Imoralitatea de pe drumurile noastre

La un an de guvernare, Victor Ponta pare să fi descoperit gaura din covrig, conştientizând brusc că prea mulţi oameni au murit şi încă mai mor pe minunatele şolele ale ţării. În acelaşi timp, premierul ajunge să declare că este nevoie de o schimbare a Codului Rutier care să prevadă, printre altele, chiar confiscarea maşinii contravenienţilor şi infractorilor de pe drumurile publice. Un mic detaliu ar fi, desigur, în toată această poveste, şi anume că, pentru a atinge acest deziderat, este musai să modificăm, mai întâi, Constituţia.
Cu sau fără voia noastră, şoferi sau pietoni, deopotrivă, am uitat subit de toate golurile ce şi-au făcut loc prin buzunarele şi burţile noastre, astfel că am început să „ronţăim” cât se poate de sârguincios subiectul, să-l întoarcem pe toate părţile şi să ne consumăm energia pe o temă cât se poate de falsă. Nu, Doamne fereşte, să nu creadă cineva că falsitatea ar consta în faptul că tragediile de pe drumurile noastre nu ar exista, dimpotrivă. Însă, având în vedere că suntem campionii Europei la capitolul şosele nesigure, cred că aplicarea legislaţiei rutiere şi, desigur, infrastructura se fac vinovate pentru această situaţie.
Cum spuneam, o cauză a stării de fapt este, fără doar şi poate, starea execrabilă a infrastructurii rutiere. Drumuri mult prea înguste pentru traficul ce devine deja sufocant, marcaje rutiere făcute în dorul lelii, gropi peste gropi şi doar câţiva kilometri de autostrăzi. Dar nu aceasta e singura cauză. Ca să fim cinstiţi, accidente se produc şi pe autostrăzi. Nu atât de multe, însă şi pe drumurile de mare viteză circulă tot felul de iresponsabili, cocalari, demenţi sau analfabeţi cu permise procurate prin mijloace nu tocmai ortodoxe. Aici atingem, un punct cât se poate de sensibil al problemei. Interesant de aflat cum unii care nu au nici mintea limpede, nici cei şapte ani de acasă ori cel puţin opt ani de şcoală se intersectează, zilnic, cu noi în trafic. Başca, la o adică, îţi flutură sub nas şi carnetul de conducere. Aceasta este o dilemă pe care nimeni nu vrea, sau nu poate, să o descifreze. De ce? Pentru că în dreptul ecuaţiei stă cu litere de-o şchioapă cuvântul „corupţie”.
Bineînţeles că actuala Legislaţie rutiera ar fi suficientă, dacă ar fi corect respectată şi aplicată. Dar când permisele se iau pe sub mână, ori când mituim medicii să ne declare apţi pentru condus, deşi noi nu vedem la un metru în faţa ochilor, ca să nu mai amintim de şoferii care habar nu au să citească, de oameni care nu au făcut o oră şcoala de şoferi, de psihopaţi pe care nu i-a testat nimeni, nu ai cum să nu te miri că ai scăpat teafăr ori de câte ori te întorci întreg acasă.
Atâta timp însă cât legile acestei ţări se vor aplica în funcţie de tipul de maşină pe care-l conduci, duritatea legii chiar nu mai contează. Nu neapărat doar politiştii sunt cei vinovaţi de ceea ce se întâmplă pe şolelele noastre, ei fiind doar nişte pioni pe o tablă de şah. Cu adevărat vinovaţi sunt cei care au absentat la orele de bun simţ, care nu se predau la nicio şcoală, fie ea elementară sau de şoferi.

Alte articole

Leave a Comment