La degetul Mamei Natura

De cativa ani, natura tine sa ne demonstreze ca ne are la degetul mic si ca, in fiecare vara, inundatiile pot fi cosmarul a zeci de mii de romani. E drept ca niciodata omul nu s-a putut pune cu calamitatile, dar trebuie admis ca in ultimii ani, a fost o suficienta lipsa de actiune care a sporit puterea naturii. S-au facut atatea defrisari, in toate judetele, de parca unii romani au uitat ca au nevoie, ca sa traiasca in primul rand, de oxigenul produs de copaci, si nu de banii obtinuti din valorificarea materialului lemnos. In timp ce paduri intregi au fost culcate la pamant si camioane cu metri cubi de lemne au luat calea gaterelor, peste judete a cazut potopul. An de an, navala apelor ia pe sus sate intregi, distrugand munca de o viata a localnicilor. Doar la sfarsitul saptamanii trecute, ploile au umflat cursurile de apa in asa masura, incat zeci de localitati din peste 20 judete au fost maturate de puhoaie. Fie ca au fost din mediul rural, unde santurile sunt adesea uitate de edili, fie ca au fost orase, unde retelele de canalizare sunt dovedite de ape la fiecare ploaie mai puternica, localitatile raman un bilant dureros pentru saptamana trecuta.

Pe langa defrisari si lipsa actiunilor de decolmatare, sunt si prea putine indiguiri care s-au realizat in ultimii ani. In loc sa se concentreze pe proiecte de care localitaile au neaparata nevoie, in vederea evitarii situatilor sus amintite, autoritatile locale se lasa furate de proiecte bombastice, exotice, menite sa creeze Aqualand-uri, centre comerciale enorme, catedrale cu n-spe mii de dormitoare sau sa aduca Brazlia la Mamaia. Se intrec in conferinte de presa laborios sustinute si in care fac publice proiectele lor minunate, in timp ce orasele si satele tarii au nevoi primare, care inseamna infrastructura rutiera si tehnico-edilitara.

Realitatea dovedeste tot mai mult ca, odata inscaunati, primarii, ministrii si parlamentarii uita pentru ce au fost alesi de cei multi. Prostimea este lasata deoparte, primand doar interesul pentru osul cel mai bun de ros, pentru ingrosarea conturilor bancare proprii. Adio initiative de a imbunatati viata prostimii prin investitii in impaduriri, in reabilitarea si modernizarea retelelor de canalizare, in indiguri care sa opreasca suvoaiele.

Toate promisiunile de

Alte articole

Leave a Comment