Motoarele economiei

De bine, de rau, criza gazelor rusesti, care a tinut atentia publica in ultima vreme, va disparea si ea, dupa ce mai marii Europei o vor rezolva si o vor pune la dosar. Romanii vor sta linistiti in privinta caldurii, iar viata isi va reintra pe fagasul grijilor normale – intretinerea. Care nu se anunta defel ieftina, de cand iarna s-a pus pe troienit si a imprastiat numai geruri din cele strasnice. Cum nevoile nu vin singure, ci prefera hora indracita, leul se lasa in continuare dominat de euro, iar motoarele economiei romanesti nu par sa porneasca nici ele. Ne referim la domeniul constructiilor si la milioanele de euro pe care romanii de peste granita le aduceau de sarbatori in tara. Aceste doua aspecte au facut ca, in ulltimii 5 ani, economia sa cunoasca un salt care a bucurat serios inimile unui popor caruia sangele latin ii prieste mai ales cand vine vorba de shopping, fotbal si politica.

Din pacate, inceputul de an este dramatic pentru constructori, care asteapta investitori, fie ei privati sau publici si, bineinteles, creditele suportabile. Daca suntem tentati sa ne spunem ca situatia este sub control, ca totul se misca mai incet decat melcul din cauza gerului de ianuarie, dar acest moment de stand-by care caracterizeaza inceputul de an nu se arata atat de scurt precum am vrea. De cand s-a prabusit piata imobiliara, contractele din domeniul constructiilor s-au redus la mai putin de jumatate fata de cate erau in ianuarie 2008. Totul este inghetat. Mai rau este ca analistii europeni, ca si colegii lor de peste ocean, sustin ca nici daca vor creste gradele afara, lucrurile nu se vor schimba si nu vor deveni roz peste noapte.

Constructorii nu vor reveni atat de usor pe schele, nici in Romania, nici in Spania si Italia si Germania si prin alte tari minunate inainte de criza, unde romanii s-au dus sa-si implineasca visurile. Ca urmare, nici cel de-al doilea motor al economiei romanesti

Leave a Comment