Ora adevărului pe ceasul PSD

Asumarea unui eșec, mai ales a unuia de proporții, ca să nu spun a celui mai mare eșec din cariera unui politician, reprezintă dovada fundamentală că ești un om politic adevărat. Recunoașterea în fața oamenilor pe care îi conduci a unei înfrângeri uriașe, admițând cu sinceritate și curaj faptul că și tu ai contribuit, chiar și obligat oarecum la acest șir de greșeli care au dus către eșec reprezintă o formă de demnitate pe care mulți politicieni nu o au. L-am văzut, zilele trecute, pe președintele Tiberiu Marc, venit singur în fața presei din Sălaj, a celor câțiva ziariști care au mai rămas în presa județului. A venit singur, deși mi s-ar fi părut nu doar firesc, ci de-a dreptul obligatoriu să fie însoțit și de alți membri PSD, în special de cei cu funcții de răspundere. A fost singura conferință de presă PSD la care am asistat în ultimii ani. Ar fi fost obligatoriu ca în sală, alături de președinte, să-i vedem pe parlamentarii PSD, cei care în alte condiții, apar în toate fotografiile pe la chermeze ori depuneri de jerbe; președintele organizației de femei, președintele tineretului pesedist. N-ar fi stricat să vedem în sală și câțiva dintre primarii PSD, șefi de organizații orășenești, oameni care, în alte condiții, dădeau cu pulanele în stânga și dreapta prin instituții, acolo unde politica făcea legea “de la ăl cu barba sură până la cel cu țâța în gură”.

Nu. N-a venit nimeni să-i fie alături președintelui PSD Sălaj (nu știu dacă Tiberiu Marc a vrut sau nu asta) și să explice fiecare felul în care vede acest eșec uriaș și mai ales ce este de făcut pe mai departe. Să-și ceară fiecare scuze alegătorilor PSD, să-și toarne, cum spune românul, cenușă în cap, să prezinte scuze oamenilor care i-au abandonat la aceste alegeri pe bună dreptate, dar și electoratului fidel care a fugit mâncând pământul, tocmai din cauza lipsei de implicare, a unei comunicări absolut catastrofale, a autosuficienței și îngâmfării multora dintre liderii PSD. Ei bine, voilà! Acesta este rezultatul, iar președintele Marc a lăsat deoparte pentru prima dată haina scorțoasă a comunicării precare și a stat de vorbă cu ziariștii numărați pe degete, veniți în sediul PSD la invitația lui.

Gestul făcut de șeful PSD Sălaj nu este nici pe departe unul care denotă slăbiciune, dimpotrivă. L-am văzut ca pe un act de bărbăție politică, de curaj și sinceritate. Nu l-am lăudat niciodată pe președintele nostru și nu am călcat în cinci ani nici măcar o singură dată în biroul său. Multă lume îl critică, uneori pe bună dreptate, alteori absolut gratuit, punându-I în cârcă tot soiul de lucruri ori apelative care nu au, de cele mai multe ori, legătură cu realitatea. I se pot reproșa multe președintelui Marc, însă nimeni nu poate spune că nu a știut să conducă un partid. Ce a spus Tiberiu Marc? Lucruri pe care orice om care a votat cu PSD ar fi vrut să le audă acum, în cele mai oribile zile pe care le traversează acest partid. Orice om care și-a pus încrederea, și ștampila, pe sigla PSD și pe candidatul la prezidențiale sau cel care deși nu a votat, a considerat că acest partid este încă unul puternic pe scena politică românească și reprezintă mâna stângă care trebuie să fie, indiferent unde, putere sau opoziție, alături de cea dreaptă, iar ambele să pună osul la treabă în folosul nației. Sălăjenii l-au văzut doar pe Tiberiu Marc de ca și când el ar fi singurul responsabil pentru catastrofa post-prezidențiale, ca să nu mai vorbim de rezultatul alegerilor din mai. Mulți nu știu lucruri de substanță și întreabă răstit de ce Marc nu a sărit la gâtul lui Dragnea atunci când a trebuit? El nu a spus-o, dar v-o spun eu. Pentru că județul nostru ar fi pierdut în secunda doi, miliarde. Și-asa suntem săraci, suntem evitați de multe ori, suntem ocoliți de decizi mari de la centru, iar poziția de „cocoș” pe care mulți i-ar fi cerut-o lui Marc în fața președintelui de tristă amintire, i-ar fi adus poate capital de imagine, dar ne-ar fi făcut pe noi să pierdem înzecit, tocmai noi, amărâții. Comune care au acum apă și canalizare, au în construcție rețele de gaze naturale, copii care învață în școli noi și multe altele, s-ar fi prăbușit imediat și cel puțin o mare parte dintre ele nu ar mai fi fost posibile.Indiferent că unii vor sau nu să recunoască acest lucru.

Pentru că PSDul de la centru a legat ombilical, deși ar fi trebuit să le trateze separat din multe puncte de vedere, toate regiunile țării conectându-le exclusiv la cugetul și simțirea conducerii de la București. Oamenii sunt diferiți, nevoile sunt diferite, prioritățile sunt diferite în Ardeal, Moldova, Oltenia, Muntenia. O altă mare greșeală a PSD a fost aceea că a tratat alegătorii la grămadă, concentrându-se mai ales pe cei de vârsta a III-a și lăsând tineretul deoparte, o greșeală fatală. Un alt neajuns pe care însuși Tiberiu Marc l-a lăsat să se înțeleagă a fost autocrația cu care acest partid a fost condus de la centru, de la împărțirea banilor și până la desconsiderarea celor din teritoriu în privința marilor decizii. Tiberiu Marc a recunoscut lucruri evidente, dar pe care nu orice om politic le recunoaște, mai ales din categoria celor aflați în cele mai înalte poziții. Prin asta, dincolo de toate greșelile pe care le-a făcut, dincolo de toate defectele pe care, ca orice om, le are, dincolo de aparenta rigiditate pe care o afișează în fața tuturor, în opinia mea este singura persoană care merită în continuare să conducă PSD în județul nostru. Cu experiența pe care a acumulat-o, prin expertiză, atitudine, autoritate și, iată, capacitatea de a-și asuma în fața oamenilor marile greșeli. Acesta este, de fapt, pentru orice om politic adevărat, primul pas ce trebuie făcut acolo, pe fundul prăpastiei în drumul către ieșirea din hău.

Greșelile majore, de la politica perimată, lipsa de program politic clar, adaptat la realitate, alegerea unui candidat total nepotrivit la prezidențiale, persistența în greșeli și multe altele care nu au depins neapărat de el, au fost pe deplin asumate de președintele PSD Sălaj, la ceasul adevărului. Chiar și doar pentru acest lucru, eu cred că acest om dovedește că își merită locul pe funcția pe care o are și v-o spune cineva care nu a avut la suflet niciodată stânga, dar care poate vedea dincolo de propriile opțiuni politice, realitatea așa cum este ea. Nu știu ce se va întâmpla cu acest partid și dacă va mai avea vreodată șansa de a redeveni o formațiune politică puternică, credibilă, solidă și care să furnizeze mesaje consistente și proiecte realiste, lucruri care să-i determine pe români să nu mai gândească în cele mai oribile moduri, privind sigla PSD. Este nevoie de schimbări nu doar pe resursa umană – și aici fiind necesară evitarea unor greșeli fatale, pe cale să se repete (ce caută Găbiță Oprea și Marean Vanghelie în sediul PSD București, oameni buni? Ați căzut și v-ați lovit cu capul de bordură?). Schimbarea trebuie să vină acolo, în sistemul nervos și cel circulator al partidului. Politici noi, credibile, sustenabile. Mesaje clare, concrete, adaptate fiecărei categorii a populației. Încetarea autocrației la centru. Revenirea în forță a organizațiilor județene care trebuie să se unească pe regiuni și, atunci când e cazul, să meargă peste cei de la București și să le dea acestora peste mâini ori peste gură, atunci când fac nefăcute ori aberează. Schimbări la nivel de atitudine, oameni noi, de calitate, în structurile județene și mai multă onestitate și deschidere din partea lor.

Acestea și multe altele, foarte multe spuse chiar de Tiberiu Marc în fața sălăjenilor, reprezintă, cumulate, poate ultima șansă pe care o mai are PSD și pe care și România, o are, în definitiv. Nicio țară nu are voie să fie condusă de un singur om, de o singură formațiune politică. Iar cei aflați acum la putere trebuie să înțeleagă că pluripartidismul, diversitatea politică, reprezintă garantul principal al unei democrații sănătoase și dincolo de asta, un principiu al legii fundamentale a țării. Fie că de partea cealaltă e PSD, USR, UDMR sau alții.

Ce va fi cu PSD pe viitor? Nimeni nu știe, nici măcar puținii bărbați din partid care au avut curajul să recunoască marele eșec în fața oamenilor. Cât despre restul, fie că știu ce va fi, fie că nu știu, pentru noi, alegătorii, cetățenii care nu am ales sau am ales altceva, chiar nu mai contează părerea lor. Pentru că nimeni din PSD, la nivel național și la nivelul județului nostru, nu merită lăudat, însă așa cum e firesc, recunoașterea greșelilor capitale în fața electoratului, reprezintă o datorie de onoare pe care, până una alta, un singur om de aici de la noi și-a îndeplinit-o, lucru care poate fi apreciat la urma urmelor. Județul nostru (ca și întreaga țară de altfel) are nevoie de un nou mod de a face politică. Politicienii, cei care ne reprezintă în parlament, șefii de partide, cei care conduc instituții și încearcă pe mai departe să otrăvească scaunele și birourile prin scurgeri politice nepermise, trebuie să priceapă acum că nu mai “merge și așa”.

O restare generală a planurilor, reevaluarea celor din structurile de conducere a PSD, inclusiv la nivelul Sălajului, proiectelor, mesajelor dar și a comportamentului acestor oameni în fața cetățenilor, pentru că altfel, ce a pățit PSD acum poate să pățească oricare altă formațiune politică aflată sau nu la conducerea țării. PSD este, acum, adevărul trist, adevărul-avertisment, că nimic nu e bătut în cuie și că valul care vine din partea celor mulți poate reprezenta, de fapt, sfârșitul pentru un partid politic și al unei epoci. Cei care vor și pot învăța din greșeli vor fi cei care în final vor câștiga. Restul, se vor afunda în același noroi care în final se va usca pe ei, prefăcându-i în niște statui pe care până și istoria le va ignora.

 

10 Thoughts to “Ora adevărului pe ceasul PSD”

 1. Dinu Nicoara

  Un editorial politically correct cum spune americanul. Ma bucur sa citesc editoriale de calitate. Da, aveti perfecta drrptate, este nevoie de respectarea pluripartidismului, fara el.ne intoarcem la dictatura. Ma bucur sa citesc asemenea articole din care lipsesc jignirlile, cuvintele urate, atitudinea partinitoare sunt lucruri care dovedesc ca in Salaj presa de calitate nu a murit. Sunteti singurul ziar pe care il mai citesc, desi sunt departe de casa, restul m-au lamurit ce pot si ce promoveaza. Va felicit si va doresc Sarbatori fericite!

 2. I.C.

  Domnule Negoiță, am citit aproximativ 1/3 din text, pînă la „președintele nostru”. Poate al vostru!

  1. Anonim

   A fost si este inca presedinte PSD Salaj. Nu cititi cu aceeasi ura cu care multi din psd sunt nedrept tratati. Sunt zeci de comune care isi apreciaza primarii psd si care vor vota din nou cu ei, pentru ca au facut ceva care ramane in urma lor. Sa spui ca unii sunt buni de sus pana jos iar altii nu au nimic bun mi se pare o abordare cel putin superficiala, total neadevarata.

   1. Anonim

    @13:08 M-am referit la adj. pron. pos. „nostru”, întrucît eu nu mă aflu nici în relație de apartenență, nici de dependență cu P.S.D.

 3. Anonim

  Tot noi am fi fost cei pedepsiti. Oamenii din mediul rural mai ales. N ar mai fi venit niciun ban pentru ca asa se intampla mereu daca un lider de judet se pune impotriva celui mare. Iar exemple am.avut destule. Multi am inteles de ce nimeni nu s a pus impotriva lui Dragnea si asa este. Chiar daca risti sa scazi in ochii oamenilor, este un compromis pe care trebuie sa l faci daca vrei sa nu ramai ultimul pe harta dezvoltarii. Iar bani in Salau au venit, indiferent cine ce ar spune. Nu le poti avea pe toate, si sa te pui impotriva, si sa prinesti in continuare fonduri. Reset la partid, oameni de calitate, reforma la temelie pana sus. De asta e nevoie.

 4. A venit decontul

  Articol destul de corect dar ceva nu e bine. Cum s-a concentrat psd pe pensionari când Programul de guvernare la pensii nici vorbă să fie îndeplinit ? Punctul de pensie, în loc să crească către 45 % din salariul mediu brut cum era în Program a scăzut, valoarea reală a pensiei este mai mică, majoritatea pensiilor sunt sub salariul minim. Vă rog să nu confundaţi pensionarii cu un grup de privilegiaţi, actori+ câţiva cu grupă, cărora li s-a recalculat şi mărit pensia. Degeaba a mărit psd pensia lui rebenciuc că, ăsta nu votează psd. Psd a pierdut milioane de voturi de la pensionari deoarece pensionarii au fost sacrificaţi atunci când s-au mărit prosteşte veniturile la câteva categorii, medici, actori, primării ! !

 5. Anonim

  Corect era ca la final sa vedem demisii! Incepand de la el si pana la ultimul reprezentant al conducerii psd, atat judeteana cat si locala! Nu sunt fan psd, dimpotriva chiar ……dar pentru democratie este necesara doctrina lor. Daca ar pleca dinozaurii si ar face loc unei alte generatii..ar avea sanse. Nu cred ca nosa, pop, marc, cota sunt de neinlocuit.

 6. Trilulilu

  Era mai ok dacă domnul Marc ne spunea cum a reușit in cei peste 20 de ani de domnie sa mute Sălajul in ….Moldova pana nu demult,iar mai recent in Oltenia

 7. Anonim

  Un articol cat se poate de edificator in ceea ce priveste social democratii. Pacat. Nu am votat cu Dancila pt ca evident, nu puteam sa fac asta la alegerea PRESEDINTELUI TARII. Insa nici cu Iohannis nu am votat. Votul meu a fost pt dl Paleologu, desi stiam ca nu va lua f multe. Nu suntem un popor pregatit pt oameni culti, onesti, harnici! Mergem inainte cu un presedinte care nu a facut nimic 5 ani, insa credem orbeste si absolut copilareste ca va face ceva in urmatorii 5! Daca n ar fi de ras ar fi de plans. In alta ordine de idei, felicit redactia acestui ziar. Este o publicatie in care mereu ai ce sa citesti si chiar daca in unele privinte au mai fost si agresivi, calitatea articolelor, corectitudinea informatiei si curajul de a spune chiar si lucruri care nu le plac celor incapabili sa vada realitatea, sunt cu o suta de clase peste ceilalti rataciti in presa saraca a judetului. Asa zis ziaristi care habar nu au sa scrie corect in limba romana, unde sa mai vorbim despre scriere de calitate, despre jurnalism?!
  Sanatate si sa auzim de bine. Si da, psd nu trebuie sa moara, pentru ca pnl si guvernul meu, care da, e si al.meu si ma bucur ca este, nu are voie sa detina puterea absoluta peste noi. Am mai trait in dictatura si stim cum e asa ca cei din acest partid trebuie sa faca ceva sa il faca sa functioneze normal, cu oameni de calitate. Doamne ajuta!

 8. Anonim

  Eu cred ca PSD a ajuns aici pentru ca primarii nu s-au implicat suficient sau deloc in alegerile recente care o fi alta cauza nu stiu.

Leave a Comment