău? Prosperitate, în Sălaj? Unde, fraților? În ce domeniu? În ce loc, poate în orgoliul sau în buzunarele suspușilor, că în ale supușilor, în niciun caz.  Cu salariile cele mai mizerabile din țară, cu o industrie pe butuci, cu niște companii pe care le numeri pe degetele de la o singură mână, industriași la care nimeni nu mai vrea să muncească tocmai pentru că, știm bine, condițiile de muncă și remunerațiile sunt așa cum sunt? Speranță, aici? Din ce, de unde, către ce?

A, să sperăm că mâine va fi bine și la vară cald? Desigur, nu ne oprește nimeni s-o facem. Mai ales pe noi, cei mai maturi sau mai în vârstă care, poate, nu mai avem curajul să o luăm de la capăt într-un alt colț de lume. Dar pentru cei care acum pornesc în viață, gândul de a părăsi aceste locuri trebuie să fie poate cel mai serios pe care trebuie să-l aibă în minte. Sălajul urăște oamenii competenți. Urăște corectitudinea, sinceritatea, cinstea, acolo, sus, unde flutură în vânt, flamura roșie. la fel și țara.

Aici este, cu mici excepții, despre fiul lui sau soția lui, ori despre fiica, nepotul, amantul sau grade de rudenie ori îmbârligări de toate felurile, în timp ce tu ai senzația că participi având șanse mari la un post pe care poate chiar îl meriți. Nu, nu ai nicio șansă. Nicăieri, acolo unde este vorba despre un post bun,la stat, remunerat consistent. Având toate aceste date, precum și perspectiva de a trăi într-unul dintre cele mai slab dezvoltate și sărace municipii din țară, luați în calcul posibilitatea de a avea un viitor mai corect și, poate, mai bun sau de a rămâne aici, dintr-o dragoste de țară care nu mai are nici cea mai mică logică, doar pentru a fi încălziți de gândul că sunteți acasă. Puteți rămâne, desigur, însă asumați-vă că veți duce mai departe povara nemeritată a incompetenței, a lipsurilor, minciunilor și a subdezvoltării pe care generații la rând de aleși ne-au servit-o an de an, nu înainte de a ne promite, la fiecare patru ani, că “ce a fost, a fost”, abia de acum în colo vine dezvoltarea, buluc, peste noi.

Da, s-au mai mișcat lucruri, străzile arată un pic altfel, avem, pe ici pe colo, câte o pistă de biciclete și un trotuar nou, zece ghivece cu flori în plus, prin oraș, însă acestea nu sunt motive ca viitorul vostru să se clădească aici. Acestea sunt lucruri atât de firești, atât de normale, făcute tot cu banii părinților voștri, lucruri pe care în mod normal ți-ar fi jenă să le prezinți în chip de mari realizări. În rest, nu, nu avem nimic bun să vă oferim. Ba mai mult, peste un număr de ani, lucrurile vor arăta și mai rău decât se prezintă acum, căci loc de mai rău există oriunde, aici, la noi.

Promisiunile sunt singura certitudine a viitorului, ele vor rămâne, în continuare, aceleași. În rest? Sărăcie, deznădejde, zero perspective, zero posibilități de a munci decent pentru un salariu decent. Zero posibilități de evoluție, de culturalizare, de distracție – în afară de Cântarea României precum și prețioasele momente poetice plus depunerile de coroane de flori cu care am ajuns deja proverbiali. Pentru toate acestea, da, puteți rămâne. Și pentru niște părinți care vor suferi înzecit, constatând cu amărăciune că și voi, copiii lor, sunteți poate mai loviți de nevoi, de disperare și dezamăgire decât au fost ei. Pentru că noi nu “vom fi iarăși ce am fost și mai mult decât atât”, ci vom fi, pe zi ce trece, mai rău decât am fost și tot mai rău decât atât…

 

9 Thoughts to “Partidul te vrea supus, sărac și prost”

 1. I.C.

  La 100 de ani, se dovedește că România este o eroare geografică și o glumă de prost gust a istoriei. Să nu ne iluzionăm nici în privința nemernicilor conducători din 1990 încoace – ei sînt după chipul și asemănarea majorității acestui popor! Cine, extratereștrii l-au votat 85% pe criminalul Iliescu și au aplaudat minerii? Sînt aceiași tălîmbi care-l votează azi pe infractorul repetent Dragnea și se adapă de la antena 3.
  Un mic amendament, dle Negoiță: nici de Paști, nici de Crăciun să nu mai revină într-o asemenea țară blestemată!

 2. Anonim

  vorbeti de partidul lui ionel ciunt? intreb ca tu esti cel mai fervent sustinator al castratorului de porci din primaria zalaului…

 3. Anonim

  Foarte trist, adevarat dar si frumos ati scris domnule Negoita. Ma rezum doar la a va felicita pentru eleganta si intensitatea scrierii pentru ca totusi continutul are cateva lacune. Asa a fost si acum 20 de ani (pe vremea lui Nastase cand am fugit in strainatate) dar acum e altfel. Se naste incet dar vizibil o contraformatiune cu spirit civic care protesteaza si tocmai pentru ca aceste proteste nu „prind” la potentii zilei aceasta se va radicaliza. Tensiunea e in crestere, aud cu urechile mele „Dumnezai” pe Dragnea si Tariceanu in Zalau la tot pasul. Parintii si socrii mei anemici politici stiu ca se intampla ceva peste puterile lor de pricepere. Acest „reset” cu Dancila, un „incipit vita nova” a lui Dragnea este o ultima carte, un bluff care nu poate sa nu dea rateu.
  Eu zic, iubitor de tineri si dinamism, de viata, zambet si actiune sa dati un imbold generatiei care inca nu a votat sa mearga la vot sa voteze pro – Europa. Dati-le motive puerile de la Gucci, FC Barcelona sau Ibiza sa voteze SCHIMBAREA. Nu cred ca trebuie sa asteptam pana la urmatorul ciclu politic, ceva se intampla. Doamen ajuta ! Inca o data felicitari. Nici in Dilema Veche nu se gasesc astfel de editoriale.

 4. Anonim

  Oare cand explodează BUBA?

 5. Anonim

  21:55 ai perfecta dreptate ,doar printr-o iesire masiva la vot in putem pune cu „botul pe labe” pe acesti nemernici care ne conduc .Speram ca vor fi anticipate ,altfel pana in 2020 e prea mult pentru tara asta si poporul ei .

 6. Anonim

  Ați văzut ce e in Rusia?L-au arestat pe liderul opoziției lui Putin.Acolo vom ajunge si noi.Opozitia din Rusia nu a primit la Moscova autorizație pentru grevă.Traiasca PCR

 7. Anonim

  Ati spus lucrurilor pe nume si va felicit pentru acest lucru. Dar mai exista jurnalisti (si poate nu departe de d-voastra) care nu vor sa fie transparenti si care au afinitati pentru un partid sau altul. Sunt acei jurnalisti care evita sa scrie un adevar pentru a nu supara sau deranja anumite persoane sus-puse. Va multumesc !

 8. Lawless

  Sunt pe jumatate de acord cu textul scris, dar cu toata sinceritatea, daca as fi procuror de parchet si m-ati prinde intr-o zi mai proasta, v-as face un dosar penal in secunda doi pentru instigare la destabilizarea statului roman.

  Nu este posibil sa indemni populatia sa paraseasca tara / locurile natale prin astfel de atitudini defetiste. Presa trebuie sa incerce sa dea solutii la probleme, sa analizeze succint cele ce se intampla, nu sa proroceasca sfarsitul lumii ca astfel sa bage in sperieti populatia. Dvs realizati ca astfel de texte fac orice investitor sa fuga si ca nu puteti aduce decat un plus de negativism celor care le citesc ?

  Ok, sunt de acord in mare parte cu cele spuse, dar modul in care o spuneti faceti sa se creada ca judetul ar fi un fel de Bangladesh nenorocit, lucru care nu este deloc adevarat. Ok, se poate mai bine, ok, exista politicieni prin alte parti mai onesti, nu neg niciuna din acestea. Dar inca o data, atitudinea dvs este regretabila si nu face bine nimanuit, nici macar dvs. Pentru ca daca astazi va plangeti in felul acesta, maine ce veti face, cumparati funie si sapun ?

Leave a Comment