Mă înclin!

Vreau să cred că românii au învăţat ceva din guvernarea ultimilor doi ani şi jumătate. Sper că românii au realizat, în primul rând, că votul lor chiar contează, că o ștampilă pusă pe buletinul de vot este mai puternică decât un glonț tras în direcția politicienilor corupţi, hoţi, mincinoşi şi incompetenţi. Mai sper că românii au înțeles că politicieni corupți nu ajung să conducă ţara decât în urma voturilor unora, dar mai ales în urma neimplicării celor mulți. Și-apoi, înainte de toate, cred în sfârșit că am conștientizat (fie și după 30 de ani de la Revoluție) că neimplicarea noastră, a cetățenilor, că boicotul, că indiferenţa naşte monştri. Spun toate acestea, în condițiile în care, după numărătoarea voturilor de la europarlamentare și referendum, am tras concluzia că românii au sancţionat guvernul PSD-ALDE cum n-au mai făcut-o niciodată cu vreo altă guvernare. Procentele care s-au regăsit în dreptul celor două partide sunt, de altfel, mai mult decât grăitoare.

Dacă în tabăra nehotărâților opțiunile au fost, evident, împărțite, cele două partide amintite au totuși un nucleu de votanţi greu de convins să voteze cu altcineva. Vorbim aici despre un bazin electoral consistent, susținători cărora nu cred că le mai poate schimba cineva părerea. Şi nu sunt puţini. Am putea spune că în tabăra PSD regăsim undeva la  2 milioane de oameni şi aproximativ 380.000 în cea a ALDE. O prezenţă la fel de scăzută precum la anterioarele alegeri europarlamentare, cu circa 31% din alegători la urne, PSD ar fi avut astăzi minimum 37% din voturi, pe când iar ALDE vreo 7%, care ar fi adus-o imediat pe băncile Parlamentului European. De cealaltă parte, dacă cei din diaspora ar fi putut vota la europarlamentare, PSD ar fi scăzut cu mult sub USR-PLUS, iar UDMR cel mai probabil nu ar fi prins pragul electoral. Deși, fie vorba între noi, ar fi meritat-o din plin. Și-apoi, nu sunt convins că procentele obținute de acest partid nu sunt puțin cam “umflate”. Dați-mi voie să am aici niște “mici” rețineri. Însă aceasta este cu totul altă poveste…

Cât depre dispariţia lui Dragnea din peisaj, eu zic să nu ne bucurăm prea devreme. Așa cum am mai spus-o în nenumărate rânduri, la fel ca în cazul idioților, mama hoților, în România este mereu gravidă. Încarcerarea lui Dragnea nu face altceva decât să lase loc altor oportunişti, poate chiar mai inteligenți și mai flămânzi de putere, mai răzbunători, mai aroganți și mai mincinoşi. Atenție, deci! Deși ar fi avut foarte multe de învățat de pe urma alegerilor din 26 mai, nu știu dacă ați remarcat că PSD este tot acolo, la putere. Până la urmă, deși risc să mă repet din nou, PSD fără Dragnea este „aceeași Mărie, dar cu altă pălărie”. Partidul acesta este atât de bolnav în AND-ul său, încât este la fel de toxic pentru viitorul acestei ţări, la fel ca acum mai bine de-o săptămână, când Dragnea mai ținea bocancul jegos pe gâtul justiției. Totuși, printre puținele satisfacții pe care le mai avem este –  n-am crezut că voi spune asta vreodată – că ne-am învățat lecția și că nația asta, atât de blamată a fost din interior și exterior, chiar poate fi unită în momente grele. Mă înclin!

8 Thoughts to “Mă înclin!”

 1. Explicatia e mai simpla !

  Un million de pensionari nemultimiti nu au mai votat psd, asta e explicatia infrangerii psd. Psd a avut cu mai mult de un million de voturi mai Putine decat LA parlamentare. Nu Mai dezinformati cu prezenta LA vot.

  1. Anonim

   Suntem curioși sa stim de unde ați aflat dvs. numărul pensionarilor dezamăgiți de PSD. Chiar așa…

   1. Anonim

    PSd a pierdut 1,5 milioane de voturi fata de alegerile trecute, a marit salariile sacrificand pensionari de rand. Pai cine putea fi cei nedreptatiti si nemultimiti daca nu pensionarii? Ei am presupus in million dar, posibil sa fie so mai multi. Eu zic ca presupinerea mean are o logical, atentie,a refer strict LA votantii psd care au abandon at psd?

   2. Deductie logica !

    PSd a pierdut 1,5 milioane de voturi fata de alegerile trecute, a marit salariile sacrificand pensionari de rand. Pai cine putea fi cei nedreptatiti si nemultimiti daca nu pensionarii? Ei am presupus un million dar, posibil sa fie si mai multi. Eu zic ca presupunerea mea are o logica, atentie, ma refer strict LA votantii psd de LA parlamentarele trecute si care au abandonat psd?

 2. Anonim

  Am făcut o concesie și am votat. Cu Alianța 2020. Cu reținere, din cauza PLUS și a lui Cioloș. Nu mai votasem din 1996 (CDR). Văzînd însă acțiunile și declarațiile idioate le celor de la PNL și USR (pe restul îi disprețuiesc), am decis că nu voi mai vota niciodată. Prostituata politică udămereu a primit cadou de la bec atîtea voturi cît să treacă de 5%, iar țara în care se face așa ceva se numește România = încă un motiv să nu mai votez vreodată.

 3. Anonim

  Domnule O.V.!
  -Acesta nu este un editorial demn de un redactor sef.Este un editorial care jigneste cca. 3 milioane de alegatori.

  1. Anonim

   Vrei sa spui 3 milioane de alegători prosti care voteaza din 89 încoace cu hotii inculții și nemernicii care au făcut pulbere țara asta. Dacă te simți jignit atunci chiar meriți.

 4. Anonim

  daca te inclini prea tare posibil sa ramai asa tot restul………. Nu te bucura de raul altuia

Leave a Comment